L'oli cambrilenc serà el gran protagonista de les Jornades Gastronòmiques amb Oli nou d'Oliva Verge Extra
![]() |
D'esquerra a dreta: Ángel Pérez, Carme Cros, Jaume Baiges i Fernando Sarasa, ahir durant la presentació de les jornades gastronòmiques |
L'oli cambrilenc serà el protagonista absolut de la primera edició de les Jornades Gastronòmiques amb Oli nou d'Oliva Verge Extra, del 27 d'octubre al 9 de novembre. Ahir al matí, la regidora de Promoció Econòmica de lAjuntament de Cambrils Carme Cros, el president de la Cooperativa Agrícola de Cambrils Jaume Baiges, el gerent de la Cooperativa Agrícola de Cambrils Fernando Sarasa i el representant de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils Ángel Pérez presentaven el programa d'activitats.
Festa de l'Oli Nou, l'acte més popular, el proper diumenge
Les activitats tècniques es combinaran amb daltres més lúdiques, familiars i didàctiques. La primera activitat prevista serà una jornada tècnica, el proper 30 d'octubre a l'Escola d'Hoteleria i Turisme, on es reflexionarà sobre la importància de l'oleoturisme a la DOP Siurana i es presentaran tres models de turisme temàtic. Lacte més popular de les Jornades serà la Festa de lOli Nou, que se celebrarà el diumenge 2 de novembre, a partir de les 9 hores del matí a les instal·lacions de la Cooperativa. Tal com va explicar Baiges, la festa consistirà en un esmorzar popular a base de pa torrat, llonganissa, fruita i oli nou que es podrà degustar per 3 euros. A més, també hi haurà actuacions de diferents grups locals i a la mateixa Cooperativa es podrà visitar lexposició del Campionat Ornitològic de Catalunya.
"De ruta pels olivers" i taller familiar per conèixer com es fa l'oli
El programa continuarà el cap de setmana del 8 i 9 de novembre amb dues activitats familiars gratuïtes, segons va apuntar Fernando Sarasa. La primera, dissabte dia 8 de 16 a 17:30 hores, és una de les novetats del programa i consistirà en una caminada a peu pels camps dolivers per tal de poder viure en primera persona tot el recorregut que fa una oliva fins a convertir-se en oli. Els assistents podran veure com es recullen les olives, visitar el molí i degustar la rosta de Cambrils de tota la vida pa torrat amb oli nou i vi pels adults i amb oli i xocolata pels nens. L'objectiu és que la canalla conegui com es fa l'oli i quin és el seu procés des de l'arbre fins a l'ampolla.
Les inscripcions es poden fer al telèfon 977 794 679 i al correu electrònic peconomica@cambrils.org. La segona activitat serà un taller familiar duna hora i mitja que soferirà diumenge, 9 de novembre, a les 11 i a les 12.30 hores. Els participants aprendran sobre loli i el seu procés delaboració i realitzaran una conserva dolives en sal per prendre cap a casa.
27 restaurants se sumen a les Jornades oferint pa amb oli com aperitiu
D'altra banda, tal com va explicar el representant de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils Ángel Pérez, des dels restaurants se sumaran a les Jornades oferint pa amb oli nou de la Cooperativa Agrícola com aperitiu per als seus clients. 27 restaurants cambrilencs prendran part en aquesta iniciativa fins el dia 9 de novembre. Pérez va destacar que l'oli és un producte fonamental per a la restauració local i per a l'excel·lència gastronòmica de Cambrils.
Promocionar un producte autòcton excel·lent
Per la seva part, tant Jaume Baiges com Fernando Sarasa van assegurar que la qualitat de l'oli d'enguany és fins i tot superior a la de l'any passat, quan ja van rebre, com en d'altres ocasions, el primer Premi al Millor Oli d'Oliva Verge Extra d'Espanya, en la categoria de Fruitats Madurs, que atorga el Ministeri dAgricultura, Alimentació i Medi Ambient. La regidora Carme Cros va manifestar que enguany s'ha volgut donar un format de Jornades als actes que es feien al voltant de la Festa de l'Oli Nou per tal de posar-lo en valor, donar-li un major protagonisme i fomentar la cultura de l'oli. Segons Cros, l'objectiu és sumar esforços des de l'administració, des dels productors i des dels restauradors per promocionar un producte autòcton de qualitat i presentar-lo com un dels ingredients protagonistes de la cuina de Cambrils.