Informació general

Un veí del Pòsit reclama solucions a les esquerdes del seu habitatge aparegudes l'any 2011 amb les obres de la plaça

Per Cristina Sierra

Esteve Llaveria observant les esquerdes que hi ha al menjador de la casa del seu pare, al carrer del Carme

Dos anys després de denunciar a revistacambrils.cat els problemes amb les esquerdes aparegudes al seu habitatge, Esteve Llaveria continua vivint el seu particular malson arran de les obres de la plaça del Pòsit iniciades l'any 2011. Llaveria, fill del propietari de l'immoble número 10 del carrer del Carme, ha tornat a denunciar que tot continua igual i que està esperant la data del judici per acabar amb aquest viacrucis que s'agreuja els dies de pluja.

"De moment no hi ha perill però volem que ens solucionin les esquerdes, que és el que estem demanant des de fa tres anys. Cada cop es van fent més grans i cada vegada que plou, per poc que ho faci, les goteres no paren de créixer", manifesta Llaveria. A més, s'ha d'afegir que properament començaran les obres de la construcció de l'hotel de quatre estrelles superior. "Estem molt espantats per les obres que han de fer ara perquè no sabem com ens afectarà", apunta.

Tres anys amb esquerdes

Les esquerdes van aparèixer a l'habitatge l'estiu del 2011, coincidint amb la col·locació dels tirants laterals al forat del pàrquing de la plaça del Pòsit. Esteve Llaveria es va queixar a l'Ajuntament dels desperfectes apareguts no només en el seu habitatge, sinó en diferents cases del voltant, i els serveis tècnics van realitzar una visita per fer la comprovació dels danys i es van aturar les obres. Dos mesos més tard, l'Ajuntament aixecava la suspensió a una part de les obres de la plaça del Pòsit. un cop obtinguts els resultats tècnics reclamats i comprovar que no havien aparegut noves afectacions.

Durant aquest període d'aturada, l'empresa constructora va posar uns puntals a les escales de l'immoble de Llaveria per evitar que la situació s'agreugés però al novembre d'aquell mateix any, arran d'un episodi de pluges, es va poder comprovar la veritable dimensió d'aquesta afectació. L'ajuntament va fer una actuació d'emergència i va encarregar una reparació més intensiva per impermeabilitzat l'habitatge en cas de noves pluges. Els costos d'aquesta actuació, segons l'informe municipal, es reclamarien a l'empresa constructora. En aquest informe també es feia constar que les reparacions fetes a l'immoble del carrer del Carme número 10, "no havien estat satisfactòries".

La Confraria de Pescadors no tenia companyia d'assegurances

Les esquerdes, lluny d'arreglar-se, es van anar fent més grans i l'advocat d'Esteve Llaveria va enviar una carta a les sis empreses promotores de les obres de la plaça per denunciar aquesta situació i exigir una solució. En un primer lloc, l'empresa constructora Estructuras Carvajal va assegurar que la companyia d'assegurances que tenien no cobria aquests desperfectes però quan va sortir l'article publicat a revistacambrils.cat van enviar un comunicat apuntant que finalment sí tenien cobertura asseguradora però el problema continuava exactament igual.

Per altra banda, Esteve Llaveria, com a soci de la Confraria de Pescadors, va reclamar a l'entitat el nom de la seva companyia d'assegurances però el president –Josep Pijoan– i el secretari –Xavier Domènech– d'aleshores li van denegar el contacte. "La meva sorpresa va ser que al cap de 8 mesos m'assabento que no tenien assegurança i la van contractar al febrer del 2012", afirma Llaveria. Uns mesos més tard es va fer una auditoria a la Confraria i el document apuntava que existien dubtes que la pòlissa cobrís els litigis perquè no tenien companyia asseguradora. A més, recollia un punt de reclamacions que deia: "les reclamacions a tercers ascendeixen a 280.000 euros".

La reparació dels desperfectes puja uns 117.869 euros

Esteve Llaveria està esperant el judici per poder solucionar els desperfectes de l'habitatge. Segons un informe de l'arquitecte municipal, les obres de reparació de les esquerdes i els fonaments pujarien uns 117.869 euros. Repassant tot el viacrucis viscut en aquests tres anys, Llaveria es pregunta com va ser possible que les obres de la plaça del Pòsit es poguessin tirar endavant si una de les empreses promotora no tenia companyia d'assegurances. "Imagina't que hi hagués hagut un mort? A qui busquen de responsable?", manifesta.

Cal dir que Llaveria compta amb el recolzament de set propietaris que es veuen afectats per les esquerdes al seu habitatge i que també estan esperant una solució. El cambrilenc també apunta que hi ha més persones que s'han vist afectades per aquest problema però que han emprés el procés de manera individual.

"La senyora alcaldessa per sortir a la foto sí, però per venir a veure les esquerdes, no"

Esteve Llaveria ha explicat que els arquitectes i tècnics de la regidoria d'Urbanisme de l'Ajuntament són "els que es van portar més bé perquè van fer fins on van poder". Els tècnics es van preocupar que una empresa s'encarregués d'arreglar temporalment les esquerdes i també una part de la teulada, que també està apuntalada.

Per contra, Llaveria lamenta que l'alcaldessa no s'hagi preocupat d'anar a veure les esquerdes i ajudar-lo. "La senyora alcaldessa per sortir a la foto sí, però per venir a veure les esquerdes, no. Tampoc ha vingut ningú de la Confraria de Pescadors. L'únic que ha vingut pel seu compte és l'Oliver Klein", apunta.

Amb aquesta nova denúncia, Esteve Llaveria espera poder acabar amb aquest malson i que el seu pare i la seva dona puguin viure en bones condicions. "Ara que ve l'hivern no podem posar la calefacció perquè tota la calentor se'n va per les esquerdes i a l'estiu ens passa el mateix amb l'aire condicionat. La sort que tenim és que els dos es troben bé però així no es pot viure", ha explicat el cambrilenc.

Comenta aquest article