Manel Pérez (tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Terrassa): "Venim de processos de desnonaments de gairebé tres famílies al dia"
![]() |
Manel Pérez i Antoni Manyanós, a l'acte d'ICV, ahir, al Centre les Basses |
Ahir a la tarda, el centre Les Basses acollia la xerrada "Què podem fer des de l'Ajuntament per evitar desnonaments?", a càrrec de Manel Pérez, tinent d'alcalde d'ICV-EUiA de l'Ajuntament de Terrassa i coordinador de l'àrea d'atenció i servei a les persones, que inclou l'àrea d'educació, serveis socials, cultura, polítiques de gènere, ciutadania i polítiques socials d'habitatge. Antoni Manyanós, coordinador d'ICV Cambrils va presentar l'acte.
"Vam ser pioners al crear una Oficina de Mediació Hipotecària"
Manel Pérez va explicar les accions i els programes que es fan des de l'Ajuntament de Terrassa es fa en matèria de polítiques socials d'habitatge. Tal com va explicar Pérez a revistacambrils. cat, Terrassa és una gran ciutat de Catalunya 216.000 habitants, "amb una realitat pròpia que està molt per sobre de la mitjana de Catalunya i de l'Estat", ja que, segons Pérez, "tenim un 10% d'habitatge buit que està en mans d'entitats financeres i grans promotores. Venim de processos de pèrdua d'habitatges o desnonaments de gairebé tres famílies al dia, per tant, és una realitat significativa. Això ens va marcar com una prioritat política desenvolupar accions d'anticipació i mediació amb aquelles famílies que estan en un procés amb els primers impagaments o avisos de desnonament-. Vam ser pioners al crear una Oficina de Mediació Hipotecària juntament amb el col·legi d'advocats. També vam establir una relació molt estreta amb la PAH de Terrassa i hem treballat en el camí de fer aflorar el parc d'habitatge de lloguer ja sigui per la via privada o pública per atendre aquestes demandes que condemnen a moltes famílies a un deute permanent".
"És evident que els ajuntaments no fan lleis, però si hem d'intentar paliar els efectes que representa"
Segons va explicar Pérez, des de l'Ajuntament de Terrassa van ser pioners en pressionar les entitats financeres en l'aplicació de multes coercitives perquè els habitatges buits fossin de lloguer social o bé es traspassessin al parc d'habitatge social de l'ajuntament. Tal com va comentar el regidor de l'Ajuntament de Terrassa, el paper dels ajuntaments també inclou l'aturada dels desnonaments, "nosaltres hem actuat i ens hem avançat. També hem inclòs partides pressupostàries d'ajudes d'emergència social: pagament de lloguers i subministraments, tarifació social de l'aigua de la ciutat, beques de menjador. És evident que els ajuntaments no fan lleis i per tant, està en mans d'un Parlament o d'un Congrés però si hem d'intentar pal·liar els efectes que representa".