Informació general

L'Ajuntament enceta una campanya divulgativa sobre la qualitat de l’aigua de l’aixeta

Per Berta Ruiz

El director del Servei Regional del Camp de Tarragona de l'Agència de Salut Pública de la Generalitat –Joan Guix– i la regidora de Salut, Polítiques d'Igualtat i Inclusió de l'Ajuntament, Marta Borràs, ahir en roda de premsa

El Servei Municipal de Salut Pública, amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i de l’empresa Comaigua, han iniciat la campanya divulgativa sobre "La qualitat de l’aigua de l’aixeta" per sensibilitzar i conscienciar la població i donar consells amb l’objectiu que l’aigua de la xarxa pública arribi a les aixetes amb la màxima qualitat. Ahir al matí, la regidora de Salut, Polítiques d'Igualtat i Inclusió de l’Ajuntament –Marta Borràs–, i el director del Servei Regional del Camp de Tarragona de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, presentaven la campanya informativa, que es difondrà a través de la distribució de díptics a les bústies, a la pàgina web municipal i la factura de l’aigua. A més, s’analitzaran mostres d’aigua de l’aixeta del consumidor en diversos punts del municipi a domicilis particulars, especialment els més antics, i els resultats seran notificats als propietaris.

Riscos als dipòsits d'aigua i canonades de plom

Tant la regidora Marta Borràs com el director del Servei Regional de l'Agència de Salut Pública –Joan Guix– van coincidir en què l’aigua de la xarxa pública de Cambrils té la màxima garantia sanitària i passa exhaustivament tots els controls per assolir uns nivells de qualitat perfecta fins al punt d’entrada als edificis. En aquest punt, tal com van dir, la xarxa interna dels edificis, on hi ha dipòsits antics en mal estat o canonades de plom poden alterar la seva qualitat. Per aquest motiu la campanya alerta als consumidors dels possibles riscos i dóna una sèrie de recomanacions per evitar-los. De fet, segons van explicar, cal evitar l'estancament d'aigua als dipòsits, si es té un dipòsit d'uralita en mal estat cal canviar-lo i si l'edifici té canonades de plom és recomanable substituir-les.

La campanya implica dues accions principals. En primer lloc, la moció institucional de suport a la proposta impulsada per la plataforma "Aigua és vida, Som lo que sembrem, Ecologistes en Acció i Enginyeria Sense Fronteres", que es va aprovar al ple del passat 28 d’octubre. I, en segon lloc, la sensibilització a la població a través de material divulgatiu, que comença ara amb el repartiment de díptics i la publicació de la informació al web.

Sensibilització a la població a través de material divulgatiu

El desenvolupament de la campanya de sensibilització a la població es fa a través de diferents eines de difusió. Per una banda, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el departament municipal de Salut han elaborat un díptic informatiu que es repartirà a tota la població amb la col·laboració de Comaigua i estarà disponible a tots els equipaments municipals. El repartiment del díptic té un doble objectiu: per una banda donar informació a la població respecte a la qualitat de l’aigua de l’aixeta del municipi i per altra la recollida de dades d'interès sobre la presència de dipòsits i el manteniment que se’n fa, atès la importància que tenen com una de les causes d’alteració de la qualitat de l’aigua. Un cop avaluades aquestes dades serviran com a criteris de selecció en l'elaboració i implementació del pla de control analític de recollida de mostres.

Per altra banda, es crearà un nou punt d’informació a la pàgina web del municipi. A l’apartat Control de les aigües dins de l’àrea de Salut Pública es publicarà la informació relativa a la qualitat de l'aigua de consum, la seva vigilància i control, el control a l’aixeta del consumidor i el punt de consulta dels resultats de les analítiques realitzades en diverses zones per  l’empresa gestora Comaigua, segons el seu pla de presa de mostres per als autocontrols.

Finalment, la informació també es divulgarà amb un missatge a la factura de consum d’aigua. Gràcies a la col·laboració de Comaigua, a partir del mes de març, s’incorporarà un missatge al rebut per tal d'arribar a la màxima població possible. És una de les frases de la campanya en relació a la presència de dipòsits i el manteniment que se’n fa, atès la importància que té com una de les causes d’alteració de la qualitat de l’aigua.

Comenta aquest article