Societat

Cambrils acollirà demà els actes de celebració del Dia Internacional de les Persones Sordes de Catalunya

Per Cristina Sierra

L'alcaldessa i la regidora de Benestar Social amb els representants de la FESOCA i l'ASSORCAM, ahir al matí, durant la roda de premsa

Cambrils acollirà demà dissabte els actes de celebració del Dia Internacional de les Persones Sordes de Catalunya. Ahir al matí, l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, la regidora de Benestar Social –Lluïsa Rom–, el president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) –Antonio Martínez–, la secretaria general de l'Associació de Persones Sordes de Cambrils (ASSORCAM) –Montserrat Fornés–, i la responsable de la comissió organitzadora –Maria Ángeles Taracón– van presentar la programació del dia commemoratiu que se celebrarà al parc del Pescador, al parc del Pinaret i a la Rambla de l'Art de Cambrils.

Els actes començaran a les 10 del matí al parc del Pescador amb una bicicletada popular. A continuació, es farà la lectura del Manifest del Dia Internacional de les Persones Sordes i a les 12 hores hi haurà la Marxa Popular "Trencant barreres", que consistirà en un viatge amb el trenet turístic des del parc del Pescador fins al parc del Pinaret. Allí, els actes continuaran amb un dinar popular a base de fideus rossos i a la tarda hi hauran els espectacles com humor sense barreres Jona, màgia o ball Bollywood. Després dels espectacles, la Colla de Diables els Cagarrieres faran un correfoc per la zona. Els actes acabaran amb una sessió de cine a la Rambla de l'Art. Des de l'organització es va comentar que ja hi ha més de 200 persones inscrites al dinar. Les inscripcions es poden fer a dips.cambrils@gmail.com. A més, també es podran fer donatius al compte de La Caixa 2100-0141-31-0102228910.

"Les persones sordes som persones normals"

Durant la roda de premsa, l'alcaldessa va explicar que va ser la Federació de Persones Sordes de Catalunya qui va proposar Cambrils per celebrar el dia internacional. "Ens va encantar la proposta perquè a Cambrils no s'havia celebrat mai aquest dia i com comptem amb l'ASSORCAM ens va agradar la idea", va apuntar. Per la seva banda, Antonio Martínez va agrair el suport rebut per part del consistori i va manifestar que, "les persones sordes som persones normals però no podem escoltar. Fem el mateix que els altres però el que ens diferencia és la forma de comunicar-nos". El president de la FESOCA va recordar que el llenguatge de signes és una llengua reconeguda pel Parlament de Catalunya i va apuntar que encara hi ha molts aspectes a millorar en diferents àmbits com l'educació o el sanitari. "Els joves que volen estudiar es troben amb el problema que no hi ha suficients intèrprets i això implica exclusió social. Aspectes com aquest és una inversió social, ja que per cada euro invertit se'n recupera un i mig", va manifestar.

Actualment a Catalunya hi ha 27.575 persones sordes i l'ASSORCAM compta amb 20 persones associades. Per a més informació es pot consultar la pàgina de Facebook de l'associació cambrilenca i també al Facebook del Dia Internacional de les Persones Sordes.

Comenta aquest article