Cultura

L'Escola de Música i els cinc centres cívics del municipi engeguen el programa "Música als centres cívics"

Per Cristina Sierra

Les regidores Carmen Quintana i Laura Mellau amb els representants dels cinc centres cívics de Cambrils

L'Escola Municipal de Música i els cinc centres cívics del municipi –Les Basses, Vilafortuny, Nou Cambrils, Molí de la Torre i La Llosa–aproparan la música als cambrilencs gràcies al programa "Música als Centres Cívics". Ahir al matí, la regidora de Relacions Cíviques –Laura Mellau– i la regidora d'Ensenyament –Carmen Quintana–, acompanyades dels representants de les cinc entitats implicades, van presentar aquest programa, que es durà a terme de l'11 de març al 10 de juny. Cal dir que és el primer cop que els cinc centres estrenen una programació conjunta.

"Música als Centres Cívics" és un cicle de xerrades i audicions que ha engegat aquest curs l'Escola de Música per obrir nous espais de confluència amb la ciutadania, donar a conèixer els ensenyaments i acostar la música a la població. El professor del centre Marcel Pascual serà l’encarregat de conduir aquesta aula oberta d’audicions musicals, que coincideix amb el desè aniversari del centre Les Basses.

El programa

El cicle comptarà amb vuit sessions. El centre en estrenar el programa serà Les Basses el proper 11 de març amb el concert "Orígens i evolució del gènere concertant des del barroc als nostres dies". El mateix centre acollirà el 18 de març el concert "Com s'escoltava la música en el passat". A l'abril, el centre cívic de Vilafortuny, coincidint amb les Jornades Culturals que prepara cada any l'Associació Cultural de Vilafortuny, acollirà el dia 22 la xerrada "Relacions entre dos gèneres més properes del què sembla", relacionant la música clàssica i el jazz; i el dia 29 acollirà la xerrada "Anècdotes i històries d'instruments musicals més o menys coneguts". Al maig, al centre cívic de La Llosa, es farà el concert "Un passeig per les músiques que tothom hauria pogut escoltar", el dia 14, i la xerrada "Recorregut pels inicis i evolució del gènere simfònic", el dia 21. Per la seva banda, el centre cívic del Molí de la Torre acollirà el 4 de juny la xerrada "Relacions entre l'home, les músiques i la religió" i, per últim, al centre cívic de Nou Cambrils, es farà el concert "Un retorn al passat que ens encara al futur"; el dia 10 de juny.

Les xerrades introduiran conceptes musicals, històrics i culturals referents a les obres o moviments en qüestió, bases fisiològiques i de física musical, fonaments d’organologia i anàlisi, audició crítica i intercanvi d’experiències musicals. L’explicació oral i les audicions es complementaran amb material visual, ja sigui imprès o projectat. S’integraran activitats musicals interactives com el reconeixement de veus o instruments, la identificació i reproducció de motius i ritmes, intercanvi de coneixements i experiència musicals.

Els representants dels cinc centres cívics van valorar molt positivament la iniciativa i van manifestar que esperaven que els cambrilencs se sumessin al cicle i s'aconseguís fomentar el món de la música.

Comenta aquest article