Les onzenes Jornades de la Galera obriran el calendari gastronòmic de 2015
![]() |
Roda de premsa de presentació de les jornades, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Jaume Baiges, Pep Pellicer, Mercè Dalmau, Carme Cros, Jordi Jardí i Siscu Gil |
Les onzenes Jornades de la Galera i la Cuina Marinera de obriran, aquest proper divendres, el calendari gastronòmic de Cambrils. Del 2 al 22 de febrer, un total de 54 establiments oferiran menús especials i es programaran activitats al voltant daquest crustaci. Lalcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau; la regidora de Promoció Econòmica, Carme Cros; el president de la Cooperativa Agrícola, Jaume Baiges; el patró major de la Confraria de Pescadors, Francesc Gil; el director de lEscola dHoteleria i Turisme, Jordi Jardí, i els representant de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria, Josep Maria Pellicer, presentaven, ahir, el programa d'activitats de les jornades.
"Galeres en viu" a la Confraria, galeres amb calçots i galerada popular
Enguany es repeteixen les visites guiades a la Confraria de Pescadors "Galeres en viu", que es van estrenar lany passat amb molt dèxit. Seran els dies 6 i 20 de febrer a la tarda i cal confirmar lassistència al correu electrònic peconomica@cambrils.org perquè laforament és limitat. Els participants descobriran lart de pescar galeres i el recorregut que fan des de les barques fins a les peixateries o restaurants.
El 8 de febrer, a partir de les 9:30 hores, se serviran galeres amb gust doli i calçots a la Cooperativa al preu de tres euros, mentre que el 15 de febrer, d11 a 13.30 hores, es podran degustar els fideus amb galeres segons la recepta tradicional dabordo de la Confraria de Pescadors de Cambrils, en la tradicional galerada al Mollet del Rec, per només tres euros. Paral·lelament, hi haurà una demostració de vela Llatina a càrrec de lArjau i lassociació esportiva Vent dEstrop oferirà passejades amb llagut adreçades principalment a la canalla.
Concurs de disfresses i de cuina, xerrada i tast d'olis
D'altra banda, una de les novetats d'enguany serà la col·laborció amb la NAC dins dels actes del Carnaval. Serà al concurs de disfresses infantils, el 15 de febrer. Els deu primers xiquets que participin al carnaval infantil amb una disfressa marinera per anar ben conjuntats amb la Galereta seran obsequiats amb una joguina i un detall molt saborós pels pares. L'altra novetat d'aquesta edició seran els tastets de pesca des duna embarcació per a famílies amb xiquets a partir de 10 anys que promou la Secció de Pesca del Club Nàutic. Lactivitat costa 5 euros per persona i les inscripcions es poden fer al correu peconomica@cambrils.org.
Altres activitats seran, el 12 de febrer, hi haurà una xerrada titulada "La galera, la mantis del mar", a càrrec de Plàncton, divulgació i serveis marins, a les 20 al centre Les Basses, mentre que el 20 de febrer, joves competiran al concurs "De la mar als fogons" a lEscola dHoteleria i Turisme, i el 21 de febrer la Cooperativa organitzarà el curs diniciació al tast dolis doliva verge extra.
El "buc insígnia" del calendari gastronòmic cambrilenc
En el torn d'intervencions, l'alcaldessa va destacar que Cambrils vol seguir sent capital gastronòmica de la Costa Daurada i va lloar l'esforç que fan tots els sectors implicats en tirar endavant les jornades. Per la seva part, el representant de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils Pep Pellicer va remarcar l'èxit de convocatòria entre els associats enguany 54 restaurants amb propostes culinàries i preus molt diversos i va afirmar que són unes jornades molt arrelades que la clientela ja espera. El patró major de la Confraria de Pescadors Siscu Gil i el president de la Cooperativa Agrícola Jaume Baiges també van destacar la importància d'organitzar jornades per promocionar productes de la terra, mentre que el director de l'Escola d'Hoteleria i Turisme Jordi Jardí va afegir que des del centre treballen en la formació dels futurs cuiners. Per cloure l'acte, la regidora de Promoció Econòmica Carme Cros va lloar les sinergies que s'han creat entorn aquestes jornades que són el "buc insígnia" del calendari gastronòmic cambrilenc.