Informació general

La Festa Major de la Mare de Déu del Camí arriba carregada de novetats

Per Cristina Sierra

D'esquerra a dreta: els germans Capilla, Mercè Dalmau, Lluís Abella, Marc Luque i Josep Maria Masdéu, ahir, durant la presentació de la Festa Major

Del 30 d'agost al 14 de setembre, Cambrils viurà amb intensitat els actes que s'han programat per la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, que enguany arriba carregada de novetats. Ahir al matí, l'alcaldessa –Mercè Dalmau–, el regidor de Festes –Lluís Abella–, acompanyats  pels membres de la Colla Gegantera Tota l'Endenga –Josep Maria Masdéu i Marc Luque– i els membres del Ball de Diables Els Cagarrieres –Xavi i Gerard Capilla–, van presentar el programa. Tant l'alcaldessa com el regidor van manifestar el seu agraïment cap a les entitats cambrilenques, ja que sense elles "no seria possible tirar endavant la festa".

Toni Albà farà el pregó de la Festa Major

Per segon any consecutiu, la plaça de l'Ajuntament acollirà el pregó de la Festa Major que anirà a càrrec de l'actor Toni Albà. L'acte serà el divendres 5 de setembre i s'iniciarà amb una cercavila festiva pels carrers de Cambrils. La Farnaca sortirà des de la plaça de la Vila i la Galera ho farà des de la plaça del Pòsit i es trobaran a la plaça del consistori, on es donarà el tret de sortida a la festa. Després del pregó de Toni Albà, hi haurà el brindis amb cava i la tronada de Festa Major i, acte seguit, hi haurà el concert amb el grup La Colònia.

Els actes continuaran el dissabte amb la 23a Nit del Foc i diumenge 7 tindrà lloc la recepció de les Maria del Camí, la 8a Mostra d'Entitats de Cambrils, que es farà durant tota la tarda al Parc del Pescador, i la diada castellera de la Festa Major, que després de molts anys tornarà a ser protagonitzada pels Xiquets de Cambrils, que estaran acompanyats pels Xiquets de Serrallo.

La Pujada de la Galera, novetat de la Festa

Una de les novetats d'aquesta festa serà la Pujada de la Galera, que tindrà lloc el diumenge 7 a la nit. Durant la roda de premsa no es van avançar gaires detalls de com serà l'acte perquè el proper dilluns hi haurà la presentació oficial. El que sí es va explicar és que l'acte serà obert a tothom i es farà una xaranga des del passeig de les Palmeres fins a la plaça del Setge. A més, la Pujada de la Galera tindrà una beguda oficial, el Caminet.

Dilluns dia 8 al matí hi haurà el seguici festiu, la Missa Major i l'ofrena de flors a la Mare de Déu del Camí. A la tarda, la plaça de la Vila acollirà la ballada dels elements festius amb el Ball de Valencians, el Ball de Bastons, la Colla Gegantera Tota l'Endenga i el Ball de Diables Els Cagarrieres.

Txarango, cap de cartell del Festour

Els actes de la Festa Major continuaran el dimecres 10 de setembre amb el Festour, que enguany comptarà amb les actuacions de Txarango, Papagayo, Ítaca Band i la Sra. Tomasa. Com l'any passat, l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya se celebrarà al matí al parc del Pescador i el parlament anirà a càrrec de Salvador Anton Clavé, Director General del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci (PCT).

Divendres 12, el parc del Pinaret acollirà el concert de Los Sirgadors, que presentaran el seu disc La terra ensomiada. Per altra banda, la música continuarà el dissabte 13 amb la 8a edició del Sunfec (Festival de Música electrònica de Cambrils), que se celebrarà a l'Ateneu Juvenil de les 23 hores a les 7 de la matinada. El mateix dissabte també cal destacar la presentació de l'espectacle "Els meus poetes", un recital de poemes a càrrec de l'actriu Emma Vilarasau que es farà a la Cripta de l'Ermita.

23a Nit del Foc

Un any més els carrers del Barri Antic s'ompliran de foc per viure la 23a edició de la Nit del Foc. Marc Luque va explicar que aquesta edició comptarà amb la participació de noves colles de diables, ja que al juny el barri de l'Eixample va acollir la III Trobada de Diables del Baix Camp i, per aquest motiu, s'ha decidit buscar colles diferents.

La festa començarà a la tarda a la plaça de la Vila amb el correfoc infantil amb la Colla de Diables de Cervera Els Carranquers, el ball de Diables infantil de la Pobla de Mafumet i els Diables infantils del Ball de Diables Els Cagarrieres de Cambrils.  A les 22.30 hores, s'iniciarà el correfoc pels carrers del nucli antic que comptarà amb la participació del Ball de Dimonis de Castelló, el Ball de Diables els 7 Pecats Capitals de la Pobla de Mafumet, els Dimonis Som i Serem d'Alcarràs, la Colla de Diables Bèsties Feréstegues de Balaguer, el Ball de Diables de Banyeres del Penedès, el Ball de Diables Els Cagarrieres de Cambrils i la Galera de Cambrils, el grup de timbalers Cop de Cap, el Marquès de los Vélez, el Cabo Quiñones i la Farnaca. Luque va avançar que, com a novetat, la Colla Gegantera Tota l'Endenga recuperarà la bèstia de foc el Lluert i que l'espectacle pirotècnic a la plaça del Setge serà diferent al de l'any passat. La festa continuarà amb el concert amb l'Orquestra Mitjanit i el dj PD Patu.

XII Trobada de Gegants de Cambrils

Per altra banda, i com cada dos anys, Cambrils acollirà la XII Trobada de Gegants que se celebrarà el dissabte 13 de setembre. A les 18 hores es farà la plantada de gegants a la plaça de la Vila i, acte seguit, hi haurà la cercavila pels carrers del Barri Antic i s'acabarà a la plaça del Setge, on hi haurà la ballada final individual i conjunta. Les colles que participaran en aquesta trobada són: la Colla Gegantera de Benicarló, la Colla Gegantera de Montblanc, la Colla Gegantera i grallers de Vila-seca, la Colla Gegantera de Mont-roig del Camp, la Colla Grgantera d'Almoster, la Colla Gegantera de l'Hospitalet de l'Infant, la Colla Gegantera i Grallers de Vilanova d'Escornalbou, els Gegants del Barri d'Avall de Montbrió del Camp, els Gegants dels Barri de Sant Antoni de Montbrió del Camp, els Geganters de Colldejou i la Colla Gegantera Manotes de Riera de Gaià.

Altres actes

Cal dir que, com cada any, el programa d'actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí comptarà amb la Fira Disc, que tindrà lloc del 29 al 30 de setembre a la plaça de Mossèn Batalla i el 34è Aplec de Sardanes, que se celebrarà el 30 d'agost al parc del Pescador. A més, també hi hauran actes pels més petits com l'espectacle infantil "Pete&Pat", amb la companyia Bigolis Teatre, i el mini-concert amb Landry Rumbero, que es farà al parc del Pinaret. Com l'any passat, la Festa Major compta amb un pressupost de 75.000 euros. Podeu consultar el programa d'actes en el següent enllaç: programa festa major del camí 2014

Comenta aquest article