Informació general

Eloi Nolla (Ecologistes en Acció): "L'empresa ANAV (Associació Nuclear Ascó-Vandellòs) ha tingut 217 incidents en set anys i està al capdavant del rànquing d'incidències"

Per Berta Ruiz

Salvador Matas amb Xavi Prats –de Som Energia– i Eloi Nolla –d'Ecologistes en Acció–, el passat divendres al centre les Basses

Amb motiu del 25 aniversari de l’accident a la Central Nuclear de Vandellòs I, diverses entitats socials i polítiques –Ecologistes en Acció, CANC, Enginyeria Sense Fronteres, Som Energia-Tarragona, Tanquem Les Nuclears-100% Renovables i Verds i + de Mont-Roig, Ateneu Roig Cambrils, Casal Despertaferro, CGT-Baix Camp,CUP-Reus, ICV-Camp de TGN, Joventuts d’Esquerra Verda– han organitzat una campanya on s’inclouen un seguit d’actes a diferents poblacions de la demarcació. Un representant de l’Ateneu Roig Cambrils –Salvador Matas– va explicar a revistacambrils.cat que l’acte central de la campanya tindrà lloc el proper 19 d’octubre a les 12 hores, a l’esplanada de davant de l’antiga nuclear de Vandellòs I, on es farà una concentració  per demanar un calendari de tancament de les totes les centrals nuclears de l’Estat.

Xavi Prats (Som Energia): "Som Energia és la comercialització de l'energia verda en règim de cooperativa"

El passat divendres a la tarda, tenia lloc una xerrada al centre Les Basses a càrrec de Xavi Prats, membre de Som Energia i d’Eloi Nolla, portaveu d’Ecologistes en Acció de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Per un costat, Xavi Prats va explicar que Som Energia és “una alternativa a la comercialització de l’energia, no és un canvi de tot el sistema, sinó un primer pas per canviar-lo. És la comercialització de l’energia verda, en règim de cooperativa. No és una empresa, no hi ha portes giratòries, és una cooperativa sense ànim de lucre, on tots els beneficis es reinverteixen a la mateixa cooperativa que garanteix que tota l’energia que consumim és verda, de fonts renovables”. En aquesta cooperativa, tots els usuaris són socis. Es paga una quota d’ingrés i totes les decisions es prenen en una assemblea anual, tallers i reunions. “Som Energia és una manera de demostrar que hi ha alternatives a l’energia nuclear”, va afirmar Prats. Actualment, a l’Estat espanyol hi ha 16.100 socis de Som Energia.

Campanya del 25 aniversari de l'accident de Vandellòs I

Per la seva part, Eloi Nolla d’Ecologistes en Acció va parlar sobre la situació energètica a Catalunya, l’excessiva dependència vers l’energia nuclear i les alternatives es podrien plantejar. Segons Nolla, “independentment del que passi políticament en el futur, ens convé conèixer alternatives. Tenim l’exemple d’una nació com Dinamarca que, amb 6 milions d’habitants, ja ha plantejat tenir una electricitat 100% renovable per a l’any 2020 i per al 2050, que tota l’energia sigui 100% renovable”. Tal com va dir Nolla, la campanya del 25 aniversari de l’accident de Vandellòs I s’ha plantejat mirant al futur, l’accident que va ocórrer n’és el fil conductor que serveix per recordar què va passar i per plantejar maneres perquè no torni a passar.

Eloi Nolla (Ecologistes en Acció): "La Sociedad Nuclear Española vol allargar la vida de les centrals fins als 60 anys"

Actualment a la província de Tarragona encara hi ha tres centrals nuclears en funcionament –Ascó I i Ascó II i Vandellòs II– i una altra latent, que és Vandellòs I. El perill real d’aquest escenari, segons Nolla, “és la mala gestió de l’empresa ANAV (Associació Nuclear Ascó-Vandellòs) que gestiona les tres centrals i que han tingut 217 incidents en els darrers set anys. Estan al capdavant del rànquing quant a incidències. A més, el problema que tenim és l’anunci de la Sociedad Nuclear Española (SNE) que vol allargar la vida de les centrals fins als 60 anys. Com que no hi ha possibilitats de construir noves centrals, perquè no hi ha ningú que posi un euro, l’única manera que tenen de mantenir és anar allargant la vida. Això és molt perillós perquè no hi ha cap central al món que tingui 60 anys. Enguany fa 60 anys de la posada en marxa del primer reactor nuclear al món i en canvi, actualment els reactors més vells tenen 42 o 43 anys. D’aquests n’hi ha 4 o 5 i tots estan en fase de desmantellament. La vida mitjana d’un reactor està en 28 anys, per tant, plantejar-se doblar aquesta vida mitjana és una autèntica barbaritat i més amb la gran tecnologia espanyola que hi dedica el govern espanyol”.

Eloi Nolla va explicar que, actualment, “a Vandellòs I hi queda el grafit, encara està tot allí. Primer ha de baixar d’intensitat, abans no el condicionin i el puguin tractar perquè té una forta radioactivitat. La segona fase de Vandellòs I eren 25 anys, jo calculo que ja han passat 4 o 5 anys, i haurem d’esperar 15 o 20 anys més per a que baixi la intensitat a menys que hi hagi algun avenç tecnològic que ho permeti accelerar i acabar de treure el grafit. L’avantatge d’aquesta central és que el combustible gastat, que és el que porta més radioactivitat, està a França. Està emmagatzemat allí fins que no es construeixi el cementiri nuclear que s’instal·larà a Conca”.

Comenta aquest article