Informació general

Es presenta l'Ateneu Llibertari Paulí Pallàs de Cambrils

Per Berta Ruiz

La presentació de l'Ateneu Llibertari Paulí Pallàs va fer-se ahir a la tarda

Ahir a la tarda, a la llibreria Isabel de Bellart, tenia lloc la presentació de l’Ateneu Llibertari Paulí Pallàs de Cambrils. L’Ateneu pretén ser un espai de trobada de gent d’ideologia llibertària, amb l’objectiu d’explicar quin és el projecte anarquista a l’actualitat i abordar els diferents corrents que el nodreixen.

Paulí Pallàs, un anarquista cambrilenc

L’Ateneu, impulsat per un grup de gent connectada amb ateneus llibertaris de Reus i Tarragona, pren el nom del cambrilenc Paulí Pallàs (1862-1893), un anarquista clàssic del segle XIX. Tal com va comentar un dels membres de l’Ateneu Llibertari –Jordi Barberà– a revistacambrils.cat, “en aquella època la gent vivia en unes circumstàncies molt particulars i, avui en dia és una mica difícil traslladar els comportaments i les accions de finals del segle XIX i principis del segle XX. Ens va agradar la figura del cambrilenc Paulí Pallàs perquè era un fill d’immigrants i per tant, també era una manera de reivindicar tota la gent que hem fet cap aquí a Cambrils, que és un lloc de trobada. A més té una vida completament de pel·lícula. Una cosa que defineix els anarquistes és que la teoria i la praxis funcionen de forma paral·lela, però també hem d’entendre les circumstàncies del segle XIX. Paulí Pallàs era un senyor que no tenia ni per a menjar, a casa seva passaven dificultats i la gent es moria de malaltia i de gana. Eren unes circumstàncies duríssimes i ell era una persona completament analfabeta que no sabia ni llegir ni escriure i no obstant això, va acabar escrivint llibres i va muntar una editorial. L’anarquisme era un lloc on la gent s’autoformava i la gent donava un sentit a la seva vida. En aquell moment tan dur, una de les coses que van adoptar la majoria d’anarquistes era allò que se’n deia la propaganda pel fet, és a dir, com que la repressió era tan gran, la manera d’escampar la seva ideologia i fer-se veure era a base de magnicidis, és una època, on els magnicidis es produïen eren un darrere l’altre. Per exemple, la bomba que es tira al Teatre del Liceu de Barcelona és per venjança per la mort de Paulí Pallàs, ja que el van condemnar a mort. Gairebé tots els anarquistes que feien accions directes, acabaven morts”.

Plantejament d'utopies

En aquest primer acte de presentació, es va comptar amb la presència de Jordi Martí Font, escriptor, professor i militant anarquista, que va oferir una xerrada titulada “Els Colors de la utopia (les formes de l’anarquia). De fet, una de les formes que agafa l’anarquisme és el plantejament d’utopies. Segons va explicar Barberà, “hi ha molts corrents dins de l’anarquisme i un dels principals és el corrent individualista, que planteja la possibilitat de crear una sèrie d’estructures paral·leles a l’estat –l’anarquisme més clàssic seria l’absència d’estat–, i, per tant, es creen utopies paral·leles a aquest estat. Hi ha experiències molt actives en molts països que segueixen determinats esquemes. Dins de l’anarquisme hi ha el corrent feminista, l'animalista, el naturalista, l'espiritista, hi ha tot un món dins de l’anarquisme, perquè no té un corpus teòric clar i hi ha moltes maneres de veure les coses”.

Comenta aquest article