Pepa Aymamí, directora de la FICCG: "La cuina catalana és una cuina única que identifica un poble"
![]() |
Pepa Aymamí, Francesc Garriga i Gerard Martí, ahir, en un moment de la conferència a la sala d'actes de la Cooperativa Agrícola |
La sala dactes de la Cooperativa Agrícola va acollir, ahir al vespre, la conferència titulada Cuina catalana, patrimoni de la Humanitat per la UNESCO: un segell generador de riquesa, a càrrec de la directora de la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG), Pepa Aymamí. Lacte, organitzat pel Museu dHistòria de Cambrils i lAntena del Coneixement de la URV amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària, semmarcava en el programa dactivitats de la I Biennal dArt Contemporani Gastronòmic i va comptar amb la presència del regidor de Cultura Francesc Garriga i del director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí.
Tal com va explicar Aymamí, lany 2012, la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica va iniciar el projecte per aconseguir el reconeixement per part de la UNESCO de la cuina catalana com a patrimoni immaterial de la humanitat. Segons va dir, la candidatura es presentarà lany 2017 al Registre de Bones Pràctiques per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. La directora de la FICCG va explicar que daltres països ja han aconseguit aquesta distinció. És el cas de la gastronomia francesa, de la dieta Mediterrània, la cuina mexicana de Michoacan, la cuina tradicional japonesa i altres sistemes de producció.
Pepa Aymamí: "Menjar en clau catalana és menjar saludable"
En la seva exposició del projecte de la candidatura catalana, Aymamí va explicar que la cuina catalana presenta un trets que la fan única al món: la cuina catalana és una cuina única que identifica un poble. És una cuina que utilitza ingredients comuns a altres indrets del Mediterrani, però de manera totalment diferent. És una cuina dalt contingut, tenim uns productes extraordinaris, uns paisatges i uns matisos arreu del territori. En aquest punt, cal destacar que aquesta qualitat es reconeix amb distintius com els de Denominació dOrigen (DO), Denominació dOrigen Protegida (DOP), Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o Marca Q de qualitat, entre daltres.
Com a exemple de plats saludables i equilibrats, Aymamí va anomenar dos: el fricandó i els espinacs a la catalana. Segons va afegir, menjar en clau catalana és menjar saludable.
Pepa Aymamí també va recordar que la cuina catalana compta amb una llarga tradició històrica, com evidencien receptaris medievals del segle XIV com el Llibre de Sent Soví, escrit en català i amb més de sis cents anys dhistòria.
Treball de recerca científica i sensibilització
Per dur a terme la seva tasca, la FICCG compta amb un comitè científic que aglutina els màxims especialistes, experts i tècnics en gastronomia i cuina de làmbit català. Entre les principals activitats de la FICCG destaquen la recerca, la divulgació (també en làmbit escolar), el suport als associats i tot tipus daccions que promouen lintercanvi cultural i la defensa de la cuina catalana
Per assolir el reconeixement, per part de la UNESCO, de la cuina catalana com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, el pla de treball, segons va explicar Aymamí contempla dos àmbits principals: la recerca científica i la sensibilització social del valor de la nostra cuina.
El resultat i anàlisi de totes les accions convergiran en el Dossier UNESCO, que inclourà una recopilació de tot el material que conformarà la candidatura. Entre aquests elements destaquen:
- El Corpus del Patrimoni Culinari Català, amb una anàlisis nutricional de totes les receptes, i la traducció al castellà i a langlès
- La Història i la Cultura de la Cuina Catalana
- Un tesaurus de la cuina catalana
- Les edicions crítiques dels textos clàssics de la cuina catalana
- El reconeixement legislatiu nacional que confereix a la cuina tradicional catalana l'estatus de patrimoni immaterial del país
- Una memòria de les activitats dutes a terme
- El recull de premsa de la campanya