Cultura

L'ensenyament a Cambrils dels segles XVIII-XX protagonitza el Cicle de Memòria de Tardor

Per Cristina Sierra

Montserrat Flores, Francesc Garriga i Gerard Martí van presentar ahir al matí el Cicle de Memòria de Tardor

Del 23 d'octubre al 23 de novembre, Cambrils acollirà el 9è Cicle de Memòria de Tardor que tindrà com a protagonista l'ensenyament al municipi dels segles  XVIII-XX. Ahir al matí, el regidor de Cultura –Francesc Garriga–, el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí– i l'arxivera municipal –Montserrat Flores– van presentar el programa d'activitats del cicle titulat "Anar a estudi: ensenyament a Cambrils (segles XVIII-XX), que posarà sobre la taula aquesta part d'història que ha deixat rastre en la memòria a través dels documents, objectes i records de les persones i els espais del municipi.

Garriga va manifestar que és "important cuidar, recuperar i mimar la memòria perquè ens ensenya a millorar i a no repetir dins el possible el que s'ha fet malament en el passat". El regidor va destacar la temàtica del cicle, un concepte que afecta a tota la població perquè a les fotografies que es podran veure a l'exposició, els cambrilencs es podran reconèixer i també podran veure els seus familiars. Per la seva part, Montserrat Flores va explicar que a través dels testimonis que participaran en les diferents taules rodones es podrà conèixer com era una classe dels segles XVIII, XIX i XX i es compararà amb una classe actual.

La conferència de Josep Bertran encetarà el cicle

El cicle s'encetarà el proper dijous 23 d'octubre  al Centre Cultural amb la conferència "Anar a l'escola Cambrils: una visió històrica", a càrrec de Josep Bertran Cuders. Uns dies més tard, el mateix espai acollirà les taules rodones "Ser alumne a Cambrils" (que es farà el 4 de novembre) i "Ser mestre a Cambrils" (el 12 de novembre), que comptaran amb diferents testimonis que explicaran les seves vivències. El cicle continuarà el 19 de novembre amb la projecció d'imatges d'escola des del 1895 fins el 1965, un recopilatori de fotografies del fons de l'Arxiu Municipal i cedides per particulars. El darrer acte del cicle serà la ruta històrica comentada "Espais d'escola", que es farà el diumenge 23 de novembre. Per participar a la ruta caldrà inscriure's prèviament a través de la Biblioteca Municipal.

El Cicle de Memòria de Tardor s'organitza a Cambrils des del 2006 i forma part de la línia de recerca i divulgació que desenvolupen el Museu d'Història i l'Arxiu Municipal. A través d’aquests cicles, proposen un seguit d’activitats que pretenen contextualitzar científicament aquests aspectes de la història local i, alhora, donar veu a les persones que n’han estat testimonis.

Comenta aquest article