Societat

S'enceta el programa de la Fira 2014 amb el pregó, l'elecció de les pubilles i l'hereu i el reconeixement a les entitats

Per Berta Ruiz

Foto de grup de les entitats homenatjades ahir, a la Sala d'Actes del Casal Municipal de la Gent Gran

Ahir al migdia es va encetar el programa d’actes de la Fira de Cambrils 2014 amb la celebració del pregó, l’elecció de les pubilles i l’hereu de Cambrils, els homenatges a les entitats que enguany celebren aniversari acabat en 0 i el reconeixement a les empreses amb una antiguitat de 50 anys o més d’implantació al municipi.
L’acte, com cada any, es va fer a la sala d’actes del Casal Municipal de la Gent Gran i va comptar amb una àmplia presència de regidors cambrilencs. Per començar, es va procedir a l’elecció de la pubilla i l’hereu infantil. Pel que fa a les xiquetes, es va fer un sorteig previ i va sortir escollida Laia Villanueva Bretó, mentre que en l’apartat dels hereus, només s’hi va presentar Nahuel Rodríguez Martínez. D’altra banda, com a única candidata a pubilla de Cambrils 2014 s’hi va presentar Maria Pentinat Macias –presentada pel Ball de Bastons de Cambrils– que l’any passat havia sigut Damisel·la de Cambrils 2013. Maria Pentinat serà la representant de Cambrils en solitari, ja que en l’apartat masculí no es va presentar cap candidat.

Mercè Dalmau: "Ignasi Cristià és un bon ambaixador de Cambrils"

A continuació, l’alcaldessa –Mercè Dalmau– va encetar el torn de parlaments dient que el pregó i l’elecció de les pubilles i hereus és un dels actes més entranyables de la Fira i va encoratjar els xiquets escollits a parlar amb orgull de les festes de Cambrils i a representar les tradicions catalanes en els diferents actes. Per presentar el pregoner d’enguany, Dalmau va dir que: “és un bon ambaixador de Cambrils que ha triunfat a molts països, un escenògraf reconegut amb un currículum d’excepció i un cambrilenc molt implicat a diferents entitats com la coral, entitats juvenils i en la catequesi”. Tal com va apuntar, Ignasi Cristià és llicenciat en Art Dramàtic, especialitzat en escenografia. És autor d’escenografies per a teatre, disseny de projectes museogràfics relacionats amb el patrimoni arqueològic i les belles arts, la història, l’antropologia, la realització i la direcció artística d’audiovisuals. D’entre els seus treballs cap destacar el projecte de remodelació de la Cripta de l’Ermita de Cambrils com a sala de concerts. Darrerament, ha dissenyat l’exposició “Pompeya, catástrofe bajo el Vesubio” al Canal Isabel II, “Històries de Tocador” al Museu d’Arqueologia de Catalunya (premi a la millor exposició del món antic 2013) o l’exposició “300 onzes de setembre” al Museu d’Història de Catalunya.

Ignasi Cristià: "Un neix a un lloc i rep coses bones i dolentes, però queden els tresors que t’endús”

Per començar la seva intervenció, Ignasi Cristià va dir que l’alcaldessa –Mercè Dalmau– li va demanar que fos el pregoner de la Fira d’enguany quan va anar a visitar la seva darrera exposició “300 onzes de setembre” al Museu d’Història de Catalunya. Tal com va dir, “vaig acceptar la proposta, però sense ser conscient de l’envergadura que representava l’acte”, així com el fet de tornar a Cambrils, als seus orígens, i explicar què havia après de Cambrils i al que s’havia dedicat. Sobre els seus records d’infància a Cambrils, Cristià va explicar: “de petit m’agradava el teatre i per això em vaig dedicar a l’escenografia. De la meva infància recordo que el Pere Siuró tenia un bar, on hi feia uns pessebres. A partir d’aquells pessebres vaig començar a entendre què era l’escenografia i vaig conèixer Israel sense anar-hi. De fet, l’escenografia no deixa de ser una forma d’ordenar l’espai”. Sobre la seva implicació en la Coral Verge del Camí, Ignasi Cristià va dir: “recordo la meva experiència de cantar en una coral, cantar en un espai amb una màgia especial. Conèixer l’harmonia, l’efecte d’emetre un so i afinar amb d’altres veus. Com adolescent va ser un bagatge i un enriquiment musical. Tant els pessebres com la coral van ser l’enunciat del que vaig estudiar després Són herències que intentes desenvolupar i que has rebut dels seus orígens. Un neix a un lloc i rep coses bones i dolentes, però queden els tresors que t’endús”.
Sobre el projecte de remodelació de la Cripta, Cristià va explicar que un dia es va trobar al Gerard Martí per Barcelona i va ser ell qui li va proposar fer-se càrrec del projecte. Una remodelació que va servir per adequar un espai de concerts emblemàtic.
Finalment, Cristià va encoratjar les pubilles i l’hereu “a portar el relleu del coneixement i de la tradició d’un poble, d’una comunitat molt humana que, quan ets fora enyores. Que la Fira de Cambrils segueixi conservant la seva dimensió humana”.

Homenatge a empreses i entitats

Per tancar l’acte del pregó de la fira, es va fer el reconeixement a les empreses amb més de 50 anys d’existència i a entitats locals que enguany celebren el seu aniversari acabat en 0. Per un costat, l’Ajuntament de Cambrils va reconèixer l’establiment Bodega Morell pels seus 50 anys de trajectòria. Pel que fa a les entitats, les homenatjades van ser: Vent d’Estrop Vogadors de Cambrils (10 anys), l’Associació de veïns El Portal del Barri Antic (20 anys), la Congregació de la Puríssima Sang (260 anys), la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors (200 anys), l’Associació Tarbia (10 anys), el Club Nàutic Cambrils (50 anys), l’Associació Cultural de Vilafortuny (10 anys) i el Club Basquetbol Cambrils que enguany va recollir la placa pel seu 30 aniversari –que va celebrar l’any passat– perquè a l’acte de l’any passat no van poder assistir.

Durant l’acte, també es va fer el lliurament de premis del joc "Busca i troba. Vesteix la Pubilla i l'Hereu", organitzat pel departament de Festes amb la col·laboració de la Unió de Botiguers.

Comenta aquest article