Cultura

L’Arxiu Municipal publica l’exposició virtual “Cambrils. Sol, marinada i romesco”

Per Redacció

Concurs de mestres romescaires l'any 1996. Foto cedida per l'AMCAM

Amb motiu de l’inici de la Biennal d’Art Gastronòmic de Cambrils, ja es pot visitar al web de l’Arxiu Municipal de Cambrils l’exposició "Cambrils, sol, marinada i romesco". Es tracta de la versió virtual de l’exposició que va produir l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils dins del marc de les segones Jornades del Romesco de Cambrils, que es va poder visitar a la Sala Àgora del 6 de maig al 31 d’agost de 2014.

L’exposició ofereix un tast de les diferents edicions del Concurs de Mestres Romescaires que es van organitzar a Cambrils durant la segona meitat del segle XX, en diverses etapes des de la dècada de 1960 fins al 1998. A través d’una vintena de fotografies del fons de l’Arxiu Municipal, d’objectes dels fons del Museu d’Història de Cambrils i d’una selecció del ressò que aquestes edicions van tenir a la premsa, veiem la feina d’un seguit de pescadors –alguns en actiu i altres jubilats– que sortien a mostrar en públic el ranxo que habitualment preparaven a bord de les embarcacions. Aquest ranxo el cuinaven amb el producte fresc acabat de pescar a la mar de Cambrils, a partir d’una tradició de treball i alimentació elaborada durant segles.

A mitjans del segle XX, quan Cambrils estava experimentant una gran transformació econòmica, social, demogràfica i urbanística, la feina dels romescaires va ser considerada un símbol de les arrels tradicionals a partir de les quals s’estava configurant la nova oferta turística del municipi. És en aquest context que es va organitzar el Concurs de Mestres Romescaires i va néixer el lema Cambrils. Sol, marinada i romesco. Una part de les fotografies de l’exposició procedeixen del fons de l’Arxiu Municipal de Cambrils, i altres han estat cedides per particulars.

Comenta aquest article