Cultura

"Ser mestre a Cambrils", memòries d'escola del segle XX

Per Berta Ruiz

Imatge de la taula rodona d'ahir al vespre: D'esquerra a dreta: Montserrat Flores, Rosa Mas, Fèlix Pérez, germà Ramon Farrés, Montserrat Ortoneda i germana Maria-Antònia Gilibets

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la taula rodona "Ser mestre a Cambrils" dins del cicle de memòria "Anar a estudi: ensenyament a Cambrils (segles XVIII-XX)". En aquesta ocasió, es va comptar amb el testimoni de diversos mestres que han exercit a Cambrils, sent professors tant de les escoles públiques com dels “hermanos” i les “hermanes”. A la taula –moderada per l’arxivera municipal Montserrat Flores– hi van ser presents la germana Maria-Antònia Gilibets, Montserrat Ortoneda –filla del mestre Josep Ortoneda–, el germà Ramon Farrés, Fèlix Pérez i Rosa Mas. Cadascú d’ells va comentar la seva experiència com a professors a Cambrils: el seus primers records, els seus alumnes, les aules on feien classe i el seu dia a dia.

Molts anys d'experiència

La germana Maria-Antònia Gilibets de la Congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat va explicar que va ser professora a Cambrils durant 20 anys, de forma discontinua: primer al col·legi Vedruna i, després arran de la fusió amb els Germans de La Salle, com a col·legi Cardenal Vidal i Barraquer. Aquest període d'ensenyament a Cambrils es va iniciar l’any 1974 i va finalitzar l’any 2002, durant el qual, segons Gilibets, va viure els diferents moments de l’ensenyament i les transformacions socials. Primer, l’ensenyament era només femení i després mixt, així com els diferents models educatius, primer amb l’EGB i, posteriorment, amb l’ESO.

Montserrat Ortoneda –filla del mestre Josep Ortoneda– va dir que el seu pare va ser professor durant 47 anys, 12 anys a Breda i 35 anys a Cambrils, primer com a mestre interí fent pràctiques l’any 1932, i després des de 1946 a l’any 1979, quan es va jubilar amb 70 anys.

El germà Ramon Farrés dels Germans de La Salle va dir que, en els seus primers anys com a professor impartia classe a més d’una seixantena d’alumnes, mentre que en la seva darrera etapa –dins de la Fundació Vidal i Barraquer– es va dedicar a oferir classes de reforç i de suport a alumnes amb dificultats d’aprenentatge. Per la seva part, el professor Fèlix Pérez que encara imparteix classe al col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, va comentar que va arribar a Cambrils l’any 1966, perquè el seu pare era el cap d’estació de Cambrils. De petit va entrar a estudiar al col·legi La Salle –el seu primer contacte amb els Germans de La Salle– i, a mida que es va anar fent gran li va sorgir la vocació de professor. L’any 1971 entrava com a professor de La Salle i encara ara segueix exercint. Durant tots aquests anys, segons va dir, per les seves classes han passat milers d’alumnes de Cambrils i d’altres poblacions properes.

D’altra banda, Rosa Mas va comentar que els seus inicis com a mestra van ser cap als anys 60, a un mas situat pel terme, entre Reus i Cambrils. Allí, en unes golfes feia classe a xiquets, tant grans com més petits. Després, quan es va casar va venir a Cambrils i, arran d’un accident que va patir el professor Abella, el mestre Ortoneda li va demanar que el substituís durant un temps a l’escola Joan Ardèvol. Anys després, també va exercir com a professora a l’escola municipal de parvulari, cap als anys 70.

Mal estat de les classes públiques

Preguntats per l’estat de les classes, Montserrat Ortoneda va fer lectura de diferents informes fets per inspectors de l’època en els que deien que les aules no tenien ni les condicions físiques ni higièniques necessàries i estaven mancades de mobiliari. De fet, quan el mestre Ortoneda va arribar a Cambrils va estar tot un any sense donar classe pel mal estat de les aules. Després d’això, li van donar una nova destinació: a unes aules de l’edifici de La Cadira, juntament amb el mestre Abella. Ortoneda va explicar una anècdota que, malgrat que l’estat de les classes era una mica millor, en aquesta aula hi havia goteres i quan plovia s’hi feia un bassal d’aigua davant de la pissarra i, per això, el mestre tenia la seva taula al darrere dels xiquets en comptes de davant. Tenint en compte les males condicions per fer classe, segons va dir Montserrat Ortoneda, la gran obsessió del seu pare era fer unes escoles noves. Cap a l’any 1960 ho va aconseguir amb la inauguració del grup escolar de l’Ardèvol, on va ser director fins que es va jubilar.

Els canvis del col·legi Vedruna i La Salle

Pel que fa a l’espai del col·legi Vedruna, la germana Maria-Antònia va manifestar que, actualment, l’espai segueix sent el mateix tot i que al llarg dels anys s’han anat fent diferents transformacions. “Quan jo vaig arribar s’acabava de fer el pavelló –on actualment hi ha les classes d’ESO–, situat on abans hi havia l’hort de la família Vidal i Barraquer i també l’hort de la comunitat Vedruna. Per fer les obres, havíem de demanar permís al senyor Ramon i ell ens les feia. Certament, hem d’agrair molt a la família Vidal i Barraquer. Després, el que també era camp de la família va passar a ser el camp de futbol del col·legi, mentre que la part de l'edifici a tocar del carrer de les Creus és la que ha patit més modificacions”, va dir.

Sobre l’edifici de La Salle, el germà Ramon Farrés va dir que l’any 1900 van arribar a Cambrils els germans de La Salle. Va explicar que en aquella època, la major part del pati era hort i que, amb els anys, es van anar transformant. A banda de l’edifici central, després es van fer les aules que toquen al carrer de Sant Josep i, posteriorment, quan es va urbanitzar la riera també es van afegir més classes en aquell lateral.

Primers records, primers alumnes

En una de les qüestions, Montserrat Flores va preguntar-los pels seus primers records, pels seus primers dies i pels seus primers alumnes. En aquest punt, la germana Maria-Antònia va dir que cap a l’any 1974, “quan vileros i mariners encara es tiraven pedres, quan després de la Setmana Santa, començaven a faltar xiquetes per l’arribada del turisme; Cambrils em va captivar i em vaig sentir com una més del poble i encara m’hi sento. Jo sóc de terra endins, del cor de Catalunya i coneixia ben poc el mar. Cambrils em fa 'frapar'. Ho tinc molt present al cap i al cor, aquella dualitat de vileros i mariners ben palesa i el seu encant especial. Vaig començar a estimar aquestes dues realitats, així com les meves primeres alumnes, que sempre els hi dic que ‘sou les meves’”.

Per la seva part, tant el mestre Fèlix com la mestra Rosa van coincidir en què la professió els ha donat sempre molta satisfacció. Rosa Mas per exemple, va dir, que encara a dia d’avui algunes persones li segueixen dient ‘senyoreta’, mentre que Pérez va recordar que amb 16 o 17 anys va començar a fer pràctiques de mestre i donava classe a xiquets de 14 anys, gairebé de la seva mateix edat. Sobre el seu pare, Montserrat Ortoneda va dir que “li agrada molt la química, la física, fer experiments i portar la canalla d’excursió al camp. El pare parlava molt dels seus alumnes, tant els de Cambrils com els de Breda, i sempre deia que, malgrat ser anys de dificultats, eren xiquets molts treballadors i conscienciats”.

Comenta aquest article