Cultura

L’historiador cambrilenc Manel Tarés parla de la Guerra de Successió en clau cambrilenca

Per Jordi Moreno

Xerrada a càrrec de Manel Tarés, ahir al vespre, acompanyat d'Albert Gómez de Cambrils per la Independència

Ahir al vespre, va tenir lloc al Centre Cultural una xerrada sota el títol ‘Cambrils i la Guerra de Successió’ a càrrec de l’historiador cambrilenc i col·laborador de la Revista, Manel Tarés. Una acte més organitzat conjuntament per Cambrils per la Independència, Cambrils Actua, Casal Popular, Arran Cambrils i Òmnium Cultural dins la programació ‘Ara és l’hora!’. Abans però Eugeni Capella, membre de Cambrils per la Independència va projectar un petit vídeo promocional sobre la campanya per a la captació de voluntaris que puguin destinar un matí o una tarda a preguntar a la gent com li agradaria que fos el país i la necessitat de trobar 400 entrevistadors a Cambrils per cobrir convenientment el nostre poble.

Tarés va començar la xerrada mostrant el seu descontentament per la minsa implicació de l’Ajuntament de Cambrils en la celebració d’aquest tricentenari commemoratiu, afirmava contundentment “si bé la societat catalana ha sabut reaccionar, el nostre ajuntament no ho ha fet com calia i no m’estranya tenint en compte els partits polítics que hi són representats”.

El canonge Foix a favor dels Austriacistes

La dissertació va ser molta acurada explicant de manera molt amena els precedents de la Guerra de Successió Espanyola a Catalunya i la seva evolució fins a la firma del Tractat de pau d’Utrecht, el setge de Barcelona de l’11 de setembre de 1714 i la publicació Decret de Nova Planta, que suposà la fi de la independència política de la Corona d’Aragó i una dura repressió borbònica sobre el territori.

Malgrat que a Cambrils es conserva poca documentació relacionada amb aquest període històric, Tarés va voler aportar-ne alguns apunts com ara la figura del cambrilenc Andreu Foix, canonge de la catedral de Barcelona, impulsor de la construcció de l’Ermita de la Mare de Déu del Camí i simpatitzant de la causa austriacista a l’inici de la guerra. L’historiador local afirmava durant la xerrada que imaginava aquest personatge a les nostres terres com un instigador de la causa austriacista tot aprofitant l’excusa de la construcció de l’ermita. Un altre destacat austriacista relacionat amb Cambrils fou Josep Galceran de Pinós, marquès de Santa Maria de Barberà i propietari del Castell de Vilafortuny.

El pas de l’arxiduc Carles d’Àustria per Cambrils

Cambrils, com la majoria d’altres poblacions de la comarca es va unir a la causa austriacista aportant a la guerra homes, diners i provisions. Tarés va voler destacar també la figura dels germans Nebot de Riudoms, que el 27 d’agost de 1705 aconseguiren el pronunciament de moltes d’aquestes viles. Gràcies a la condició de Cambrils com a vila reial, el nostre poble va poder assistir a les Corts presidides per l’arxiduc Carles el 1705, durant aquestes els catalans aconseguien entre altres coses dues aspiracions llargament demanades com era la d’acabar amb el problema dels allotjaments de les tropes a cases particulars i les insaculacions, nomenaments que tornarien a ser responsabilitat de la Diputació i el Consell de Cent sempre sota la supervisió de l’arxiduc.

Dit de passada, Tarés va voler recordar el pas de l’arxiduc Carles per Cambrils quan tornava d’una contraofensiva dels austríacs contra Madrid després d’haver fracassat en la seva comesa conqueridora. El rei s’allotjà a la Casa de la Vila i el seu seguici a la casa annexa de Joan Homdedeu a l’actual plaça de la Vila.

Altres publicacions recents

Sobre la Guerra de Successió a Cambrils, Manel Tarés ha publicat recentment un article al butlletí de l’Arxiu Municipal de Cambrils on parla en clau cambrilenca de molts dels detalls exposats durant la conferència. Per conèixer com va viure Cambrils la repressió borbònica posterior a la guerra de Successió podeu llegir un altre article del mateix autor a l’actual edició impresa de la Revista Cambrils en venta a totes les llibreries del poble.

Comenta aquest article