Informació general

Jutgen a Andorra una cambrilenca acusada de tràfic de droga i per a la qual el fiscal demana onze anys de presó

Per Toni Solanelles

Exterior del Centre de Congressos d'Andorra la Vella, ahir, lloc on es fa el judici contra 28 persones acusades de tràfic i consum de drogues

El Tribunal de Corts –la primera instància judicial en matèria penal del Principat d’Andorra– jutja aquesta setmana una veïna de Cambrils, de 29 anys, acusada de traficar amb cocaïna. La noia va ser detinguda el gener del 2013 quan havia accedit al país dels Pirineus amb l’objectiu de subministrar la droga a alguns dels seus clients. Des de llavors està empresonada de manera provisional juntament amb vuit persones més arrestades en el marc de la mateixa operació. La policia andorrana va comissar a la jove 74,5 grams de cocaïna distribuïts en diversos embolcalls, tants com clients tenia concertats. La legislació penal andorrana és molt severa amb els delictes contra la salut pública i a partir de 15 grams de cocaïna la jurisprudència del Principat té establert que es tracta de gran quantitat d’estupefaent. D’aquí que la cambrilenca s’enfronti a una elevadíssima petició de reclusió. De fet, ja fa més de dos anys que està entre reixes.

El judici, que asseu al banc dels acusats fins a 28 processats, va començar aquest passat dilluns i es preveu que s’allargui durant tota la setmana. De fet, està previst que les conclusions de les defenses i el ministeri fiscal es facin efectives dissabte. Si no hi ha canvis, la qualificació provisional de l’acusació pública estableix una petició de pena per a la cambrilenca d’onze anys de presó. Nou pel delicte de tràfic de gran quantitat de cocaïna. I dos més en considerar-la integrant d’una xarxa organitzada. T. G. és la principal acusada en un cas que es va començar a investigar l’octubre del 2012 i que ha implicat a prop d’un centenar de persones. 28 són les que es jutgen aquesta setmana. Una quarantena més –la majoria consumidors, un fet que també està penat al Principat– van ser condemnats poc després de ser arrestats a través de les denominades ordenances penals, l’equivalent als judicis ràpids establerts en l’ordenament jurídic espanyol. I vint més van quedar indemnes en no poder concretar la fiscalia les seves acusacions i haver-se d’arxivar la causa en aquesta vintena de casos. El sumari de la causa ocupa 15.000 folis i recull principalment les transcripcions de centenars d’intervencions telefòniques. En conjunt, el ministeri públic sol·licita 136 anys i mig de presó entre tots els processats i prop de 150.000 euros en multes.

L’acusada i el seu pare

La jove cambrilenca ha reconegut els fets en el tram de judici que ja s’ha celebrat fins ara. L’únic que no admet T. G. és que la seva activitat s’hagués iniciat el 2010, com haurien afirmat alguns dels seus clients. La noia hauria arribat al món del tràfic de drogues a través del seu pare, A. G., un petit narcotraficant de la Costa Daurada, on tenen segones residències alguns dels clients andorrans i on hi haurien entrat en contacte. L’home té una ordre de recerca i captura al Principat arran d’una altra causa, per la qual cosa no pot entrar a Andorra. D’aquí el gran mal de l’ara empresonada. T. G. ha explicat davant el tribunal, que presideix el magistrat català Josep Maria Pijuan, que va instruir el cas Palau a Barcelona, que en quedar-se sense feina, el 2012, va acceptar la proposta del seu pare de fer-li de xofer fins al Principat. A l’home li havien retirat el permís de conduir i la noia conduïa fins a Andorra on l’home, també resident a Cambrils, feia els repartiments escaients. La jove cambrilenca s’hauria limitat a esperar al cotxe. Però el juliol de 2012 la situació va canviar. Arran de la detenció a la frontera hispanoandorrana d’un resident al Principat carregat amb una motxilla plena d’èxtasi es va descobrir que A. G. n'era el subministrador. I es va dictar l’ordre detenció, amb la qual cosa ja no va entrar més al país.

I així va ser, i ho ha explicat la noia durant el judici, que la veïna de Cambrils va començar a pujar sola fins al Principat a portar la droga als clients que suposadament mantenia el seu pare. Ell li donava els embolcalls amb la droga, les adreces on havia d’acudir i els contactes de les persones amb les quals s’havia de trobar, alguns petits distribuïdors locals de cocaïna. D’altres consumidors particulars, entre els quals, i sense que fossin especialment destacats, alguns empresaris i polítics del Principat d’Andorra. T. G. ha assegurat davant els magistrats que des del mes de juliol del 2012 i el gener del 2013, quan va ser detinguda, que hauria fet una quinzena de viatges. I que era conscient del que es jugava si era arrestada. La detenció es va produir a partir de la punxada del telèfon d’un altre dels principals processats en la causa i un dels seus clients més destacats alhora que presumpte distribuïdor local. Just poc abans que es disposés a lliurar a aquest la major part dels 74,5 grams de cocaïna que portava, la cambrilenca, que estava acompanyada d’una altra noia en el cotxe –que inicialment va ser detinguda però se la va alliberar més tard en quedar clar que no sabia res del negoci– va ser detinguda. I des del 24 de gener del 2013 continua apressada.

El posicionament de la defensa

L’advocat que defensa els interessos de T. G. s’ha queixat en reiterades ocasions de la durada de la presó provisional de la seva clienta, a qui s’ha prorrogat quatre vegades el termini preventiu de reclusió. I també ha lamentat que durant la fase d’instrucció, que es va tancar a finals del passat estiu, no s’han practicat degudament algunes de les proves que ell va sol·licitar. El lletrat també va demanar en la primera jornada del judici que es declarés nul tot el sumari en considerar que les intervencions telefòniques realitzades de forma massiva vulneren drets fonamentals. El tribunal, però, va desestimar aquestes pretensions i el judici, que se celebra de manera excepcional en una sala del Centre de Congressos d’Andorra la Vella, la capital del país, vista la multitud de persones que estan citades a declarar ja sigui en qualitat de processats o de testimonis, continua endavant.

Abans de la vista, i des del centre penitenciari, la jove cambrilenca ja havia denunciat la seva indefensió pel fet d’estar empresonada provisionalment sense que es resolgués la seva situació ni se la condemnés formalment. Un moment especialment dur per a T. G. va ser fa pocs mesos quan va morir la seva mare als Països Baixos, d’on era originària la progenitora de la cambrilenca. La noia en tot moment ha admès els fets i l’únic que ha reclamat és que s’estableixi exactament la seva condemna. Una vegada sigui ferma –a banda dels onze anys de presó li demanaran 15.000 euros de multa i l’expulsió definitiva del Principat un cop complert el termini de reclusió–, T. G., si ho vol, podrà tramitar el seu trasllat a una presó catalana, on es podrà beneficiar de reduccions penitenciàries molt més importants de les que es concedeixen a Andorra.

Droga i diners comissats per la policia en el moment de la detenció de les diferents persones implicades

Comenta aquest article