Cultura

S'inaugura l'exposició "Villa Grimaldi: passat, present i futur", un repàs històric pels anys de repressió i tortura de la dictadura xilena

Per Berta Ruiz

L'exposició es va inaugurar ahir a la tarda al centre Les Basses

Ahir a la tarda, al centre les Basses, es va inaugurar l’exposició “Villa Grimaldi: passat, present i futur” que, en una vintena de cartells fa un repàs a través de textos i imatges de l’etapa de repressió i tortura que es va dur a terme en aquesta finca durant l’època de la dictadura d'Augusto Pinochet, a Xile.

Villa Grimaldi, tal com s’explica a l’exposició, era una extensa propietat ubicada a la ciutat de Santiago de Xile. Entre els anys 1964 i 1973 va ser la casa d’una família benestant xilena, propietat d’Emilio Vasallo, però després del cop d’estat de l’11 de setembre de 1973, la Dirección de Inteligencia Nacional (DINA) va buscar un recinte on poder instal·lar un gran centre operatiu. Es van fixar en aquests terrenys i van pressionar el seu amo perquè els transferís la finca que, a partir d’aquell moment, va ser anomenat Cuartel Terranova i es va preparar com a camp de concentració i centre de detenció i tortura durant el règim militar de Pinochet. Es calcula que prop de 4.500 persones van ser detingudes, en algun moment, dins de Villa Grimaldi.

Es crea el Parque por la Paz Villa Grimaldi

Cap als anys 90, durant el període de transició a la democràcia, el govern xilè crea el "Parque por la Paz Villa Grimaldi", inaugurat l’any 1997. És un espai d’homenatge als caiguts i torturats que van passar per aquell lloc. De fet, dins del mateix parc es va crear un monument construït amb els rails del ferrocarril amb els quals lligaven els presoners polítics i els llançaven al mar des d’un avió. L’any 2004, el recinte va ser declarat Monument Històric Nacional, un lloc de memòria destinat a la commemoració, reflexió i promoció dels drets humans i la democràcia.

L’acte, emmarcat en les campanyes de sensibilització que organitza la Unión Latinoamericana Catalana de Cultura de Tarragona, havia d’incloure un concert del grup Inchi Iñi Mapu, però, per diferents motius, finalment no van poder assistir.

Panells de l'exposició sobre la Villa Grimaldi, a Xile

Comenta aquest article