La Festa de lOrmeig recorda els orígens de la pesca tradicional a Cambrils
![]() |
Demostració de la subhasta a l'antiga a càrrec del grup de teatre La Teca |
Lassociació Arjau Vela Llatina de Cambrils va organitzar, aquest passat dissabte, la novena edició de la Festa de lOrmeig Pesca tradicional a Cambrils, en el marc del programa de la Festa Major de Sant Pere. Una festa de recreació històrica dels oficis tradicionals lligats amb la mar i la pesca.
Enguany, per primera vegada des de lany 2006, quan es va iniciar la festa de lOrmeig de pesca tradicional de Cambrils, es va programar una activitat matinal. Dissabte al matí, ales Escales Reials, es va fer el lliurament de les banderes a les embarcacions incorporades el darrer any a lestol llatí cambrilenc. Són els bots Gravina III de Tarragona, Laura embarcació barcelonina de propietaris reusencs i Capitán Valdés, arribat des de lEmpordà. Es va fer un acte senzill i breu amb els representats de lArjau i els propietaris de les tres embarcacions. Tot seguit, es va fer una navegada amb embarcacions de vela llatina.
Recreació d'oficis antics
Ja a la tarda, es van instal·lar un seguit de carpes al costat de la platja del Regueral. Allí shi van concentrar diferents recreacions doficis antics lligats estretament amb la mar: fabricants de sàrcies, mestres daixa, mestres velers i, per primera vegada, també es va comptar amb la participació dun grup de puntaires de lEscola Municipal de Puntaires de Cambrils. En aquesta zona de carpes també es va poder adquirir la nova samarreta de la Festa de lOrmeig dissenyada expressament per Nuri Mariné, artista cambrilenca i sòcia fundadora de lArjau.
També es va presentar en societat i en sec, el projecte de restauració de lembarcació de fusta Vileret, que ha anat a càrrec de Marc Luque i Maria Prim. Un projecte de recuperació que, segons van dir, els ha portat més dun any de feina. Des de lArjau els van donar la benvinguda, els van lliurar la bandera de lentitat i els van convidar a participar en les properes navegades que sorganitzaran.
Tirada del rall i tirada de l'artet a la platja del Regueral
A continuació, a la platja de la sorra es van iniciar les recreacions. Primer, amb la tirada del rall a càrrec Joan Rom Migranya i el seu nét Aleix Rom i, posteriorment amb la tradicional calada de lartet. Per fer-ho es va comptar amb la col·laboració dels Vent dEstrop Vogadors de Cambrils i la Confraria de Pescadors. El bon estat de la mar de dissabte va afavorir la recreació. El cap de lartet va ser transportat amb lajut de dues embarcacions de vogadors. Després, una vegada es van tenir els dos caps de lartet a la platja, lexhibició va comptar amb el suport de moltes persones que, des de la sorra, van estirar per anar recollint la sàrcia. Enguany, la pesca va ser força abundant i es van recollir molts peixos. A més, una gernació de persones no es van voler perdre el moment en que sanava col·locant la pesca a sobre de les paneres de les pescadores, vestides amb la indumentària tradicional. Els peixos agafats són els que van servir per a la demostració de la subhasta a l'antiga, que van protagonitzar els membres del grup de teatre la Teca.
Presència de la Guàrdia Civil
Dissabte a la tarda, abans d'iniciar-se les recreacions de la Festa de l'Ormeig a la platja, la Guàrdia Civil va fer acte de presència. Primer per mar, amb una embarcació que es va acostar a la zona de platja on s'havia de fer l'exhibició i després, dos agents van anar a peu fins a la zona on s'havien instal·lat les carpes per demanar els permisos per a la celebració de l'acte. L'organització els va facilitar tota la documentació pertinent i no hi va haver cap problema.