Societat

Foc i festa, combinació genial de la Nit del Foc de Cambrils

Per Marcel Blàzquez




Mai, en les vint-i-dues edicions anteriors, la pluja, habitual en un mes de setembre, havia ocasionat la suspensió d'una edició de la Nit del Foc. L'aparició durant alguns moments de gotellades durant la celebració del correfoc feia témer que la meteorologia esguerrés la 23a edició de la Nit del Foc. Però la pluja no va anar a més i tot i ocasionar algun retard en la programació prevista, especialment en el concert de l'Orquestra Mitjanit, no va provocar la suspensió de cap dels actes programats d'aquesta festa cambrilenca i que demostra un any més tenir una excel·lent estat de salut.

El correfoc per als més petits va marcar el punt d'inici de la Nit del Foc, amb colles vingudes de Cervera i de la Pobla de Mafumet, i amb els diables infantils del Ball de Diables Els Cagarrieres de Cambrils com a amfitrions de tota una columna de petits diables que no van parar de tirar carretilles per alguns carrers del Barri Antic i que van acabar el recorregut a la plaça de la Vila, on el Marquès de los Vélez i el Cabo Quiñones, acompanyats dels Grallers de Tota l'Endenga, van animar el públic, mentre es repartia coca i xocolata.

El "Marquès" i el "Quiñones", al ritme de la percussió dels Cop de Cap, van marcar també l'inici del correfoc de la nit, que després de l'encesa de la traca de la plaça, va veure desfilar les colles i bèsties participants al correfoc. El primer a entrar a plaça i que va liderar el correfoc, va ser el recuperat Lluert, una bèstia de foc peculiar que la Colla Gegantera Tota l'Endenga, va crear ara feia 20 anys i que no havia actuat en les darreres edicions de la Nit del Foc. Després van venir la Farnaca, i grups de diables provinents de la Pobla de Mafumet, d'Alcarràs, de Banyeres del Penedès, i de Balaguer, aquests amb una posada en escena força excèntrica i inhabitual en les colles de diables. Tancaven els grups de foc la Galera i el Ball de Diables els Cagarrieres de Cambrils.



Un cop acabat el correfoc, que va finalitzar amb actuacions de cada colla i dels Cop de Cap a la plaça del Setge, es va fer una encesa conjunta amb tots els grups de foc, que va donar pas a l'espectacle pirotècnic amb les muralles de Cambrils i la Torre del Bou com a fons.

L'estat de l'escenari, mullat a causa de la pluja, va fer endarrerir el començament del concert de l'Orquestra Mitjanit, i va ser PD Patu, que estava previst per després, qui va començar a punxar música al Parc del Pinaret. L'Orquestra Mitjanit va pujar a l'escenari a dos quarts de dues de la matinada i va desplegar el seu repertori de versions amb el seu habitual directe enèrgic. A dos quarts de cinc de la matinada es posava fi al concert, novament de la mà de PD Patu, i d'aquesta manera, també a una edició més de la popular Nit del Foc de Cambrils.

Comenta aquest article