Informació general

La UGT denuncia l'Ajuntament de Cambrils per no fer la Relació de Llocs de Treball (RLT)

Per Cristina Sierra

D'esquerra a dreta: José Antonio Fernández, Juan Damián Calvo, Eufrasio Rodríguez i Toni Pinós

La UGT ha demandat l'Ajuntament de Cambrils per la manca de voluntat d'establir la RLT (Relació de Llocs de Treball), un instrument tècnic mitjançant el qual es realitza l'ordenació de tot el personal municipal d'acord amb les necessitats dels serveis i on es defineix la feina a desenvolupar en cada lloc de treball. La seu d'UGT de Tarragona va acollir, ahir al matí, una roda de premsa per a exigir que l'Ajuntament de Cambrils estableixi la RLT i per a denunciar la problemàtica laboral que hi ha al consistori.

La roda de premsa va anar a càrrec de José Antonio Fernández, responsable del sector de l'Administració local de la UGT de Catalunya; Eufrasio Rodríguez, secretari de coordinació sectorial de la FSP-UGT Tarragona; Juan Damián Calvo, secretari general de la FSP-UGT Tarragona, i Toni Pinós, responsable de l'administració local de la UGT a les comarques de Tarragona. A la roda de premsa també hi van assistir dos membres de la Junta de Personal i el Comitè d'Empresa del consistori que van expressar la seva voluntat de mantenir-se en un segon pla per por a les represalies polítiques.

"La RLT és una eina necessària perquè posa límits i estableix els sous dels treballadors"

Segons va explicar José Antonio Fernández, la RLT és una "eina necessària perquè posa límits i estableix els sous dels treballadors però a l'Ajuntament no li interessa. Volem que tots els treballadors cobrin el mateix i no hi ha manera de tirar endavant la RLT". El responsable del sector de l'Administració local de la UGT va apuntar que aquesta eina garanteix una "planificació i transparència en la gestió dels recursos humans i una millora en la prestació dels serveis públics".

A la roda de premsa es va explicar que s'havien trobat documents del consistori –actes de plens– on hi havien acords d'aprovar una RLT i que també s'havia modificat un possible text de tramitació de l'instrument tècnic. Per aquest motiu, la Junta de Personal i el Comitè d'Empresa van informar a l'equip de govern que hi havien aquests documents i es van oferir a treballar una RLT sense increments retributius a curt termini i només van aconseguir negatives per part del govern format per CiU, PP i Plic. "Contra la passivitat, el silenci i les arbitrarietats de l'equip de govern, en Assemblea general de treballadors de l'Ajuntament de Cambrils es va prendre l'acord per unanimitat d'interposar una demanda de tots els treballadors públics per exigir una RLT. Per aquesta raó, la UGT ha interposat una demanda judicial a favor del personal laboral i en breu també es demandarà judicialment la del personal funcionari", van manifestar els representants de la UGT.

Per altra banda, també es va anunciar que s'havia posat una demanda a Inspecció de Treball per vulneració dels drets de salut laboral.

"L'ERO no era necessari. Es van gastar 700.000 euros en indemnitzacions. No s'hauria de jugar tan alegrament amb els diners del poble"

Els representants de la UGT van aprofitar la roda de premsa per fer un repàs de l'ERO que va fer l'any passat l'Ajuntament de Cambrils. Eufrasio Rodríguez va apuntar que l'ERO "no era necessari, es van gastar 700.000 euros en indemnitzacions. No s'hauria de jugar tan alegrament amb els diners del poble". En aquest punt, el secretari de coordinació sectorial de la FSP-UGT Tarragona va fer referència a la sentència judicial que obligava a l'Ajuntament de Cambrils a readmetre els cinc treballadors interins acomiadats el febrer de 2013. "No els van voler readmetre perquè deien que les places estaven amortitzades. Després de diverses reunions, tres dels cinc treballadors van acceptar l'oferta que feia l'Ajuntament perquè estaven cansats de negociar i no arribar a un acord", va apuntar Rodríguez. En concret, els tres treballadors van acceptar una indemnització de 40 dies per any treballat i el resultat de pagar les tres indemnitzacions va ser de 48.000 euros. Els altres dos treballadors encara estan en negociacions amb el consistori. "Volen treballar i si finalment se'ls readmet el govern ja ha comunicat que els faran fora el dia després", va manifestar el secretari.

Eufrasio Rodríguez va denunciar que els treballadors acomiadats eren jardiners i que l'Ajuntament ha externalitzat el servei de jardineria. Per aquest motiu, des de la UGT lamenten que l'ERO ha estat "injust i innecessari"  i manifesten que "nosaltres estem orgullosos d'haver aconseguit el màxim per als treballadors però no orgullosos perquè s'hagi tirat endavant un ERO innecessari".

Persecució als representants sindicals

Per altra banda, a la roda de premsa es va denunciar "l'assetjament i persecució" que estan patint els representants sindicals de la UGT per part del govern. "CiU, PP i Plic no han ocultat que la Junta de Personal i el Comitè de Treballadors no els agrada. Fins i tot han mirat de fer-los callar, sancionar-los, ignorar-los i perjudicar-los. Han mirat de posar els treballadors en contra dels seus representants mitjançant alteracions en la informació. Les sancions disciplinàries i les mobilitats forçoses han sigut una constant sobre persones afiliades a la UGT. A més, sabem que el regidor de Governació ha fet una llista sindical per a les properes eleccions amb la finalitat d'aconseguir uns representants dels treballadors afins a l'actual govern. Per aquests motius, no descartem interposar tantes denúncies i realitzar tantes accions com siguin necessàries per acabar amb les discriminacions sindicals que s'estan produint amb motiu d'afiliació a UGT", va afirmar Rodríguez.

El secretari també va titllar l'alcaldessa –Mercè Dalmau– com "l'alcaldessa fantasma" perquè "mai ha vingut a cap reunió excepte per firmar el conveni dels treballadors. El govern no té voluntat de negociar. A totes les reunions que hem mantingut per defensar els drets dels treballadors no se'ns ha escoltat, ells han vingut amb els seus documents i no han volgut canviar cap paraula, cap canvi. Nosaltres tenim la voluntat de dialogar però ells tenen la voluntat de menysprear", va lamentar Eufrasio Rodríguez.

Comenta aquest article