Josep-Lluís Carod-Rovira: "El que no ha entès Espanya és que, psicològicament, ja som independents"
![]() |
Lluís Pagès, Salvador Cot, Josep-Lluís Carod-Rovira, Gemma Aguilera i Apel·les Carod Rovira, en la xerrada d'ahir al vespre al Centre Cultural |
El cambrilenc Josep-Lluís Carod-Rovira va ser el protagonista de la xerrada d'ahir al vespre al Centre Cultural, segona dins el cicle que l'ANC ha programat per aquests mesos de juny i juliol. Davant d'una setantena de persones que van omplir uns dos terços de l'aforament de la sala, Carod va desgranar la seva opinió sobre el procés que està vivint Catalunya i que en part es recull en el seu llibre 2014, reeditat aquest passat mes de gener i on hi explica el pas de lindependentisme emocional, minoritari, a lindependentisme polític, majoritari.
L'acte va ser presentat pel seu germà, Apel·les Carod Rovira i va comptar, a més, amb Lluís Pagès, director de Pagès editors; Salvador Cot, director de Nació Digital i Gemma Aguilera, periodista. En les seves intervencions, tots tres van destacar la faceta d'ideòleg de Carod-Rovira. Cot va destacar l'activitat pacifista de Carod i la seva actitud valenta i responsable en l'episodi de Perpinyà que, al mateix temps, el va convertir en l'enemic número 1 de l'estat. Gemma Aguilera, per la seva part, va explicar que havia fet dos llibres sobre Carod-Rovira, l'any 2003 i que precisament el que es titula "Saltar la paret" és el que mostrava les tesis que ara s'han fet majoritàries.
"No estem discutint la identitat, estem discutint la sobirania"
Josep-Lluís Carod-Rovira va anar responent les preguntes que els hi van formular els dos periodistes convidats així com les que provenien del públic de la sala. En les seves intervencions, Carod-Rovira va fer referència a l'arbitratge internacional del procés català, "fins que no votem no haurem dit res internacionalment, des del punt de vista polític". Carod-Rovira va parlar de la feina prèvia que s'ha de fer abans d'arribar al dia D i hora H, a nivell internacional, "vull suposar que aquesta feina s'està fent", va dir. L'autor de 2014 va recordar que el que s'està tractant entre Catalunya i Espanya és un divorci, "si el divorci és amistós es parlarà dels actius que ens corresponen i de la part del deute que hem d'assumir. Si no es vol parlar, hauran de fer-se càrrec ells de tot el deute".
Un altre dels dubtes que va sorgir en el decurs de la xerrada va ser sobre què passarà si el govern espanyol impedeix la consulta del 9N. Carod-Rovira va manifestar que "el govern espanyol s'equivocarà si no ens deixa votar. Però si això passa s'hauran de convocar eleccions i, posteriorment, convocar el referèndum en pocs mesos". Carod-Rovira va recordar que a Catalunya és on s'han produït les mobilitzacions més importants d'ençà de la II Guerra Mundial, i s'han fet amb molta il·lusió i entusiasme".
Referent al paper que està fent l'estat espanyol en tot aquest procés, que es nega a dialogar i que només es limita a negar i amenaçar, l'autor de 2014 va dir que "el que no ha entès Espanya és que psicològicament ja som independents". Pel que fa al nou estat català que s'haurà de construir, Carod-Rovira va manifestar que, ara per ara, "el més important és tenir estat i que es faci democràticament. La resta, posteriorment, ja ho decidirem, sempre per la via democràtica". Carod-Rovira també va destacar la llengua i els valors col·lectius dels catalans com a elements que cohesionen la societat, "sort en tenim que no som una raça. Catalunya és terra d'acollida des del segle XVI i entre tots donem identitat al poble català ja que els pobles no són sempre iguals. No estem discutint la identitat, estem discutint la sobirania. Estem discutint qui mana aquí i això obre les portes a tothom. El projecte català té futur perquè el fa la gent".