La cambrilenca Mireia Labrador és premiada a les XXI Jornades de Biologia Molecular
![]() |
La cambrilenca Mireia Labrador Isern amb Albert Jordan (coordinador de la Societat de Biologia Molecular) a l'esquerra de la imatge, i Josep Vilardell (tutor de la seva tesi doctoral), a la dreta |
La cambrilenca Mireia Labrador Isern va ser premiada a les XXI Jornades de Biologia Molecular amb el premi Lluís Cornudella, un guardó que reconeix la presentació oral més destacada dun estudiant de treball predoctoral. Les jornades, que van tenir lloc els passats 10 i 11 de juny a lInstitut dEstudis Catalans, són organitzades anualment per la Secció de Biologia Molecular de la Societat Catalana de Biologia. Lobjectiu daquestes jornades és establir interaccions científiques entre els membres de les diferents institucions de recerca de Catalunya i acollir diferents presentacions de la recerca que estan realitzant estudiants de doctorat.
"Estic investigant el mecanisme molecular dun procés que sanomena splicing (...) errors en aquest procés poden causar malalties com el càncer o la retinitis pigmentària"
Segons ha explicat Mireia Labrador a revistacambrils.cat, en el marc daquestes jornades va fer una exposició oral en anglès del seu treball de tesi doctoral i va ser premiada com la millor dentre els estudiants presentats. La cambrilenca, de 27 anys dedat, va estudiar la carrera de biotecnologia i posteriorment va realitzar un màster a Barcelona. Va entrar a treballar a un laboratori del parc científic de Barcelona, on hi treballa des de fa poc més de quatre anys, el mateix temps que porta treballant en la seva tesi doctoral i que està a punt d'enllestir. Tal com ha comentat Labrador, estic investigant el mecanisme molecular dun procés que sanomena splicing. El splicing és un procés de maduració del RNA (àcid ribonucleic) necessari perquè sexpressin les proteïnes a partir del nostre ADN. És molt important conèixer com funciona aquest mecanisme ja que errors en el procés de splicing poden causar malalties com el càncer o la retinitis pigmentària (atròfia de la retina i reducció del camp visual). Làmbit de treball en el qual treballa Mireia Labrador, la biologia molecular estudi de les mol·lècules, és un dels més complexos: és una branca molt difícil perquè estàs mirant coses molt petites. La maquinària que fa el processament del RNA és de les més complexes que existeixen i utilitzem el llevat per estudiar-ho perquè és més senzill. El llevat és una manera més simple destudiar una cosa que és molt complexa en humans.
Pel que fa a lobtenció del premi valorat en 150 euros, la cambrilenca ha afegit és molt satisfactori que et valorint la feina que fas, perquè a vegades estàs dins del laboratori i no veus el progrés. Està bé exposar el teu treball, que la gent ho entengui i ho valorin.
Iniciatives impulsades per la Secció de Biologia Molecular
Cal destacar que a les jornades organitzades per la Secció de Biologia Molecular també hi tenen cabuda investigadors darreu del món, així com una secció per a la presentació dempreses que tenen departaments de recerca i desenvolupament relacionats amb la biologia molecular. La Secció també dóna suport a diferents reunions de treball i simposis entorn de temes punters en el camp de la biologia molecular, com la trobada anual de la Xarxa sobre Tràfic de Membranes, Senyalització Intracel·lular i Dinàmica del Citoesquelet, el simposi semestral del Barcelona Chromatin Club, la reunió bimensual del Barcelona Yeast Group, entre daltres iniciatives.