Cultura

L'exposició "1911. Sobreviure a la tempesta" arriba a l'Arxiu del Port de Tarragona

Per Redacció

Inauguració de l'exposició a l'Arxiu del Port de Tarragona, el passat dimecres

El passat dimecres al vespre, es va inaugurar a l'Arxiu del Port de Tarragona, l'exposició 1911. Sobreviure a la tempesta. L'acte d'inauguració va anar a càrrec de la Directora de Comunicació i Relacions Institucionals del Port de Tarragona –Montse Adan–. Després del parlament inaugural, es va poder visitar l’exposició amb el guiatge de Coia Escoda, responsable de l’Arxiu del Port de Tarragona i Gerard Martí, director del Museu d’Història de Cambrils.

D’aquesta manera, la tempesta és recordada a una altra de les poblacions que va viure, tant la mort d’alguns dels seus pescadors –el balanç final va ser de 6 víctimes de Tarragona–, com les diverses escenes de salvament de barques. Una nova ocasió per recordar les famílies que van patir les conseqüències del terrible temporal de la Candelera de 1911, especialment el més d’un centenar de mariners que van perdre la vida mentre treballaven a la mar.

Es localitzen nous testimonis

L'exposició va ser produïda l’any 2011 per l'Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d'Història de Cambrils. Des de llavors, l'han vist 56.383 persones en les diferents exposicions instal·lades a Cambrils, Badalona, Barcelona, L’Ametlla de Mar, Vilassar de Mar, Caldes d'Estrac, L'Ametlla de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Reus, Sant Carles de la Ràpita i Salou. Aquesta exposició és només un dels fruits de la recerca que s’està realitzant sobre aquest tema que toca tan directament les condicions de vida i de treball a la mar a inicis del segle XX. L’Arxiu Municipal, el Museu d’Història de Cambrils i els diferents municipis afectats continuen recollint testimonis orals indirectes d’aquest temporal. De fet, al llarg dels mesos de la seva itinerància l’exposició ha servit per donar a conèixer la tempesta però també per localitzar nous testimonis.

L'exposició es podrà visitar fins el 22 d’agost a la seu de l’Arxiu del Port de Tarragona (carrer d’Anselm Clavé, núm. 2) i es podrà visitar amb accés lliure de dilluns a divendres de 10 a 14 hores.

Comenta aquest article