Cultura

Miquel Bonet, guanyador del 5è Premi de Narrativa Marítima i Jesús Movellán, guanyador de la 1a Biennal d'Art Contemporani Gastronòmic

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: Miquel Bonet, guanyador del premi de narrativa; Jesús Movellán primer premi de la Biennal d'Art i Joan Codina, accèssit de la Biennal

El passat dissabte a la tarda, a la sala de plens de l'Ajuntament de Cambrils, va tenir lloc l'acte de lliurament del
5è Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall i 1a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils. L'acte es va encetar amb una petita actuació musical a càrrec del Duo Sor, format per Anders Clemens a la guitarra i Marcel Pascual al violí i va seguir amb la lectura dels premiats en ambdues categories. Per començar, es va entregar el Premi de Narrativa Martíma que, en aquesta cinquena edició va recaure en Miquel Bonet Pinyol per la seva obra El dia de l'escórpora. El premi està dotat amb 3.000 euros i la publicació de l'obra per Cossetània Edicions. El dia de l’escórpora és la primera novel·la de Miquel Bonet. Nascut a Reus el 1977 i actualment resident a Cambrils, és col·laborador a les publicacions modernes Zouk Magazine i Poesía Completa. A través d’un remake personal i mediterrani del mite fílmic de Tiburón, ara condensa en una narració trepidant i simbòlica la fascinació inexplicable, sent com és home de terra ferma, per la cosa marítima. Després de recollir el premi de mans de l'alcaldessa, Miquel Bonet va fer lectura d'un petit fragment de la novel·la.

Joan Codina, accèssit de la 1a Biennal d'Art Contemporani Gastronòmic

A continuació es van entregar els premis de la 1a Biennal d'Art Contemporani Gastronòmic. En primer lloc, l'accèssit –dotat amb 1.000 euros– va ser per a l'obra Més de dues-centes maneres de menjar un plàtan, de
Joan Codina Donaire, de Guissona. Joan Codina va néixer a Guissona el 1974, és Graduat Multimèdia i tècnic en automatismes i sistemes programables. Després d’un any d’il·lustració a l’Escola Massana de Barcelona, enceta un camí autodidacta de recerca cap a diferents formes d’expressió artística: pintura, il·lustració, còmic, escultura i fotografia. No és fins a la última dècada que ha mostrat la seva obra en públic a través d’exposicions individuals o col·lectives de caràcter local (La Segarra, La Noguera, Bages, Vallès Occidental). El premiat va rebre el guardó de mans del director territorial del departament de Cultura, Jordi Agràs.

Jesús Movellán, guanyador de la
1a Biennal d'Art Contemporani Gastronòmic

Finalment, es va procedir a lliurar el primer premi d'aquesta primera edició de la Biennal. El guanyador va ser Jesús Movellán Prieto per l'obra Pulpo Seco, guardonada amb 6.000 euros. Jesús Movellán, nascut a Barcelona l’any 1962, resideix actualment a Roda de Barà. És graduat en Arts Aplicades, amb l’especialitat de pintura mural i gravat, a l’Escola Massana de Barcelona i aprofundeix en la litografia amb els estudis cursats a l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona. Ha aconseguit diversos premis com: Menció Honorífica al XXXIX Premi Tapiró de Pintura, Biennal d´Art 2014, Tarragona; Primer Premi, XXVIII Concurs de Pintura Sanvisens, Sitges; Segon Premi, XIV Premi de Pintura Miquel Viladrich, Torrelameu (Lleida) 2013; Finalista al I Concurso de Ilustración Editorial Pez de Plata, entre d'altres. En aquest cas, el premi va ser lliurat pel regidor de Cultura de l'Ajuntament, Francesc Garriga.

"Un acte de promoció de la cultura en majúscules"

Després del lliurament dels guardons va ser el torn dels parlaments. En primer lloc, el regidor de Cultura –Francesc Garriga– es va mostrar content i orgullós de posar en marxa un nou certamen com la Biennal d'Art Contemporani Gastronòmic que, fins al mes de febrer, s'allargarà amb nombroses activitats com xerrades, tallers, exposicions. Va dir que aquest tipus d'iniciatives són "una eina motivant pels creadors, per tal de donar visibilitat i suport a la seva feina". També va comentar que la Biennal pretén unir diferents tipus d'art relacionats amb la gastronomia, un element tan específic de Cambrils. Per cloure l'acte, l'alcaldessa –Mercè Dalmau– va remarcar que era "un acte de promoció de la cultura en majúscules, a través de tres arts com són l'escriptura, la pintura i la gastronomia" i va reafirmar que aquests premis sempre són un al·licient pels artistes i un aparador al món per a Cambrils.

En acabat el lliurament de premis, es va inaugurar l'exposició de les obres participants a la 1a Biennal d'Art Contemporani Gastronòmic, a la sala Àgora. La vetllada va seguir amb un mica d'aperitiu i música, a càrrec del Duo Sor al hall de la Casa Consistorial.

Comenta aquest article