Societat

El cambrilenc Marc Balaguer guanya el I Concurs Joves Pastissers Delité

Per Berta Ruiz

Marc Balaguer va guanyar el concurs de pastisseria per a joves

El jove cambrilenc Marc Balaguer Fabra, de 22 anys d’edat, ha guanyat el I Concurs Joves Pastissers Delité, celebrat a València. Gràcies a les seves dues excel·lents elaboracions ha estat premiat amb un curs de formació ICS de París valorat en 6.000 euros d’una setmana de durada. Per altra banda, l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, centre del guanyador, també rebrà un lot de productes de la marca Delité valorat en 750 euros.

Al certamen s’hi van inscriure un total de 37 joves –menors de 35 anys– d’una quarantena d’escoles d’arreu de l’Estat, dels quals se’n van seleccionar una desena arribats de diferents províncies com A Coruña, Alacant, Castelló, Cadis, Navarra, Tarragona i València, entre d’altres. Prèviament, el concurs es va iniciar amb una primera fase on es va realitzar una preselección online de les receptes dels concurs, mentre que la segona fase es va fer el passat 23 de gener a la seu de FEGREPPA (Federación Gremial y Empresarial de Panadería i Pastelería), a València, on els deu finalistes van haver de fer dues receptes: la que havien presentat online i un semifred.

La xocolata com a fil conductor

El certamen, que tenia com a fil conductor la xocolata dels productes de la marca patrocinadora, va tenir una durada de 4 hores i als participants se’ls va donar un quilo de xocolata per a l’elaboració. Tal com ha explicat Marc Balaguer a revistacambrils.cat, per un costat, va elaborar la recepta principal que consistia en una esfera de xocolata farcida d’una mousse d'un 70% de cacau, amb una crema de gianduja i un pa de pessic airejat amb sifó. Segons ha explicat Balaguer, “en un concurs sempre és aconsellable fer una recepta que tinguis controlada i no improvisar. Era una recepta que elaborava al restaurant l’Original de Cambrils. Quan es desfà l’esfera és un joc entre el comensal, la cuina i el servei. Vaig creure que era una proposta digna de presentar al concurs i va sortir bé”.
Per altra banda, el seu semifred va ser un pastís amb un exterior de mousse de xocolata i un interior de poma àcida cuita amb vainilla i gingebre i una base de cruixent de crumble. Amb aquestes elaboracions, Marc Balaguer es va posar el jurat a la butxaca, que va valorar la tècnica, la higiene, el muntatge i l’ordre a taula. A més va ser l’únic dels finalistes que va presentar una peça per al tast de cada membre del jurat, fet que afegeix una major dificultat tècnica.

Finalment, el cambrilenc –tot i que nascut a Ulldecona– va endur-se el guardó de millor pastisser jove del certamen organitzat per la marca Delité. A més, aquesta era la primera vegada que es presentava a un concurs. Més endavant, comenta, que li faria il·lusió preparar-se per a d’altres certàmens. Actualment, Marc Balaguer és estudiant del curs de Grau Superior de Direcció de Cuina II a l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils i anys enrere també va estudiar pastisseria al mateix centre. Ha manifestat que, “estic molt content a l’Escola. Crec que aquí a Cambrils som uns privilegiats de tenir-la”.

Marc Balaguer amb el seu premi, a València

Comenta aquest article