Informació general

L’Associació d'Afectats Químics Ambientals AQUA presenta la I Jornada de Sensibilitat Química Múltiple

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de presentació de la jornada, ahir al matí. D'esquerra a dreta, el doctor Arturo Ortega, la regidora Lluïsa Rom i el president de l'associació, Mario Arias

L’associació d'afectats químics ambientals AQUA va presentar, ahir al centre cívic de Vilafortuny –seu de l'associació–, la I Jornada de Sensibilitat Química Múltiple, que se celebrarà aquest proper dijous, 25 de setembre, al Col·legi de Farmacèutics de Tarragona (carrer d’Enric d’Ossó, 1). La jornada compta amb el suport de l’àrea de Salut Pública de l’Ajuntament de Cambrils. A la presentació es va comptar amb la presència de la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Cambrils –Lluïsa Rom–, el president de l’entitat –Mario Arias– i el metge toxicòleg Arturo Ortega.

Crisis agudes d'intolerància a diferents substàncies

El president de l’entitat, Mario Arias, va parlar de la incomprensió social a la que s’enfronten els afectats químics ambientals i les dificultats per ser diagnosticats. Va explicar que en la darrera dècada, la Sensibilitat Química Múltiple (SQM) ha deixat de ser una malaltia de les considerades rares per l’increment progressiu d’afectats a causa de l’augment de substàncies químiques a l’ambient. Actualment, a l’Estat espanyol hi ha uns 300.000 afectats que pateixen crisis agudes d’intolerància quan entren en contacte amb les substàncies a les quals són sensibles. Els poden afectar per contacte digestiu, inhalació o contacte amb la pell i poden ser d’ús comú: detergents, colònies, insecticides, ambientadors, pintures, dissolvents. També poden ser diferents aliments, medicaments o les radiacions electromagnètiques emeses per ordinadors, mòbils i electrodomèstics comuns com el microones o la televisió. La persona malalta  reacciona a concentracions baixíssimes de diferents substàncies que són perfectament tolerades per la resta de la gent.

A més, tal com va explicar el doctor Arturo Ortega, no hi ha tractament curatiu i l’únic que es pot fer és evitar les crisis per tal d’alentir l’evolució de la malaltia. Cal destacar també que la Sensibilitat Química Múltiple (SQM) vagi associada amb la fatiga crònica i la fibromiàlgia. Segons va dir és habitual que una persona en pateixi dues de les tres o fins i tot les tres alhora.

"Cambrils és la zona propera a Tarragona on ens podem trobar millor"

L’associació d'afectats químics ambientals AQUA va néixer l’any 2010 i té la seva seu a Cambrils. Segons va dir Mario Arias, un dels principals motius que els va portar a escollir Cambrils són les condicions ambientals del municipi. “És la zona propera a Tarragona on ens podem trobar millor”, va assegurar. També va agrair el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Cambrils. Per la seva part, la regidora de Benestar, Lluïsa Rom, va comentar que el consistori seguirà donant suport a l’associació i als seus afectats per millorar la seva qualitat de vida. Quant a l’organització de la jornada, Rom va afegir que servirà per informar i donar a conèixer aquesta malaltia i que, de ben segur, serà profitosa tant pels afectats com per al col·lectiu mèdic.

El programa de la
I Jornada de Sensibilitat Química Múltiple

El programa començarà a les 10 hores amb la inauguració a càrrec del president del Col·legi de Farmacèutics, Joaquin Nolla, i inclourà cinc ponències sobre els efectes de les exposicions químiques i ambientals en la salut de les persones. Els ponents del matí seran Miquel Rosich, neuròleg, cap de neurologia de l’Institut Pere Mata; Francisca López Crespi, metge del Treball, Centre de Seguretat i Salut Laboral de Barcelona, i Pablo Arnold Llamosas, metge internista i immunòleg. La sessió es reprendrà a la tarda amb Jaume Cortés, advocat i soci del Col·lectiu Ronda, i Carme Valls, metge internista i endocrina, directora del programa Dona Salut i Qualitat de Vida dels CAPS. Finalment, a les 19 hores, s’obrirà un torn de precs i preguntes.

La jornada és gratuïta i oberta a tothom. Es prega als assistents que s’abstinguin de fer ús de colònies i d’altres productes d’higiene personal perfumats i que apaguin els telèfons mòbils.

Comenta aquest article