Informació general

Telefònica decideix novament no desplegar serveis de fibra òptica a Cambrils i Salou

Per Jordi Moreno

Vista aèria del barri de l'Eixample platja de Cambrils

La setmana passada el diari EL PAÍS informava que Telefónica reduirà enguany el ritme del desplegament de fibra òptica a l’estat espanyol com a resposta a la proposta de normativa que impulsa la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i que obligaria a la companyia a compartir la seva infraestructura de xarxa amb altres operadores de telecomunicacions. Segons un informe intern al que ha tingut accés el rotatiu, Telefónica reduirà el desplegament en un 35% del que tenia previst, fet que suposarà no completar el desplegament en algunes capitals de província i municipis de l’estat i també que no comencin en d’altres més petits. Seria el cas de Cambrils, Salou i Amposta, poblacions on ja s’ha aplaçat el desplegament dos cops.

Desplegament de fibra als carrers de Cambrils

El fet que Telefónica no tingui previst implantar la fibra a Cambrils no vol dir que aquesta tecnologia no estigui present als carrers de la nostra població. Actualment la fibra ja es present en nombroses arquetes de servei dels carrers fruit d'instal·lacions que la companyia ha anat realitzat en els darrers anys, preparant el terreny per al desplegament definitiu i la futura comercialització del seus serveis de dades i televisió per cable. Val a dir però que la inversió més cara a realitzar és la de l’electrònica a les centrals de telefonia locals més que el cablejat.

D’altra banda existeixen actualment circuits de fibra òptica privats en funcionament com el que enllaça les dependències municipals de l’Ajuntament de Cambrils des de l’any 2010, o els que fan servir les operadores en algunes estacions repetidores de telefonia mòbil denominades línies de backbone.

Problemes de subministrament de caudal a empreses

De moment, la població cambrilenca haurà de conformar-se amb el caudal que pugui arribar-li a casa seva amb tecnologia ADSL, 3G,4G o WIMAX. Val a dir però que la tecnologia del parell de coure està saturada i els domicilis més distants a les centrals telefòniques poden gaudir de velocitats molts reduïdes si les comparem amb la que proporciona la fibra (FTTH). Telefònica està comercialitzant actualment fibra asimètrica a clients particulars de 100Mbps de baixada i 10 Mbps de pujada, cent vegades més del que pot oferir una línia ADSL en els pitjors dels casos.

Fibra per radioenllaç

La demanda de majors caudals de fibra és més crítica en les empreses privades. Un exemple d’això és el sector turístic i hoteler de Salou i Cambrils. La gran demanda de serveis WIFI als hotels ha obligat a moltes d’aquestes empreses a contractar serveis de fibra per radioenllaç. Actualment existeixen diverses operadores que aprofitant el nínxol de mercat deixat per Telefónica han realitzat inversions per desplegar nodes propers a les poblacions que permeten fer arribar a empreses i particulars caudals simètrics i asimètrics de fins a 24Mbps i a preus molt competitius.

Comenta aquest article