Esports

Onze nedadors creuaran el Golf de Sant Jordi per recaptar fons per a la investigació del càncer de mama

Per Redacció

Onze nedadors que participaran al creuament del Golf de Sant Jordi

Un grup d’onze nedadors de diferents clubs de la demarcació de Tarragona s’ha marcat com a fita el I Creuament del Golf de Sant Jordi nedant, el proper 6 de juliol, sota el lema "El gran repte per seguir lluitant". Aquest repte ha estat associat a la recaptació de fons per a la investigació oncològica del territori, en concret per al projecte "Càncer de mama hereditari a la demarcació de Tarragona" que realitzen investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, professionals de l’oncologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i col·laboradors d’universitats de Londres. El passat divendres a la tarda, a l'Aula Magna de la Facultat de Medicina de la URV, es feia la presentació pública del projecte solidari.

Travessia més llarga d’Europa en aigües obertes

El I Creuament del Golf de Sant Jordi és una travessia en aigües obertes de 45 kilòmetres –des de Salou fins a Deltebre i sense relleus– convertint-se en la distància més llarga en aquesta disciplina esportiva que es realitzaria a Europa. D’altres travessies com l’Estret de Gibraltar, amb 15,5 kilòmetres; el Golf de Roses amb 16 kilòmetres, el Canal de la Mànega amb 35 kilòmetres o la Capri – Nàpols, també amb 35 kilòmetres, queden lluny dels 45 que els onze nedadors s’han proposat fer.
Els onze nedadors que participaran en aquesta fita són de diferents clubs esportius de la demarcació de Tarragona. L’equip l’integren:
Cambrils Club Natació: Gerard Gómez, Joan Baiges, Eduard Miralpeix, Toni Pérez-Portabella, Joan Carles Adell i Pep Anglès
Club Natació Reus Ploms: Jordi Cervera i Pau Fontgivell
Club Natació Tarraco: José Javier Montón i Gemma Zapater
Club Esportiu Prades: Maxi González


Per tal de recollir fons, s’han realitzat casquets de bany de color taronja que es vendran des de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, així com per part dels nedadors i en diferents esdeveniments esportius de la demarcació. Així mateix, es realitzarà vendes específiques en els clubs de natació i en les proves esportives que aquests realitzin.
El Cambrils CN forma part activa de l'organització amb la col·laboració de Tuna Race Balfegó, Rotary International i el Club Nàutic i Ajuntament de Salou.

Recerca en càncer de mama hereditari a la demarcació de Tarragona

Els fons recaptats amb la venda de casquets es destinaran a l’estudi "Càncer de mama hereditari a la demarcació de Tarragona", realitzat des de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili de la Universitat Rovira i Virgili on hi participen professionals de la unitat d’oncologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. Tal i com va explicar Josep Gumà, director de l’àrea d’oncologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus en la presentació del repte solidari: "la majoria de càncers no són hereditaris. Tan solts un 10% ho són". El 10 per cent d’aquests casos que tenen un component familiar o hereditari tenen la mutació d’un dels dos gens que el provoquen el BRCA1 i el BRCA2 –Breast Cancer-. Aquesta mutació fa que la probabilitat de qui la tingui de tenir un càncer de mama sigui del 50% mentre que d’ovari sigui del 20%. Els avantatges de l’estudi genètic és poder fer un diagnòstic precoç i la prevenció de mama i ovari en els portadors de la mutació. La problemàtica observada és que a menys del 20% de totes les pacients que tenen una història familiar compatible amb càncer de mama i ovari hereditari se’ls troba la mutació als gens BRCA. Amb aquest estudi es busca detectar si pot haver altres gens no coneguts o petites alteracions ocultes en els gens BRCA i obtenir la identificació de nous biomarcadors que permetin individualitzar el risc per poder personalitzar-ne el seguiment.

Imatge de la roda de premsa de presentació del projecte, el passat divendres a l'Aula Magna de la Facultat de Medicina de la URV

Comenta aquest article