Irene Domènech, de l'institut Cambrils, guanya el primer premi en el XXVII Certamen de Jóvenes Investigadores
![]() |
Irene Domènech amb el diploma del primer premi en l'àrea d'art i humanitats en el XXVII Certamen de Jóvenes Investigadores |
L'alumna de l'institut Cambrils, Irene Domènech Comella, ha obtingut el primer premi en l'àrea d'art i humanitats en el XXVII Certamen de Jóvenes Investigadores pel seu treball de recerca titulat "El Boston de Henry James: un recorrido a través de Las Bostonianas". Irene Domènech, alumna de 2n de Batxillerat el curs passat, va obtenir un premi dotat amb 4.000 euros, sent un dels més prestigiosos d'aquestes característiques concedits a l'Estat. El certamen, que es va celebrar del 29 de setembre al 3 d'octubre al Centro Eurolatinoamericano de Juventud (CEULAJ) a Mollina (Màlaga), és organitzat anualment per l'Institut de la Joventut i la Direcció General d'Universitats.
Al certamen d'enguany s'hi van presentar 346 investigacions d'alumnes no universitaris d'arreu d'Espanya, dels quals en van ser seleccionats 40 per tal de presentats i defensats pels seus autors amb l'assessorament dels professors-tutors al congrés i davant un jurat integrat per professors de la Universitat de Màlaga, de la Universitat Complutense de Madrid, de la UNED i investigadors del CSIC.
Un treball de geo-literatura
El treball de l'alumna de l'institut Cambrils va ser dirigit per Ramón García Mateos, catedràtic de llengua i literatura espanyoles. "El Boston de Henry James: un recorrido a través de Las Bostonianas" és un treball de geo-literatura i consisteix, principalment, a observar les empremtes d'un text literari. En aquest cas, la coneguda novel·la Les Bostonianes, de l'escriptor nord-americà Henry James en espais geogràfics reals la ciutat de Boston i comparar-les amb les referències literàries. Aquesta relació pot establir-se, per exemple, mitjançant la creació de rutes literàries. L'aspecte més important d'aquest treball consisteix justament en l'elaboració d'una ruta literària inèdita de Les Bostonianes. Aquesta ruta es desenvolupa en tres vessants: les empremtes literàries en la geografia del Boston actual; la geografia històrica contemporània a la novel·la (segona meitat del segle XIX); la geografia virtual a través d'internet.
Tant el treball com la seva exposició pública en el certamen van recollir elogis i felicitacions del jurat per la qualitat, l'esforç i el rigor metodològic. La direcció i el claustre de professors de l'Institut Cambrils i el director del treball van mostrar la seva satisfacció i alegria davant aquesta notícia i van donar l'enhorabona a lIrene. Qui desitgi consultar la ruta virtual de Les Bostonianes elaborada per Irene Domènech poden fer-lo en http://henryjamesboston.blogspot.com.es/
![]() |
Irene Domènech, acompanyada del seu professor Ramon García Mateos, en el moment de recollir el premi |