Cultura

Pedro Otiña: "L’epidèmia de pesta de Marsella de 1720 va motivar la redacció d’un edicte que regulava el control sanitari terrestre i marítim"

Per Berta Ruiz

El regidor de Cultura Francesc Garriga i l'historiador Pedro Otiña

Ahir al vespre, el centre Les Basses va acollir la conferència i presentació del llibre “Sanitat marítima: la defensa de la costa i la salut pública de Tarragona”, a càrrec de l’historiador Pedro Otiña –arxiver de l'Arxiu Municipal de Cambrils–, i guanyador del V Premi d’Investigació Port de Tarragona. L’activitat, inclosa en la programació de l’Antena del Coneixement de la URV, va ser presentada pel regidor de Cultura de l’Ajuntament, Francesc Garriga.

Segons va explicar Otiña, el seu treball pretén abordar l’impacte que van tenir les mesures sanitàries en les poblacions i en les persones, una temàtica que ha estat poc estudiada per historiadors i investigadors.
Cap a 1720, tal com va explicar Otiña, la costa de Tarragona era un espai amb escassa ocupació, amb nuclis molt dispersos, aiguamolls i una zona propícia per als atacs pirates. Més endavant, ja es comencen a construir les primeres barraques i els primers nuclis de població de pescadors. En aquella època, segons va dir, existien uns “enemics invisibles” com la pesta –endèmica a Europa– i d’altres malalties com la febre groga, el còlera, la grip, la verola o la sífilis. Fins a l’any 1720, cada ciutat o vila s’ocupava del seu estat sanitari. Cada port revisava les embarcacions, si ho creia convenient, sense uniformitat en el control de les mercaderies ni de les persones. Precisament, aquell any, arrel d’una epidèmia molt important a Marsella, que va produir una gran mortaldat, es va generar molta por a la Península Ibèrica per la seva relació marítima amb els ports francesos. L’epidèmia de pesta de Marsella de 1720 va motivar la redacció d’un edicte que regulava el control sanitari terrestre i marítim. Es va tractar del primer intent per protegir la sanitat. Cap a l’any 1771 es va redactar un nou edicte que habilitava els ports i servia per regularitzar i unificar l’entrada d’embarcacions.

Des d’aleshores i fins l’any 1969, els vaixells havien de dur una patent de sanitat –obligatòria– que acreditava que l’embarcació no representava un perill per a la sanitat pública. En aquesta patent s’informava del port d’origen de l’embarcació. Tal com va comentar Otiña, si l’embarcació no era admesa pel port de destí es posava en quarantena en els anomenats llatzerets, que eren uns llocs d’aïllament de les persones i mercaderies, on se’ls sotmetia a una revisió i observació. Com a exemples, Otiña va anomenar els llatzerets de Vilanova i la Geltrú (construït cap a 1810) o el de Salou (1829).

Comenta aquest article