Informació general

El 10è aniversari del Ball de Diables Els Cagarrieres, acte destacat de la Festa Major de Sant Pere

Per Cristina Sierra

Felipe Herrera, Jacob Gil, Mercè Dalmau i Lluís Abella van presentar el programa de la Festa Major, ahir al matí

Un any més arriba la Festa Major de Sant Pere carregada d'actes tradicionals, actuacions musicals i aniversaris d'entitats cambrilenques. Ahir al matí, l'alcaldessa –Mercè Dalmau–, el regidor de Festes –Lluís Abella– i els representants del Ball de Diables Els Cagarrieres –Jacob Gil (president) i Felipe Herrera– van presentar el programa d'actes de la festa, que tindrà lloc del 20 al 30 de juny.

L'alcaldessa va afirmar que la Festa Major de Sant Pere marca "l'inici de l'estiu a Cambrils" i són uns dies de celebració on es reivindica "l'essència marinera i pesquera amb un seguit d'actes festius i populars". La Festa Major compta amb un pressupost d'uns 25.000 euros, una xifra semblant a la de l'any passat.

10 anys de foc

Enguany, el programa d'actes se centrarà en el desè aniversari del Ball de Diables Els Cagarrieres. Jacob Gil va manifestar que, "celebrem aquest aniversari amb molta força perquè en deu anys hem consolidat una colla gran i també fa quatre anys que va néixer la colla infantil". El president de l'entitat cambrilenca va destacar que per commemorar aquest aniversari es presentarà una nova bèstia de foc, la Galera de foc, el proper 21 de juny a les Escales Reials. Els actes festius s'iniciaran avui mateix amb l'exposició "Flames, maces, espurnes i timbals: una dècada de Cagarrieres", a la Sala Àmbits del Centre Cultural. Durant dues setmanes s'exposaran diferents fotografies realitzades per Jonatan Tarafa, així com els vestits de totes les colles que participaran a la Trobada de Diables del Baix Camp. A més, també s'exposarà la nova bèstia de foc un cop s'hagi presentat als cambrilencs. La Galera de foc és una bèstia creada per Dolors Sans, una escultora experta en dissenys de dracs i caps grossos d'arreu de Catalunya.

Per altra banda, el 12 de juliol se celebrarà la III Trobada de Diables del Baix Camp, a l'Eixample. En primer lloc se celebrarà el correfoc infantil amb 7 colles i, posteriorment, se celebrarà el correfoc amb les 10 colles participants. La nit acabarà amb el concert del grup Buhos.

Música i tradició

Per la seva part, el regidor de Festes va repassar els actes que s'han programat per aquesta edició. Abella va explicar que des de la regidoria s'ha decidit apostar pels actes musicals. "Hem fet un programa pensat per a totes les edats i esperem que tothom s'hi senti representat", va apuntar. El programa de festes s'endegarà dijous vinent amb el concert dels grups de l'Escola de Música de Cambrils. Els actes continuaran amb les tradicionals Regates Populars de Llaguts, emmarcades en el desè aniversari dels Vent d'Estrop Vogadors de Cambrils.

El dia després, el 23 de juny, se celebrarà l'arribada de la Flama del Canigó. Enguany l'arribada tindrà el mateix format que l'any passat. La trobada amb els portadors de la torxa es farà davant de l'Ateneu Juvenil i la comitiva es desplaçarà fins a les Escales Reials. Acte seguit es farà la cercavila pels carrers del port fins a la plaça de l'Ajuntament, on es farà la lectura del manifest. Una altra celebració emmarcada en la Festa Major és el 15è aniversari de l'esplai Quart Creixent, que recuperarà la revetlla de Sant Joan al barri de l'Eixample amb el concert de l'Orquestra Allioli. Per altra banda, el dia de Sant Joan hi haurà la diada castellera al port amb els Xiquets de Cambrils i els Xiquets d'Alcover.

Festa de l'Ormeig i Diada de Sant Pere

Una altra novetat d'aquesta any és que la revetlla jove de Sant Pere es farà, de nou, a la platja del Regueral amb els grups Soldiers i Ghetto Orquestra, el proper divendres 27 de juny. Dissabte 28 de juny se celebrarà la novena edició de la Festa de l'Ormeig i, a la nit, el pàrquing del Parc del Pescador acollirà la revetlla de Sant Pere amb l'Orquestra Swing Latino i el grup Tràfic. Com ja és tradicional, el 29 de juny, Diada de Sant Pere, es farà el seguici popular pels carrers del port i a la tarda, hi haurà el concert de Gospel amb el conegut grup televisiu Messengers i el Cor Gospel Cambrils.

Actes esportius

Altres actes que cal destacar de la Festa Major són les competicions esportives com el II Torneig de Futbol Sala Laguna, entitat que enguany celebra el seu 30 aniversari; el torneig de 24 hores de Futbol 7; el Campionat d'Espanya de Tir amb Arc; el Festival de Patinatge i la I Milla Marina de Cambrils en Aigües Obertes, un esdeveniment que es presentarà properament.

Comenta aquest article