LArxiu Municipal publica lexposició virtual Cambrils. Sol, marinada i romesco
![]() |
Concurs de mestres romescaires l'any 1996. Foto cedida per l'AMCAM |
Amb motiu de linici de la Biennal dArt Gastronòmic de Cambrils, ja es pot visitar al web de lArxiu Municipal de Cambrils lexposició "Cambrils, sol, marinada i romesco". Es tracta de la versió virtual de lexposició que va produir làrea de Cultura de lAjuntament de Cambrils dins del marc de les segones Jornades del Romesco de Cambrils, que es va poder visitar a la Sala Àgora del 6 de maig al 31 dagost de 2014.
Lexposició ofereix un tast de les diferents edicions del Concurs de Mestres Romescaires que es van organitzar a Cambrils durant la segona meitat del segle XX, en diverses etapes des de la dècada de 1960 fins al 1998. A través duna vintena de fotografies del fons de lArxiu Municipal, dobjectes dels fons del Museu dHistòria de Cambrils i duna selecció del ressò que aquestes edicions van tenir a la premsa, veiem la feina dun seguit de pescadors alguns en actiu i altres jubilats que sortien a mostrar en públic el ranxo que habitualment preparaven a bord de les embarcacions. Aquest ranxo el cuinaven amb el producte fresc acabat de pescar a la mar de Cambrils, a partir duna tradició de treball i alimentació elaborada durant segles.
A mitjans del segle XX, quan Cambrils estava experimentant una gran transformació econòmica, social, demogràfica i urbanística, la feina dels romescaires va ser considerada un símbol de les arrels tradicionals a partir de les quals sestava configurant la nova oferta turística del municipi. És en aquest context que es va organitzar el Concurs de Mestres Romescaires i va néixer el lema Cambrils. Sol, marinada i romesco. Una part de les fotografies de lexposició procedeixen del fons de lArxiu Municipal de Cambrils, i altres han estat cedides per particulars.