Informació general

S'aproven definitivament els pressupostos per al 2015 sense acceptar les al·legacions de l'oposició ni de la Junta de Personal

Per Cristina Sierra

Un moment de la sessió plenària, ahir al matí

Ahir al matí es va celebrar el darrer ple de l'any de l'Ajuntament de Cambrils i el darrer ple del regidor Dani Milan. La sessió, de caràcter extraordinari, va ser extensa i es va debatre a fons el pressupost per a l'any 2015, que es va aprovar amb els vots favorables de l'equip de govern. El regidor d'Hisenda –Lluís Abella– va explicar que s'havien rebut al·legacions del regidor no adscrit Dani Pallejà, de l'NMC, de la Junta de Personal i una del propi equip de govern que feia referència a les inversions previstes per al primer semestre del 2015.

Les pagues extraordinàries dels treballadors o el fons de contingència, al·legacions de Dani Pallejà

El regidor no adscrit Dani Pallejà va presentar cinc al·legacions als pressupostos que es van desestimar. Pallejà demanava que es corregís la partida d'electricitat i climatització d'equipaments municipals perquè estaven pressupostades per sota del que s'ha gastat enguany; que l'Ajuntament prengués mesures en cas que la Generalitat retiri la subvenció a les escoles bressol; la recuperació de la paga extraordinària dels treballadors de l'any 2012; reconvertir les partides de rènting destinades a comprar vehicles per a la Policia Local en adquisicions de béns per la via d'inversió, i per últim, destinar els diners del fons de contingència a les regidories amb un contingut més social.

En el cas de les escoles bressol, Abella va explicar que l'Ajuntament ha rebut la subvenció per al curs 2012-2013 mitjançant una subvenció de la Diputació de Tarragona, ja que la Generalitat no atorga subvencions des del curs 2011-2012. Per al curs 2012-2013, l'import concedit va ser de 71.500 euros per a la llar d'infants Maria Dolors Medina i 70.875 euros per a la Galereta. En referència a les pagues extraordinàries, Abella va apuntar que durant aquest exercici es van abonar els 44 dies corresponents a la paga extra del 2012. De la partida de rènting de vehicles, el regidor va manifestar que el rènting "redueix costos interns i el temps de gestió", i del fons de contingència, Abella va recordar que el fons de contingència s'ha de pressupostar obligatòriament i s'ha de destinar a partides de caràcter urgent.

La Junta de Personal demana que es tiri endavant la RLT

El Nou Moviment Ciutadà va presentar un seguit d'al·legacions als ingressos i despeses dels pressupostos. El grup va presentar un anàlisi de cada partida en comparació amb el pressupost del 2014 i va demanar que en l'apartat d'inversions els diners es destinessin en tirar endavant l'edifici del Teatre Auditori o acabar la urbanització del barri de la Llosa. Les al·legacions de l'NMC també es van desestimar.

Per la seva part, la Junta de Personal va lamentar la falta de negociació del capítol 1 dels pressupostos amb els representants sindicals i la inexistència de partida pressupostària per elaborar una Relació de Llocs de Treball (RLT). Per aquests motius, la junta demanava que les dues parts negociïn aquests dos punts. El regidor d'Hisenda va explicar que es desestimaven les al·legacions i va apuntar: "És competència de cada administració local la potestat reglamentària d'autoorganització. Tot i ser cert que aquest Ajuntament no té a data d'avui una relació de llocs de treball, com la immensa majoria dels municipis de l'Estat, també és cert que aquest Ajuntament ja es va comprometre a iniciar la tramitació de l'expedient per tal d'aprovar l'esmentada RLT. A dia d'avui ja s'han iniciat contactes i gestions en aquest sentit".

Abans de cloure l'exposició, el regidor va apuntar que l'única al·legació que s'acceptava era la que havia presentat l'equip de govern sobre les inversions per al 2015.

El PSC no presenta al·legacions per la gestió política de l'equip de govern

Un cop el regidor d'Hisenda va fer l'explicació detallada de les al·legacions, el regidor no adscrit Dani Pallejà i el portaveu de l'NMC –Oliver Klein– van anunciar els seus vots en contra. Pallejà va lamentar que "un gran gruix" de les inversions es destinin a la via pública i Klein va queixar-se que no hi hagi recolzament dels governs de l'Estat i de la Generalitat tot i tenir representació al municipi.

Per la seva banda, la portaveu del PSC –Ana López– va explicar que el partit no havia presentat al·legacions als pressupostos per mostrar el seu rebuig a la gestió política de l'equip de govern. López va apuntar que no compartien els criteris del govern per elaborar els pressupostos. "Els nostres criteris per l’elaboració dels pressupostos serien i són diferents. Tenint en compte el context de crisi mundial que patim, i que Cambrils no és cap excepció, els nostres criteris haguessin estat: impulsar la recuperació econòmica i la creació d’ocupació, protegir els col·lectius que més pateixen els efectes de la crisi, fer un Ajuntament més eficient i transparent amb la col·laboració dels treballadors i treballadores de la casa, per optimitzar els insuficients recursos econòmics i humans que tenim".

López va lamentar que el govern faci les coses "sense parlar amb els treballadors, sent opacs en la gestió i obstaculitzant el treball de l’oposició" i va criticar que quan demana una informació "ha de passar un filtre d'Alcaldia i a vegades allà es queda". "És això el canvi del què parlaven quan van arribar? Trànsparència, comunicació, diàleg, eficiència....Menys Cambrils, menys pels cambrilencs, i pitjor pel control democràtic?", va preguntar.

La regidora socialista també va fer referència a la RLT. "No l'han volgut tirar endavant i en el passat mandat tots vam aprovar que es tirés endavant, el camí ja estava començat. La RLT és una eina imprescindible per planificar els recursos humans amb les necessitats del servei, que garanteix la transparència en la gestió dels recursos humans". López va afirmar que la gestió de l'equip de govern "deixa més endeutament, menys serveis públics i menys polítiques adreçades a les persones que pateixen" i va lamentar que es mantingui el pacte de CiU i PP "sense poder aconseguir més i millors coses per Cambrils".

Mercè Dalmau a Ana López: "Em sorprèn que faci aquest discurs en plan míting i no hagi presentat cap al·legació"

L'alcaldessa –Mercè Dalmau– va prendre la paraula per contestar les paraules d'Ana López. "Ens demostra que ja ha començat la campanya electoral. Em sorprèn que faci aquest discurs en plan míting i no hagi presentat cap al·legació". Sobre la falta d'informació per part de l'equip de govern, Dalmau va recordar a López que l'obligació dels regidors és assistir a les comissions informatives i va lamentar que la regidora insinués que des d'Alcaldia es modifiqui la informació que demana l'oposició. "Vostès han estat quasi quatre anys discutint-se i sense assistir a les comissions. Si ara volen fer tota la feina en 6 mesos el problema el tenen vostès. Les informacions es donen sempre per Alcaldia", va respondre. Mercè Dalmau va explicar que l'equip de govern ha reclamat a la Generalitat els diners que deuen al municipi de les obres de l'Hospital Lleuger i va recordar que la ràtio d'endeutament ha disminuït.

L'alcaldessa també va respondre les paraules de Klein preguntant com s'ha d'acabar el Teatre Auditori si per tirar endavant la segona fase de les obres es necessiten mínim 12 milions d'euros. Per últim, Dalmau va fer referència a la RLT, recordant que la llei que estableix que les administracions han de tenir aquest document és del 1984 i que es podia haver fet fa molts anys. "En la darrera mesa negociadora es van establir que s'iniciarien els treballs de redacció de la RLT", va afirmar.

Lluís Abella: "Cambrils està al capdavant a l'hora de pagar els proveïdors"

El regidor d'Hisenda també va voler respondre les intervencions dels regidors de l'oposició  i va manifestar: "no creem dèficit i vull destacar la millora del pagament a proveïdors. Cambrils està al capdavant a l'hora de fer aquests pagaments. Fa dos anys, això era una utopia".

Per la seva banda, la regidora de Benestar Social –Lluïsa Rom– es va mostrar indignada amb la intervenció de la portaveu socialista. "M'indigna i m'enfada molt que digui que els pressupostos no tenen en compte les persones. Al Casal tenim més gent que mai fent activitats i es fan més activitats que mai. A nivell de famílies, estem atenent més persones que mai i s'han augmentat les subvencions. A Joventut estan fent més feina que mai i hi ha més entitats que mai", va afirmar.

Finalment, els pressupostos es van aprovar amb els vots favorables de l'equip de govern i els vots en contra de l'oposició.

Comenta aquest article