Cultura

Històrica manifestació a favor del català i contra la LOMCE

Per Ignasi Martí

Aspecte de la manifestació pels carrers de Barcelona, aquest passat dissabte

Aquest passat dissabte, a Barcelona, hi va haver una multitudinària manifestació a favor del model educatiu català i contra la LOMCE que impulsa el ministre Wert. La convocatòria de la plataforma unitària Som escola va aglutinar unes 100.000 persones segons els organitzadors i unes 25.000 segons la Guàrdia Urbana, en la que és la mobilització més gran feta mai a favor del català a l'escola.

Dissabte a la tarda, el color verd de les samarretes de la marxa van ser les protagonistes al passeig de Sant Joan amb la Gran Via fins a arribar a la plaça de Tetuan on es va acabar el recorregut. Gegants, grallers, nanos, xanquers i timbalers van ser els encarregats de donar el caràcter festiu a una concentració que va tenir un caràcter molt familiar, on hi havia moltes estelades i també força samarretes grogues contra les retallades en ensenyament. A l'escenari davant del Parc de la Ciutadella, es van fer els actes finals de la manifestació, es va insistir amb la unitat de la llengua dels Països Catalans, recordant que a l'acte hi havia representants de tots els territoris de parla catalana.

Es reivindica el model d'escola catalana com a èxit de cohesió social

El manifest final de la manifestació, es va llegir cap a les vuit del vespre a càrrec de Muriel Casals presidenta d'Omnium Cultural, qui va reivindicar el model d'escola catalana com a èxit de cohesió social. Casals va fer palesa la incoherència que l'Estat Espanyol vulgui trencar aquest model amb la reclamació de poques famílies del Principat, mentre es vulneren els dret de l'alumnat de Ses Illes i al País Valencià, on concretament 14.000 famílies no tenen dret a l'escolarització en català. Els milers d'assistents van cridar de forma repetida a favor de la independència, de la insubmissió a la LOMCE i van ovacionar al professor mallorquí Jaume Sastre que, dissabte portava 38 dies en vaga de fam demanant que el govern balear s'assegui a dialogar. La lectura del manifest es va fer amb presència de les 44 entitats de l'àmbit educatiu i social que conformen Som escola. Posteriorment hi va haver actuacions musicals entre les que destacava la de Macedònia i Lax'n'Busto.

A la xerrada organitzada per FAPAC el passat 3 de juny al Centre Cultural de Cambrils sobre la imminent aplicació de la Llei Wert, es va detallar entre d'altre aspectes, els efectes que tindria aquesta llei sobre el model de normalització lingüística als centre docents locals.

Comenta aquest article