Informació general

Suport unànime del plenari a les associacions i entitats

Per Cristina Sierra

Tots els regidors del consistori van recolzar la moció

El ple de l'Ajuntament de Cambrils va aprovar, el passat dimarts, una moció de recolzament a totes les associacions i entitats sense ànim de lucre que es veuen afectades per la llei 27/2014 sobre l'Impost de Societats. El text, presentat pel grup del PSC, mostrava la seva disconformitat amb el fet que a partir d'ara s'obligui a totes les associacions a presentar l'Impost de Societats sigui quin sigui el seu volum i dimensió.

Davant aquesta nova mesura, el grup socialista insta al govern espanyol a modificar la llei per tal de simplificar les obligacions tributàries de les associacions i entitats sense ànim de lucre i recuperar els supòsits d'exempció que existien fins a l'entrada en vigor de la nova normativa" i també demana al govern de la Generalitat que insti al govern espanyol "a desenvolupar un nou marc fiscal per a les associacions en el què es reconegui el valor de la forma jurídica d'associació com eina de cohesió social, integradora i de saludable autogestió de la ciutadania activa, compromesa i participativa".

Un cop es va llegir la moció, els regidors van voler intervenir per expressar el seu vot favorable a la moció. El regidor no adscrit Dani Pallejà va apuntar que, "entre tots hauríem de ser capaços de crear un nou marc amb els criteris de simplicitat en la gestió de les entitats". Per la seva banda, el portaveu de l'NMC –Oliver Klein– va criticar la nova llei. "Creiem que ha estat una modificació massa dura i no s'ha tingut en compte l'impacte i les conseqüències que pot tenir", va afirmar. En aquest sentit, la portaveu de la Plic –Laura Mellau– va manifestar que aquesta nova mesura preocupa molt a les entitats perquè "suposa una càrrega important".

Robert Benaiges: "Em sembla increïble que vulguin aplicar-se temes de control quan el propi partit del govern espanyol té problemes amb el control de les seves finances"

El regidor no adscrit Robert Benaiges va mostrar la seva indignació amb la nova llei. "Em sembla increïble que vulguin aplicar-se temes de control quan el propi partit del govern espanyol té problemes amb el control de les seves finances", va apuntar. Benaiges va assegurar que amb aquesta nova mesura "és fa mal a la xarxa associativa catalana perquè la immensa majoria són entitats de voluntariat. Trobo a faltar que el govern de la Generalitat no hagi estat més ferm amb aquest problema".

A continuació, el portaveu del PP –David Chatelain– va explicar que la nova normativa té l'objectiu d'aplicar la transparència en la gestió de les entitats i que el govern espanyol ha escoltat les crítiques i que restablirà els paràmetres de la llei. "La transparència ha d'afectar a les entitats i els polítics. Qui la fa, que la pagui. Això ha de quedar clar. Qualsevol llei que es faci en defensa de les associacions i la vida social és benvinguda", va afirmar. Per últim, la portaveu de CiU –Lluïsa Rom– també es va sumar a la defensa del teixit associatiu català.

Comenta aquest article