Joan Alberich, doctor en Geografia: "La demografia és previsible i cíclica
![]() |
Joan Alberich va oferir una xerrada, ahir a la tarda, al Centre Cultural |
El Centre Cultural va acollir, ahir a la tarda, una conferència titulada Som i serem, estem i estarem. Repàs a 30 anys devolució demogràfica del Baix Camp, a càrrec de Joan Alberich, doctor en Geografia i professor del Departament de Geografia de la URV. Lacte, organitzat pels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, també estava inclòs en la programació dactivitats de lAntena del Coneixement de la URV a Cambrils.
Joan Alberich va centrar-se en els quatre factors que influeixen en els canvis demogràfics com són la immigració, lemigració, els naixements i les defuncions. A partir daquestes variables es dóna el que sanomena flux natural que és la diferència entre els naixements i les defuncions o el flux migratori, que és la diferència de la gent que emigra i la gent que immigra a una zona concreta. Pel que fa a daltres variables, Alberich va explicar que, en demografia, sen poden establir múltiples: per edat, sexe, estudis, formació, etc.
Catalunya va créixer 1,2 milions entre 2001 i 2011
A continuació, Alberich va fer un repàs per la demografia dels darrers 30 anys a la comarca del Baix Camp, al Camp de Tarragona i a Catalunya, establint un període que va entre els anys 1981-2011. En aquest punt va aportar diferents xifres i la seva evolució: lany 1981 hi havia uns 118.000 habitants al Baix Camp i lany 2011, la xifra havia pujar fins als 200.000 habitants (+82.000); al Camp de Tarragona, lany 1981 hi havia 350.000 habitants i lany 2011 sassolia la xira de 520.000 (+158.000); mentre que a Catalunya, lany 1981 no sarribava als 6 milions dhabitants i lany 2011, sassolia la xifra de 7,5 milions dhabitants. Segons va comentar Alberich, el gran boom demogràfic a Catalunya es va produir entre el període de 1996-2001 (+300.000), així com entre els anys 2001 i 2011, quan el nombre dhabitants va créixer 1,2 milions.
Evolució poblacional
A nivell comarcal, Joan Alberich també va fer referència al creixement poblacional dalguns municipis i al despoblament daltres. En el període 1981-91, al Baix Camp hi havia 11 municipis que perdien població. Era el cas de Prades, Pratdip, lArgentera, Riudecanyes, entre daltres (els més rurals), mentre que a la costa i al nord de Reus ja es produïa un creixement poblacional. Entre 1991 i 2001, dels onze municipis que perdien població es va passar a tres municipis: Duesaigües, Vilanova dEscornalbou i Colldejou i, en el període de 2001 a 2011, els pobles que seguien perdent població eren Colldejou, lArbolí i la Febró, en contraposició als costaners com Cambrils, Salou, lHospitalet de lInfant, etcètera, així com Reus que sempre ha anat creixent, però en menor quantitat proporcionalment. Tal com va comentar Alberich, a la ciutat de Reus també es produeix un fenomen dexpulsió de població cap a municipis perifèrics pel preu del sòl de lhabitatge a la capital de la comarca. Reus atrau població però, a petita escala, té el procés contrari, va dir.
En un altre apartat de la xerrada, el professor Alberich també va centrar-se en les piràmides de població, que indiquen el nombre de persones en un moment determinat, separades per sexe i per franges dedat. Va fer un repàs per levolució poblacional dels darrers 30 anys i va afirmar: "la demografia és previsible i cíclica