Informació general

El viver d'empreses, la creació de noves rotondes i l'enllaç dels carrils bici, principals inversions del govern abans d'acabar el mandat

Per Cristina Sierra

El viver d'empreses s'ubicarà a la Torre del Llimó

L'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– i el regidor d'Hisenda –Lluís Abella– van presentar, ahir al matí, el programa d'inversions de l'equip de govern per al 2015. El programa no contempla una gran obra, sinó que se centrarà en actuacions d'àmbits molt diversos que afecten transversalment a tot el municipi. Entre les inversions, destaquen la posada en funcionament del viver d'empreses, la creació de dues noves rotondes i l'enllaç dels carrils bici.

“Ens titllaran d'accions electoralistes però vull deixar clar que les inversions es finançaran amb partides extraordinàries"

Tal com va explicar Mercè Dalmau, "portem més de tres anys fent equilibris i esforços per sanejar l'economia municipal. Són inversions petites i lògiques en el context actual i van en la línia del compromís adquirit amb la ciutadania de prioritzar aquelles petites accions i no grans obres que no s'acaben i en tenim exemple al municipi". L'alcaldessa va apuntar que les inversions, que sumen uns 855.000 euros es finançaran amb partides extraordinàries. Concretament, una part del paquet es pagarà amb una subvenció de la Diputació de Tarragona per valor de 500.000 euros i la resta, de fons propis provinents de la llicència urbanística de l'Hotel El Pòsit (240.000 euros) i la sentència judicial favorable de Pladepro (115.000 euros).

L'alcaldessa va remarcar que les inversions no es finançaran fent servir els impostos dels ciutadans. “Ens titllaran d'accions electoralistes però vull deixar clar que les inversions es finançaran amb partides extraordinàries. Cal ser curós amb la gestió dels diners públics i no seria ètic dur a terme una actuació en aquest sentit”, va manifestar. Dalmau també va explicar que les accions es duran a terme durant el primer semestre del 2015.

Les inversions


Acte seguit, l'alcaldessa va anar explicant totes les actuacions per àrees temàtiques:

- Ensenyament (78.000 euros)


Les inversions plantejades en aquest capítol respondran a les necessitats dels diferents centres educatius, preferentment els més antics i que requereixen d’intervencions més ràpides. Se’n beneficiaran les llars d’infants, tres escoles, l’Escola Municipal de Música, l’Ateneu Juvenil i la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) ubicada al centre cívic del Molí de la Torre.

- Promoció Econòmica (50.000 euros)

Una de les propostes més destacades és la creació del Viver d'Empreses que s'ubicarà a la Torre del Llimó. El contingut i el projecte es presentarà detalladament en les properes setmanes per la regidora de Promoció Econòmica, Carme Cros.

- Infraestructures turístiques i platges (29.000 euros)


Les inversions en aquest àmbit van estretament vinculades a les platges i a la qualitat del material. L’Ajuntament adquirirà diversos cartells informatius, papereres, cadires de vigilància per als socorristes i atendrà la demanda d’alguns usuaris, com és la compra de quatre passarel·les adaptades a l’accés amb cadira de rodes, complint així amb la voluntat de fer de les platges un espai accessible per a tothom.

- Equipaments esportius  (81.500 euros)

El regidor d'Esports –Lluís Abella– va ser l'encarregat d'explicar aquest punt que contempla una sèrie de millores en les instal·lacions esportives. Per una banda, es renovarà la ventilació dels vestidors de la piscina municipal i s'instal·laran dutxes bitèrmiques. A més, es comprarà nou material esportiu i s'instal·laran equips d'osmosi als banys de vapor. El regidor també va apuntar que al pavelló 1 es substituiran les finestres superiors laterals perquè entri més llum i al pavelló 2 es canviaran les quatre portes d'emergències i s'ampliarà la porta d'emergència per facilitar l'entrada de les ambulàncies.

Per altra banda, es canviarà el marcador dels camps de futbol i s'instal·larà un anemòmetre a la pista d'atletisme.

- Anellament dels carrils bici (120.000 euros)


L'anellament dels carrils bici és un dels projectes més importants i es dividirà en dues fases: la primera contempla fer un carril bici des de l’antiga N-340 amb l'Ermita  fins a la zona esportiva, passant pel carrer de Jaume Ferran i continuant per darrere de l’Escola Joan Ardèvol i la Llar d’Infants Maria Dolors Medina, amb el l’objectiu d’ampliar la xarxa de carrils, donar continuïtat als existents i facilitar el desplaçament dels cambrilencs.

La segona fase contempla connectar, a través de l’antiga N-340, el centre de Cambrils amb la zona de Ponent fins a la riera de Riudecanyes. Es crearan dos carrils bici, a banda i banda de l'N-340 per donar resposta a les peticions que s’han rebut des de diferent col·lectius cicloturistes, alhora que situarà Cambrils al capdavant del mapa territorial cicloturista.

Amb aquesta iniciativa, a més, es podran enllaçar els carrils del passeig marítim amb un d’interior que donarà continuïtat al que ja existeix al Vial del Cavet, de manera que l’anellament serà quasi total.

- Paviments i voreres (87.300 euros)


Les actuacions principals tindran lloc en tres barris: Port, Ponent i Sol Cambrils. A la zona del Port s’actuarà als carrers Drassanes, Sant Pere i Roger de Llúria. Es renovarà l’arbrat que malmet el paviment i les voreres, amb les consegüents queixes de veïns i botiguers i s’arranjaran aquelles rajoles i paviments afectats.

A la zona de Ponent, concretament a l’avinguda Rosa dels Vents i als carrers Eridà i Saturn; i a la urbanització de Cambrils Badia, a l’avinguda de Joan XXIII s’adoptaran mesures per reduir l’impacte de les arrels del pins al ferm, per tal de millorar la seguretat viària i atendre reivindicacions històriques dels veïns.

- Solars i aparcaments (50.000 euros)


En aquest àmbit es duran a terme dues actuacions destacades, concretament una a l’antiga N340 amb el carrer de Barcelona, i l’altra a l’aparcament de la Rambla del Regueral. La primera obra servirà per pavimentar un solar abandonat i millorar un dels principals accessos a la ciutat, amb l'objectiu de donar una imatge més urbana i agradable de la ciutat. A més, s’hi posaran bancs i hi haurà més il·luminació.

La segona obra té per objectiu millorar la zona d'aparcament de la Rambla del Regueral. Es pavimentarà la zona d’aparcament, es donarà continuïtat a la zona verda existent i es realitzaran intervencions que sanegin la imatge antiga i deteriorada de la zona.

- Parcs infantils (16.000 euros)

Atenent a peticions veïnals, l’Ajuntament ha estimat també la petició de canviar el paviment de les zones infantils ubicades als passeigs de Francesc Macià i de Lluís Companys, a la zona de l’Eixample platja. En aquest cas, s’eliminarà l’actual i s’instal·larà un paviment de cautxú.

- Zona verda de Mas d’en Bosch (33.500 euros)

A la zona verda de Mas d'en Bosch s'instal·larà un sistema automàtic de rec, una acció que permetrà en poc temps veure un canvi substancial al parc, que fins ara només es regava puntualment. L’actuació beneficiarà la imatge de la zona augmentant la freqüència del rec i estalviant aigua.

Així mateix, la intervenció també comprendrà millores i arranjaments a la zona infantil i esportiva del parc, contemplant el canvi de mobiliari, l’adequació de l’antic.

- Accessos a les urbanitzacions de Ponent (60.000 euros)

Seguint el camí iniciat en aquest mandat per l’àrea de Serveis de millorar els accessos a les urbanitzacions de Ponent des de l’antiga N-340, les propostes plantejades se centren en la millora de l’accés a la zona de la Dorada i la de Cambrils Mediterrani. En ambdós casos els projectes també contemplen la creació del nou carril bici per tal de donar una solució integral a l’antiga carretera i dotar-la així d’una nova configuració més urbana.

- Millores de via pública (115.000 euros)


En aquest capítol destaca la construcció de dues noves rotondes:  la que donarà accés al barri de Nou Cambrils i la que dóna accés a Vilafortuny, venint  de l’autovia A7, que actualment és provisional.

En quan a voreres i passos elevats, està previst donar continuïtat a la vorera de l’antiga N-340 que hi ha davant de l’empresa Comaigua i connectar-la amb la Raval de Gràcia, de manera que tingui sentit l’actuació.

Relatiu a passos elevats, juntament amb un paquet d’inversió pendent de presentar i que anirà a càrrec del pressupost del 2014, es construirà un nou pas elevat al carrer de Robert Gerard, per enllaçar la zona comercial de Mossèn Joan Batalla amb el Parc del Pescador. L’acció contemplarà també la creació d’un nou accés al Parc, creant així un fil conductor per a ciutadans i turistes que passegin per la zona.

Finalment, una darrera intervenció està prevista a l’accés que connecta el pont de la via del tren al carrer del Molí d’Avall, a l'Eixample platja. En aquest cas s’ampliarà la vorera i s’adequarà l’entorn que toca amb la via del tren.

- Millora de l’avinguda de la Verge de Montserrat (16.000 euros)

Al tram final de l’avinguda de la Verge de Montserrat hi ha previst realitzar accions de millora de la zona verda, així com actuacions de jardineria al barranc de la Verge del Camí i un tancament perimetral de la zona per millorar la seguretat de vehicles i vianants.

- Enderroc i arranjament al final del carrer Andròmeda (4.500 euros)


La darrera acció serà l'enderrocament de la casa del carrer Andròmeda amb l'avinguda de la Diputació. La casa va ser expropiada per l'Ajuntament fa uns anys i un cop s'enderroqui, es crearà una vorera que donarà continuïtat de manera normal i alineada a l’avinguda Diputació, a l’extrem Llevant.

- Matèria smart i seguretat ( 70.000 euros)


Les accions que es faran en aquest apartat es presentaran a principis de l'any vinent.

L'enderrocament del pont de l'antiga N340, pendent


Per altra banda, l'alcaldessa va fer referència al projecte de l'enderrocament del pont de l'antiga N-340. Mercè Dalmau va explicar que el projecte té un cost superior del que costa el paquet d'inversions i que l'equip de govern "vam creure convenient fer front a diferents inversions i que tinguessin un impacte en el municipi. No vol dir que l'enderrocament del pont no sigui una prioritat però aquest projecte el volem començar i acabar en el proper mandat".

L'alcaldessa –Mercè Dalmau– i el regidor d'Hisenda –Lluís Abella– van presentar les inversions, ahir al matí, en roda de premsa

Comenta aquest article