Quarta posició per a un equip del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer al concurs matemàtic de la Copa Cangur
![]() |
Alumnes del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, acompanyats de la professora Maria Sánchez |
Alumnes del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer van participar, aquest passat dimarts, a la segona edició de la Copa Cangur convocada per la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM). Es tracta dun concurs de resolució de problemes matemàtics per equips. El col·legi cambrilenc va presentar dos equips de set alumnes cadascú, amb alumnes de tercer dESO un màxim de quatre alumnes daquest curs i de segon dESO. Un dels equips del col·legi va assolir la quarta posició i laltre, la desena.
Lactivitat es realitza aquests dies a diferents seus territorials arreu de Catalunya, el País Valencià i la Franja de Ponent. En aquesta edició shi han inscrit un total de 90 centres i 133 equips. A nivell del Camp de Tarragona, aquest passat dimarts a la tarda, es van fer dues sessions: una a linstitut Fontanelles de les Borges del Camp i laltra a linstitut Gabriel Ferrater de Reus. Els alumnes cambrilencs es van desplaçar a les Borges del Camp, on participaven un total de 15 centres escolars i 25 equips, tot i que finalment, van ser 23 equips participants.
Resolució de dotze problemes matemàtics
Tal com ha explicat la professora del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer Maria Sánchez, durant el concurs, els equips participants es van distribuir en diferents taules de treball i sels van entregar els anunciats de dotze problemes matemàtics que havien de resoldre en 60 minuts. Els alumnes no podien tenir calculadora ni podien consultar cap dubte amb els professors. Inicialment, tots els grups partien amb un total de 200 punts pensat perquè ningú arribés a tenir punts negatius i, a mida que anaven resolen els problemes els entregaven al jurat que els corregia in situ i els puntuava al moment. Les puntuacions sentraven a un ordinador i, a través dun marcador, les classificacions dels equips sanaven actualitzant al moment. Al principi, cada problema tenia una certa valoració que, posteriorment, sanava modificant, perquè per cada minut que passava sense que ningú respongués el problema anava augmentant la valoració i, per cada fallada d'un equip també l'augmentava. Cada equip podia fer tants intents com volgués de cada problema, però cada intent fallat també rebaixava la puntuació. A mida que els alumnes anaven resolen els problemes, el marcador indicava les posicions de cada equip, fins als últims cinc minuts, quan ja no podien veure la classificació.
Quarta i desena posició per als equips cambrilencs
Al llarg de la competició, un dels dos equips del centre cambrilenc anava situat entre les posicions 6-8, mentre que laltre estava situat entre els llocs 14-15. Un cop acabada la competició i amb la resolució final, aquesta dinàmica es va capgirar i lequip que anava més amunt va acabar en la desena posició, mentre que laltre equip que anava més avall va fer una remuntada i va aconseguir el quart lloc de 23 equips. Segons ha comentat la professora Maria Sánchez, lany passat vam participar en la primera edició i enguany hi hem tornat, tot i que no es va preparar prèviament a classe. Des del professorat es va proposar a alguns alumnes i hi van anar voluntàriament. El concurs va ser molt emocionant i motivador per a ells. Es tractava de problemes de càlcul i de lògica, de rapidesa i dorganització en equip.
En aquesta ronda de competició disputada a les Borges del Camp, linstitut Priorat de Falset va assolir la primera posició i es va classificar per a la final. Posteriorment, els guanyadors de la II Copa Cangur de la SCM competiran a la segona edició de la Coppa Canguro que convoca lassociació Canguro Itàlia.
Els equips
Lequip que va assolir la quarta posició estava format per: Elisabet Arcas Jurado (3r), Maria Borràs Jardí (3r), Daniel Willem Sánchez (3r), Maria Roca Fernández (3r), German Anashkin (2n), Lluís Lansac Martí (2n) i Arnau Mas Oliver (2n).
Laltre equip del col·legi que va quedar en el lloc 10 va estar format per: Laia Pomar Pallarès (3r), Susanne Hallebeek (3r), Christian Fioriss Marín (3r), Eulàlia Català Castro (3r), Elisa Solà Martínez (2n), M. Helena de Donato Pérez (2n) i Yiting Ji Jia (2n). El professorat que ha participat en aquesta activitat és Maria Sánchez, Maria José Martí, Maria José Carrillo i Fina Fortuny.