Cultura

“La llama del amor” de Lluís Niñerola, una nova arquitectura per a una nova societat

Per Lluís Rovira i Barenys

Lluís Niñerola al costat d'una de les seves propostes arquitectòniques

El cambrilenc Lluís Niñerola ha enllestit, fa uns pocs mesos, el llibre “La llama del amor”, classificat com a obra científica, que recull el seu pensament al voltant del que hauria de ser la societat del present i del futur. El subtítol del llibre, “Ensayos sobre una Nueva Arquitectura para el Tercer Milenio”, en dóna una idea, però el seu pensament va més enllà de l’arquitectura.

Segons Niñerola, “la Nova Arquitectura va implícita a una nova societat. Fins ara la societat només ha utilitzat la part biològica. Si aquest concepte el traslladem a l’arquitectura, podem dir que només ha interessat la forma. Jo el que he fet ha estat posar-hi la part de consciència, la part espiritual”.

“M’importa molt poc la forma”

Niñerola vol deixar clar que el concepte de Nova Arquitectura que ell proposa no significa un nou estil arquitectònic, “la Nova Arquitectura és una regla de l’univers. A l’univers no hi ha cap incoherència. Jo utilitzo la part de consciència que li dóna vida, que és l’energia subtil, i m’importa molt poc la forma”. A Lluís Niñerola li agrada recordar que els conceptes que es recullen en el seu llibre són el fruit de la seva vida, “vaig començar a treballar en la construcció als 12 anys i em vaig enamorar de la construcció des de baix. Porto realitzats més de 3.000 projectes de tot tipus, el 80% dels quals estan materialitzats a Cambrils i les poblacions dels voltants. He anat sedimentant tot el que he après al llarg de la meva vida i en el darrer any ho he plasmat en aquest llibre”

Un altre dels objectius bàsics de la Nova Arquitectura promoguda per Lluís Niñerola és el de la felicitat, la salut de l’ésser humà i els ecosistemes de l’univers, “per això, les cases, edificis i ciutats en la Nova Arquitectura tenen un ‘perquè’ i un ‘com’, però sempre fent referència a una necessitat d’equilibri d’energies denses i subtils positives” i tot això de cara a percebre un ambient en el qual regni “un estat d’ànim i una actitud positiva davant la vida”.

L’energia amor

La llama del amor es pot descarregar a través d’internet, a la pàgina www.spain-luisninerolacornado.com, i a un preu de 10 euros. Niñerola explica el perquè del nom del llibre, “l’energia amor és l’única energia que emet sempre en positiu. És el cos energètic subtil del cosmos i és per això que jo la col·loco a la part de dalt del fluxgrama de les energies”. Lluís Niñerola té la intenció de presentar la Nova Arquitectura a través de conferències. Les edicions en paper que es facin del seu llibre seran de distribució gratuïta per a administracions, biblioteques i fundacions. Segons Niñerola, “el llibre dóna tots els conceptes per a qualsevol persona, no només arquitectes, i està pensat, especialment, per als joves, ja que el llibre porta implícit el model d’una nova societat”.

Comenta aquest article