Cultura

El cambrilenc Jordi Tremosa capta l'essència de la comunitat gitana en l'exposició fotogràfica "Orgullo gitano"

Per Berta Ruiz

El cambrilenc Jordi Tremosa és l'autor de l'exposició "Orgullo gitano"

El cambrilenc Jordi Tremosa –membre de l’Agrupació Fotogràfica de Cambrils– va presentar, el passat divendres a la sala Àmbits del Centre Cultural, l’exposició “Orgullo gitano”. La mostra fotogràfica és el resultat d’un projecte, on l’autor ha volgut captar l'essència de la cultura gitana a través d’alguns dels membres d'aquesta comunitat a Cambrils. Retrats en blanc i negre de personatges singulars, homes i dones, joves i vells, mostrant la seva bellesa, el seu art, la seva ànima i el sentiment d'orgull de pertànyer a l’ètnia gitana.

Sobre aquest treball, que li ha portat un any de treball, Jordi Tremosa va explicar a revistacambrils.cat que va decidir retratar la comunitat gitana local “perquè sempre la he tingut molt propera. Jo sóc ramader i des de sempre, a casa meva hem tractat molt amb ells i hem tingut un bon tracte. Quan vaig entrar a l’Agrupació Fotogràfica se’m va ocórrer fer aquest projecte per, d’alguna manera, realçar l’ètnia gitana i fer-li un petit homenatge, però només fotografiant gent del poble. A molts d’ells ja els coneixia i fotogràficament són molt atractius, perquè tenen una fisonomia molt dura i tenen moltes coses a explicar”.

Captar l'essència d'aquesta comunitat

Totes les imatges són en blanc i negre, amb un aire de fotografia antiga. A través dels seus rostres, Tremosa ha volgut captar l’essència d’aquesta comunitat. Des de les persones més ancianes que simbolitzen el respecte, el dol davant de la mort, el zel dels pares i les mares vers les seves filles dones, la música i la guitarra flamenca o la importància de la religió evangèlica. “Crec que he aconseguit plasmar força el que és aquesta comunitat, però hi ha moltes coses més a mostrar, però en un retrat no es pot fer tant. També falta retratar un casament amb tota la vestimenta que es posen i l’alegria de la festa, però això ja seria un reportatge. Crec que ells han quedat molt contents del resultat”, ha comentat Tremosa.

L'acte d'inauguració va anar a càrrec de la regidora d'Ensenyament –Carmen Quintana–, acompanyada dels regidors Carme Cros i David Chatelain.

L'exposició està instal·lada a la Sala Àmbits del Centre Cultural

La mostra està formada per retrats en blanc i negre

Comenta aquest article