Informació general

El ple aprova canviar el nom de la plaça d'Espanya pel de plaça de la Vila

Per Cristina Sierra

Canvi de la plaça fet el passat 15 de març a l'acte de presentació del projecte del Casal Popular de Cambrils

L'Ajuntament de Cambrils va aprovar ahir, durant la sessió plenària, el canvi de nom de la plaça d'Espanya pel de plaça de la Vila. El regidor no adscrit Dani Pallejà va ser l'encarregat de presentar la moció per restituir el nom de la plaça d'Espanya, una moció que va comptar amb els vots favorables dels regidors de CiU, la Plic i el regidor no adscrit; els vots en contra dels regidors del PP, i les abstencions dels regidors del PSC i l'NMC.

Dani Pallejà va explicar que la moció comptava amb el suport de la secció local de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), de l'Associació de Veïns El Portal del Barri Antic, de l'entitat cívica Casal Popular i de les seccions locals d'ERC, ICV-EUiA i Arran. Aquest canvi de nom també compta amb el suport de més de 600 signatures de cambrilencs i cambrilenques. Pallejà va apuntar que l'objectiu de la moció era "contribuir a que els noms rèmora de la dictadura franquista dels nostres carrers i places desapareguin dels carrers municipals i amb ells la seva connotació històrica i política". El regidor va voler puntualitzar que no hi havia cap problema amb el topònim Espanya, sinó que era una qüestió de restitució política. "No tenim cap problema en un futur de posar el nom d'Espanya en una altra plaça o carrer", va manifestar.

"Moció ideològica", segons el PP

En el torn d'expressar el sentit de vot –de menys a més representació–, la regidora de la Plic –Laura Mellau– va anunciar el seu vot favorable. Per la seva banda, el portaveu del NMC –Oliver Klein– va apuntar que el grup s'abstindria "perquè el més adequat seria organitzar una consulta perquè tothom pugui dir la seva. Per nosaltres, el fet que hi hagi una petició ciutadana ens fa reflexionar i, en un futur, els ciutadans haurien de poder decidir el nom dels carrers".

Els vots contraris al canvi de nom van venir de la mà dels regidors del PP. El portaveu del partit –David Chatelain– va afirmar que es tractava d'una moció "ideològica" i va explicar: "hem parlat amb la gent de l'entorn de la plaça i hi ha veïns que no recolzen el canvi de nom. El terme Espanya ja es posava abans de la dictadura franquista. Creiem que un canvi d'aquestes característiques comportarà maldecaps i problemes econòmics, afectarà la vida de la gent de la zona i a les documentacions".

Lluïsa Rom: "No hi ha sentit en estar en contra de nom d'Espanya, reivindiquem el canvi de nom ja que el va imposar per la dictadura franquista"

El següent a parlar va ser el portaveu del PSC –Robert Benaiges–, que va explicar el motiu del vot d'abstenció del seu grup. "És una proposta que reflexa el debat actual, més enllà d'aquestes connotacions, és un tema que ha de decidir la ciutadania. En aquest poble hi ha multitud de carrers relacionats amb el franquisme", va manifestar. Benaiges també va demanar el compromís de l'equip de govern d'ajudar els veïns de la plaça amb els canvis fiscals.

Per la seva banda, la portaveu de CiU –Lluïsa Rom– va anunciar que el grup votaria a favor de la moció "perquè hi ha el recolzament dels veïns i de molts cambrilencs. No hi ha sentit en estar en contra del nom d'Espanya, reivindiquem el canvi de nom ja que el va imposar la dictadura franquista".

Satisfacció a l'ANC i a l'associació de Veïns el Portal

Al plenari d'ahir hi havia una representació de l'ANC Cambrils, entitat que havia fet el primer redactat de la moció. També hi havia el president de l'Associació de Veïns el Portal, Una de les entitats que donaven suport a la moció. Un cop aprovat el canvi de nom, tant d'una entitat com de l'altre es mostrava la satisfacció per aquest fet. Camí Mendoza, representant de l'ANC, explicava que l'inici de la recollida de signatures per al canvi de nom de la Plaça es va iniciar a principis del mes de setembre de 2012 i que a finals de l'any passat es va passar a la fase de contacte amb els partits polítics de cara a portar-la al ple. Segons Mendoza, "és un acció que l'ANC havia impulsat a diferents poblacions de Catalunya que conservaven el nom d'Espanya a alguna plaça o carrer sota la imposició de la dictadura franquista. Estem molt contents de que, finalment, s'hagi aconseguit. Aquesta plaça havia de tenir un topònim que ens el sentíssim nostre, per raons històriques".
D'altra banda, Ignasi Martí, president de l'Associació de Veïns el Portal, també va mostrar la seva satisfacció per l'aprovació de la moció, "és un signe més del canvi que està fent el municipi i del camí que està fent el país".

A la tercera va la vençuda

Aquesta era la tercera vegada que s'intentava el canvi de nom de la plaça a través d'una moció. La primera vegada va ser l'any 1997 i la moció va ser presentada pel regidor d'ERC Lluís Pàmies. En aquella ocasió la moció només va comptar amb el vot favorable del propi regidor d'ERC. Onze anys després, concretament el mes de novembre de 2008, de nou ERC presentava la moció pel canvi de nom de la plaça. La moció no va prosperar però va obtenir vuit vots favorables: els vots dels dos regidors d'ERC, els tres de CiU, el d'ICV i el de les dues regidores de la PLIC, Mar Roca i Laura Mellau. Per contra, els altres dos regidors  de la PLIC, Xavier Martí i Salvador Franch, a més dels 8 regidors del PSC i els tres del PP hi van votar en contra.
Cal dir que en aquella ocasió, els regidors de CiU i les dues regidores de la PLIC es van adherir a la moció després que es modifiqués el text de la moció i en comptes de proposar el nom de plaça de la Vila es proposés un procés de participació ciutadana per a decidir el nou nom. En aquesta ocasió, però, tot ha estat més senzill.
Una altra de les curiositats és que el regidor no adscrit, Dani Pallejà, que és qui ahir va presentar la moció és un dels regidors que l'any 2008 hi va votar en contra, llavors arrenglerat a les files del PSC.

Intents populars de canvi de nom

El primer intent popular de canvi de nom de la plaça es va fer el 12 d'octubre de 1996. Les joventuts d'ERC van convocar una botifarrada a la Plaça i van tapar les plaques amb el nom de plaça d'Espanya amb el de plaça de la Vila. L'acte va comptar amb la presència dels diputats Josep-Lluís Carod-Rovira i Ernest Benach. El segon intent es va fer el diumenge 2 de setembre de 2012, en un acte convocat per l'ANC en el que es van tapar les quatre plaques de la Plaça per uns adhesius amb el nom de plaça de la Vila. Els adhesius van durar menys d'una setmana ja que, sembla ser, l'Ajuntament els va fer retirar. Més recentment, el 15 de març d'enguany, en motiu de la presentació del projecte de Casal Popular, es van tapar tres de les quatre plaques de la Plaça. Dues de les plaques amb el nom de la plaça de la Vila encara es conserven actualment.

Imposició franquista

Una de les primeres decisions del consistori cambrilenc sorgit després de l'entrada de les tropes franquistes a Cambrils, el 15 de gener de 1939, va ser donar el nom de plaça d’Espanya a la principal plaça de la població en aquell temps. Aquesta denominació va ser habitual en les places més cèntriques de les viles i ciutats catalanes. Per exemple, havia succeït el mateix a Reus, on la plaça del Mercadal esdevingué la plaça d’Espanya. Així, el dia 26 de gener, el destacament militar que hi havia a Cambrils, d’acord amb la decisió de l’alcalde, va eliminar totes les plaques i els rètols que contenien els noms de carrers i places batejats durant la Segona República. Aleshores, es va optar pel nom de plaça d’Espanya, mentre que les altres vies urbanes serien “designadas con los nombres que tenían antiguamente, o sea antes de la República”.

Unes setmanes més tard, a mitjans de març, l’Ajuntament va rebatejar les vies urbanes més importants del poble amb noms propis del nou règim, com Generalísimo Franco pel carrer de l’Hospital, entre d’altres. L’acord d’introduir noms de la simbologia pròpia del règim també va ser aplicat als carrers del barri marítim al llarg d’aquell any. No cal dir que, a més, la nomenclatura viària va ser oficialitzada exclusivament en llengua castellana. Aquesta tendència era anàloga a d’altres ciutats del país, on els noms franquistes del viari urbà es repetien en un i altre lloc.
La moció va ser aprovada pel regidor no adscrit, els regidors de CiU i la regidora de la Plic

Comenta aquest article