Societat

Les onzenes Jornades de la Galera obriran el calendari gastronòmic de 2015

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de presentació de les jornades, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Jaume Baiges, Pep Pellicer, Mercè Dalmau, Carme Cros, Jordi Jardí i Siscu Gil

Les onzenes Jornades de la Galera i la Cuina Marinera de obriran, aquest proper divendres, el calendari gastronòmic de Cambrils. Del 2 al 22 de febrer, un total de 54 establiments oferiran menús especials i es programaran activitats al voltant d’aquest crustaci. L’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau; la regidora de Promoció Econòmica, Carme Cros; el president de la Cooperativa Agrícola, Jaume Baiges; el patró major de la Confraria de Pescadors, Francesc Gil; el director de l’Escola d’Hoteleria i Turisme, Jordi Jardí, i els representant de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria, Josep Maria Pellicer, presentaven, ahir, el programa d'activitats de les jornades.

"Galeres en viu" a la Confraria, galeres amb calçots i galerada popular

Enguany es repeteixen les visites guiades a la Confraria de Pescadors "Galeres en viu", que es van estrenar l’any passat amb molt d’èxit. Seran els dies 6 i 20 de febrer a la tarda i cal confirmar l’assistència al correu electrònic peconomica@cambrils.org perquè l’aforament és limitat. Els participants descobriran l’art de pescar galeres i el recorregut que fan des de les barques fins a les peixateries o restaurants.
El 8 de febrer, a partir de les 9:30 hores, se serviran galeres amb gust d’oli i calçots a la Cooperativa al preu de tres euros, mentre que el 15 de febrer, d’11 a 13.30 hores, es podran degustar els fideus amb galeres segons la recepta tradicional d’abordo de la Confraria de Pescadors de Cambrils, en la tradicional galerada al Mollet del Rec, per només tres euros. Paral·lelament, hi haurà una demostració de vela Llatina a càrrec de l’Arjau i l’associació esportiva Vent d’Estrop oferirà passejades amb llagut adreçades principalment a la canalla.

Concurs de disfresses i de cuina, xerrada i tast d'olis

D'altra banda, una de les novetats d'enguany serà la col·laborció amb la NAC dins dels actes del Carnaval. Serà al concurs de disfresses infantils, el 15 de febrer. Els deu primers xiquets que participin al carnaval infantil amb una disfressa marinera per anar ben conjuntats amb la Galereta seran obsequiats amb una joguina i un detall molt saborós pels pares. L'altra novetat d'aquesta edició seran els tastets de pesca des d’una embarcació per a famílies amb xiquets a partir de 10 anys que promou la Secció de Pesca del Club Nàutic. L’activitat costa 5 euros per persona i les inscripcions es poden fer al correu peconomica@cambrils.org.
Altres activitats seran, el 12 de febrer, hi haurà una xerrada titulada "La galera, la mantis del mar", a càrrec de Plàncton, divulgació i serveis marins, a les 20 al centre Les Basses, mentre que el 20 de febrer, joves competiran al concurs "De la mar als fogons" a l’Escola d’Hoteleria i Turisme, i el 21 de febrer la Cooperativa organitzarà el curs d’iniciació al tast d’olis d’oliva verge extra. 

El "buc insígnia" del calendari gastronòmic cambrilenc

En el torn d'intervencions, l'alcaldessa va destacar que Cambrils vol seguir sent capital gastronòmica de la Costa Daurada i va lloar l'esforç que fan tots els sectors implicats en tirar endavant les jornades. Per la seva part, el representant de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils –Pep Pellicer– va remarcar l'èxit de convocatòria entre els associats –enguany 54 restaurants amb propostes culinàries i preus molt diversos– i va afirmar que són unes jornades molt arrelades que la clientela ja espera. El patró major de la Confraria de Pescadors –Siscu Gil– i el president de la Cooperativa Agrícola –Jaume Baiges– també van destacar la importància d'organitzar jornades per promocionar productes de la terra, mentre que el director de l'Escola d'Hoteleria i Turisme –Jordi Jardí– va afegir que des del centre treballen en la formació dels futurs cuiners. Per cloure l'acte, la regidora de Promoció Econòmica –Carme Cros– va lloar les sinergies que s'han creat entorn aquestes jornades que són el "buc insígnia" del calendari gastronòmic cambrilenc.

Comenta aquest article