Cultura

El Molí de les Tres Eres mostra com era la medicina en l'època romana

Per Berta Ruiz

Detall de l'exposició sobre la medicina en l'època romana

Ahir al vespre, al Museu Molí de les Tres Eres, s’encetaven els actes d’enguany del programa Tarraco Viva amb la conferència i l’exposició titulada "La medicina en l’època romana". Tal com va explicar el regidor de Cultura –Francesc Garriga– a l’inici de l’acte, el Festival de Recreació Històrica Romana Tarraco Viva arriba, enguany, a la XVI edició. Des de Cambrils, com a subseu del festival des de fa sis anys, es tornen a proposar una sèrie d’actes gratuïts a través del Museu d’Història de Cambrils, en col·laboració amb l’Ajuntament de Cambrils.

La conferència inaugural, a càrrec d’Esther Gurri, coordinadora de l’exposició i arqueòloga del Museu de Badalona va abordar els orígens de la medicina i el tractament de les malalties en l’època romana. Gurri va explicar que els testimonis més antics de pràctiques mèdiques els trobem en l’època neolítica, amb algunes trepanacions i diverses pràctiques terapèutiques com l’ús de les plantes medicinals. Com a exemple va anomenar la mòmia coneguda com a Ötzi, l’home dels gels, que es va trobar el 1991 als Alps italians. Va explicar l’evolució dels remeis transmesos per tradició oral que es remunten al neolític, impartits pel patriarca de la família, fins a una medicina més científica, molt influïda pel món grec, que té diferents escoles i tendències, i que estava a l'abast, principalment, de les classes romanes benestants.

L'exposició també recull, en diferents plafons, les divinitats vinculades a la medicina –Esculapi, Enees, Apol·lo, Higia o Meditrina–, com s’exercia la professió, en quins espais visitaven els metges (clíniques i hospitals, sobretot militars), la praxis mèdica testimoniada pels autors clàssics, així com algunes especialitats mèdiques –dentistes, cirurgians, llevadora i oculista– i l'instrumental de què es disposava, del qual es poden veure rèpliques. De fet, segons va explicar el director del Museu d’Història de Cambrils –Gerard Martí– a l’exposició instal·lada al Molí de les Tres Eres, es poden veure alguns objectes quirúrgics trobats a la Vil·la Romana de la Llosa.

Més activitats de Tarraco Viva

Dins del programa d’activitats, aquest dissabte i el següent, 17 de maig, s'organitzarà la tradicional visita guiada a la Vil·la Romana de la Llosa a través del taller familiar "Toquem els romans". Els dies 17 i 18 de maig, hi haurà jornada de portes obertes als diferents espais del Museu d'Història, en el marc del Dia Internacional dels Museus. L’organització del Festival Tarraco Viva ha escollit com a eix central de l’edició d’aquest any, la commemoració del bimil·lenari de la mort de l’emperador August, ocorreguda l’any 14 dC. Amb motiu d'això es farà la xerrada "D’Augustus a agost" a càrrec del cambrilenc Pere Navarro i la recreació de la vida quotidiana "La Llosa en temps d’August", a càrrec d’Iber, amb la col·laboració de l’Associació de Veïns del Barri de La Llosa.
Esther Gurri, Francesc Garriga i Gerard Martí, ahir, en la inauguració de l'exposició

Comenta aquest article