Cultura

El fotògraf Pep Escoda plasma en imatges algunes "Visions del patrimoni al Baix Camp"

Per Berta Ruiz

Mostra de l'exposició de Pep Escoda que es podrà visitar fins el 9 de novembre al Museu Molí de les Tres Eres

El Museu Molí de les Tres Eres acull, des d'ahir al vespre, l'exposició "Visions del patrimoni al Baix Camp", dins del programa de dinamització cultural 6x4 Baix Camp de la Generalitat. A la inauguració es va comptar amb la presència de l'alcaldessa –Mercè Dalmau–, del director dels Serveis Territorials de Cultura –Jordi Agràs–, el regidor de Planificació de Ciutat i Cultura de l’Ajuntament –Francesc Garriga–, el director del Museu d'Història de Cambrils– i la museòloga i coordinadora de l'exposició, Montserrat Caballero. 

Selecció de patrimoni  de diferents poblacions del Baix Camp

La mostra de caràcter fotogràfic i itinerant ha estat produïda pels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona fruit de la coordinació de la museòloga Montserrat Caballero, primer amb Pep Escoda, autor de les fotografies, i després amb els diferents responsables d’una dotzena de museus, centres d’interpretació, col·leccions o monuments històrics de la comarca. S’ha fet una selecció entre els objectes més representatius de cada un d’aquests espais, deixant al criteri del reconegut fotògraf Pep Escoda com interpretar cadascuna de les peces escollides que es conserven a Arbolí, Cambrils, Capafonts, Duesaigües, Montbrió, Mont-roig, Prades, Pratdip, Reus, Riudecanyes, Riudoms, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Pel que fa a Cambrils, hi ha diferents peces plasmades: uns daus del molí fariner i pedra de molí, les úniques peces originals del molí que es conserven actualment; una llàntia romana de bronze (segles I-II dC) de la Vil·la Romana de la Llosa; una premsa de vi per treure el most (1920); el llac del Parc Samà dissenyat per Joan Fontserè; una pinta per subjectar un monyo (1938) trobada al refugi de la Guerra Civil; una escut heràldic de Cambrils de 1622 i una guindaressa de primer quart del segle XX.

Montserrat Caballero: "
És una exposició per fer un viatge de descobriment del nostre patrimoni a través dels ulls dels fotògraf"

Pep Escoda, tarragoní amb arrels cambrilenques, és un fotògraf autodidacta que en dues dècades de professió ja s’ha mesurat amb tots els gèneres i tècniques de la representació. A més de nombroses publicacions i exposicions, cal recordar que Escoda és guanyador també d’una desena de premis Lux, guardons que concedeix anualment la Asociación de Fotógrafos Profesionales de España (AFPE).
Tal i com comenta Montserrat Caballero al full de sala de mostra, Visions del patrimoni al Baix Camp, és una exposició per “fer un viatge de descobriment del nostre patrimoni a través dels ulls del fotògraf i de la informació proporcionada pels gestors. Una exposició resultant d’un treball en equip que vol obrir-nos la porta a un món de sentiments i de coneixements”.

L’exposició que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament i el Museu d’Història de Cambrils, es podrà veure fins el dia 9 de novembre en els horaris d’obertura habitual al cap de setmana del Museu Molí de les Tres Eres (els dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 20 hores i els diumenges i festius d’11 a 14 hores).

D'esquerra a dreta: Gerard Martí, Jordi Agràs, Mercè Dalmau, Francesc Garriga i Montserrat Caballero, ahir al vespre

Comenta aquest article