Cultura

Marro Cafè acull l'exposició fotogràfica "Vent d'Estrop, 10 anys d'imatges"

Per Redacció

L'exposició mostra una trentena de fotografies del 10 anys d'existència dels Vent d'Estrop Vogadors

Des del passat 26 de juny i fins el 27 d'agost, es podrà visitar al Marro Cafè –situat al carrer de Frederic Mompou número 14–, l'exposició de fotografies que repassa els deu anys d’història del club de rem Vent d’Estrop Vogadors de Cambrils. El club Vent d’Estrop va néixer ara fa deu anys amb l'objectiu de recuperar el rem tradicional a Cambrils, amb l’embarcació dels llaguts, tripulada normalment per 6 o 8 vogadors més un timoner.

El club va iniciar les seves activitats a les festes de Sant Pere de 2004, inicialment de la mà de l’Associació Arjau de Vela Llatina i també amb el suport de la Confraria de Pescadors. Fins als anys 50 era habitual que les barques de pesca utilitzessin els rems a més de les veles per impulsar-se, malgrat que la introducció dels motors va fer perdre gradualment aquesta pràctica. Ara s’ha recuperat, tant com una vessant esportiva com una de cultural i social.

10 anys d'història en 30 imatges

L’exposició recull una trentena de fotografies que resumeixen els deu anys del club. No es descuida de mostrar algunes fotografies dels primers anys de l’entitat, un temps en què encara es remava amb embarcacions totes de fusta i també amb rems de fusta; actualment s’usen materials de fibra de carboni, molt més lleugers i flexibles. El club disposa d’un ampli arxiu de fotografies dels seus 10 anys d’història que, durant aquests mesos, s’ha ampliat amb una crida a tots els socis pensant en aquesta exposició commemorativa. De fet, el rem és un esport que sempre proporciona fotografies d’una enorme plasticitat, ja que la bellesa del mar s’uneix a la força visual de l’intens esforç conjunt que fan els vogadors durant les regates i els seus entrenaments. Són imatges que sempre parlen d'esperit d’equip i de superació col·lectiva, així com del contacte amb el mar i les tradicions del territori.

La mostra s’estructura en quatre àmbits: “Som la nostra història”, que aplega les fotos més antigues del club i els homenatges que es fan enguany en motiu del desè aniversari; “Som el nostre esforç”, que aplega les fotos de la pràctica competitiva i social del rem; “Som la nostra gent”, que mostra els retrats de les diferents tripulacions,  i “Som les nostres activitats”, en què es representen altres activitats socials del club com ara el rem adaptat amb discapacitats i la participació en festes tradicionals com la Processó de la Mare de Déu del Carme i la Pesca Tradicional amb l’Artet.

El club Vent d’Estrop. Vogadors de Cambrils ha esdevingut, en aquests deu anys, el més nombrós en quant a nombre de socis de tota la costa catalana. El seu nom prové d’una expressió molt irònica del vocabulari mariner de Cambrils i que es refereix al temps en què la manca de vent obligava els mariners a entrar a port  remant “amb vent d’estrop” (és a dir, sense vent i remant perquè l’estrop és la corda que lliga els rems a l’embarcació).

L'exposició es podrà visitar fins el 27 d'agost

Comenta aquest article