Societat

Pedro Nogales: "El cinema domèstic aporta l’evolució del poble, aporta molt de la seva vida quotidiana i té un valor especial"

Per Berta Ruiz

Pedro Nogales i Gerard Martí durant la conferència que es va celebrar ahir al vespre al Centre Cultural

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, una nova conferència organitzada pel Museu d’Història de Cambrils i emmarcada en el programa d’activitats de l’Antena del Coneixement de la URV. La xerrada titulada “Conservació del cinema domèstic i amateur. Com hem de guardar els nostres tresors cinematogràfics” va anar a càrrec de Pedro Nogales Cárdenas, doctor en història del Cinema i Investigador de la Unitat d'Investigació del Cinema de la URV. La presentació de l'acte la va fer el director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí.

Pedro Nogales va fer una exposició on va explicar les principals causes que provoquen el deteriorament de les pel·lícules fílmiques i va explicar què cal fer per conservar-les. Es va centrar, principalment, en el cinema domèstic. Segons va explicar Nogales a revistacambrils.cat, “és important guardar el cinema domèstic perquè a vegades conté imatges molt interessants del poble o ciutat. De fet, és un material tan interessant de conservar com pot ser el cinema professional o altres tipus de cinema”. Tal com va comentar, el cinema no professional té dues categories: el cinema amateur i el cinema domèstic. “El domèstic aporta l’evolució del poble o ciutat, aporta molt de la vida quotidiana i té un valor especial perquè és el dia a dia del poble. Recentment es va fer un documental amb imatges recuperades sobre La Sénia, un documental que es va emetre per TV3. Aquell document va servir per retrocedir als anys 60 i recordar com es vivia en aquella època arreu de Catalunya”, va dir.

Preservació a càrrec de personal professional

Pel que fa a la conservació d’aquest material, Nogales va recordar que el més important és que sigui tractat per personal especialitzat i es preservi en unes condicions determinades de temperatura i humitat: “aquí, el Museu d’Història de Cambrils té aquesta tasca de preservació en col·laboració amb la Unitat d'Investigació del Cinema de la URV i la Filmoteca de Catalunya –on hi ha les millors neveres de conservació–. Cal recordar que la pel·lícula més antiga que es conserva de la demarcació de Tarragona és la de l’accident ferroviari a la riera de Riudecanyes, a Cambrils, l’any 1907”. Segons Nogales, “és molt difícil conservar-ho a casa. Un dels consells més importants és que si fa temps que no es projecta, no fer-ho per no malmetre el material ni copiar-ho en vídeo. Segurament són aparells que tenen molts anys i si la pel·lícula està seca, la pots trencar, destrossar i són còpies úniques i es poden perdre imatges boniques”.

Comenta aquest article