Informació general

Es reforça la rodalia del Camp de Tarragona amb noves freqüències el cap de setmana

Per Redacció

Imatge d'un tren de rodalies de la línia RT2 a l'estació de Cambrils

El Departament de Territori i Sostenibilitat reforçarà la rodalia del Camp de Tarragona amb noves freqüències el cap de setmana. Així ho va anunciar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el passat divendres en roda de premsa. Al Camp de Tarragona, les rodalies es van posar en servei el 20 de març amb dues línies. L’RT1 que enllaça Reus i Tarragona amb 55 freqüències al dia, el que suposa un tren cada 30 minuts en les hores punta de matí, migdia i tarda i intervals inferiors a l’hora durant tot el dia. I l’RT2, un nou servei ferroviari entre l’Arboç i Cambrils, que compta amb cinc expedicions per sentit al dia. A partir de mitjans de juny es reforça l’RT2, amb noves freqüències els caps de setmana, que encara estan per concretar. A més, s’allargarà el servei fins a l’Hospitalet de l’Infant, amb parada també a Mont-roig del Camp. D’aquesta manera es donarà més cobertura territorial en un corredor completament nou que ha permès la connexió directa del Baix Penedès amb Tarragona i la Costa  Daurada.
 
La millora dels serveis ferroviaris al Camp de Tarragona es complementarà amb la incorporació dels nous serveis al sistema tarifari integrat de l’ATM de Tarragona també el 16 de juny. Es farà de forma progressiva a tots els municipis que formen part del servei de rodalia, és a dir, entre els municipis de Reus i Tarragona i en el corredor l’Arboç – Tarragona – Cambrils – l’Hospitalet de l’Infant. La integració tarifària permetrà, segons el tipus de bitllet o abonament, que els preus siguin entre un 16 i un 68% més econòmics que els actuals.  
 
Conveni de col·laboració amb la Catalunya Nord
 
El conseller Vila i la presidenta del Consell General dels Pirineus Orientals (CGPO), Hermeline Malherbe, van signar un conveni per a la potenciació de la xarxa de transport públic en l’Espai Català Transfronterer. A la pràctica suposa establir un marc de col·laboració per poder impulsar, entre altres, la implantació d’un sistema de transport col·lectiu transfronterer que aprofiti les estructures existents i els projectes que es puguin realitzar. Aquest conveni és fruit de la col·laboració institucional que es porta a terme des de l’any 2006 en el marc de l’Acord-marc de cooperació transfronterera entre el CGPO i la Generalitat de Catalunya.

Imatge de la roda de premsa a càrrec del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila

Comenta aquest article