Informació general

L'Ajuntament ret homenatge als pioners de la restauració cambrilenca

Per Berta Ruiz

Foto de família amb tots els homenatjats

L’Ajuntament de Cambrils va retre homenatge, ahir, als pioners de la restauració i de la divulgació de la gastronomia cambrilenca en el marc del programa de les Jornades del Romesco. L’acte de reconeixement, que va girar al voltant del lema turístic històric “Sol, marinada i romesco”, va començar amb una recepció a la sala de plens del consistori a les famílies dels restaurants amb més de 40 anys de trajectòria gastronòmica.

Més de 40 anys de trajectòria gastronòmica

Per una banda, es van lliurar un seguit de diplomes de reconeixement als establiments que, des de fa 40 anys o més, han exercit fins a dia d’avui, l’activitat de restauració a Cambrils. Els homenatjats van ser Fonda El Camí, Can Bosch, Can Solé, Casa Gallau, Casa Macarrilla 1966, El Pósito, Gami, Marina, Miquel, Miramar , Pepis i Rovira. Per altra banda, el consistori també va voler fer una menció especial a les famílies Pedrell i Font per, segons van dir, haver apostat per la gastronomia i la cuina tradicional com a motors econòmics quan el turisme estava encara en el seu moment més embrionari. Rodolfo Font Pedrell del restaurant Can Gatell, Josep Pedrell Font del restaurant Eugènia i el seu germà Joan Pedrell Font del restaurant Casa Gatell van recollir les plaques de record.

Sobre aquestes trajectòries, l’alcaldessa –Mercè Dalmau– va recordar que, gràcies a la seva iniciativa, ara fa un segle, el cafè Gatell va ser el primer a Cambrils que va saber oferir als visitants un producte gastronòmic que va unir els components més essencials de les arrels marineres i dels productes de la terra. D’aquell primer cafè en van arribar a néixer tres restaurants: casa Gatell, can Gatell i el Restaurant Eugènia, regentats per aquestes dues famílies. Dalmau va explicar que l’homenatge era un deute amb ells “per la feina, el seu saber fer, el tarannà, el tracte excel·lent als seus clients i l’haver estat ambaixadors de la marca Cambrils arreu. Encara avui són molts els que parlen dels vostres restaurants com a part de les seves vides, formeu part de la memòria, individual i col·lectiva de moltes generacions”.

Capital gastronòmica de la Costa Daurada

Per la seva part, el regidor de Turisme –Xavier Martí– va destacar la tasca feta per tots els restaurants homenatjats en la promoció de la gastronomia cambrilenca i convertir Cambrils en la capital gastronòmica de la Costa Daurada. Martí també va mencionar el treball de la Confraria de Pescadors i de la Cooperativa Agrícola, el Consell Consultiu de la Pesca, l’Escola d’Hostaleria i l’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Cambrils.

Els antics concursos de mestres romescaires

La segona part de l’acte va consistir en la projecció del documental  “Sol, marinada i romesco (1970)” i a la presentació d’una exposició amb el mateix nom al vestíbul de l’Ajuntament, que es podrà visitar fins el 30 de juny. Tant el documental com l’exposició inclouen imatges antigues dels concursos de mestres romescaires que es van començar a organitzar a Cambrils a la dècada dels 60. Aquests mestres romescaires eren pescadors (en actiu o jubilats), que sortien a mostrar en públic el ranxo que habitualment feien a bord de les embarcacions. Un ranxo que preparaven amb el producte fresc acabat de pescar a la mar de Cambrils.

A mitjan segle XX, quan Cambrils estava experimentant una gran transformació econòmica, social, demogràfica i urbanística, la feina dels romescaires va ser considerada un símbol de les arrels tradicionals a partir de les quals s’estava configurant la nova oferta turística del municipi. És en aquest context que es va organitzar el Concurs de Mestres Romescaires i va néixer el lema Cambrils. Sol, marinada i romesco.

Així doncs, en l’acte d’ahir, es va projectar la pel·lícula amateur de 23 minuts de durada filmada per Joan Baptista Ferrando Massagué entre 1968 i 1970 amb panoràmiques de diferents parts del municipi i imatges de tot un any de la vida de Cambrils: l’ermita de la Mare de Déu del Camí, el port, l’estació, les platges, el Parc del Pescador, el camp de futbol… També hi veureu els moments més significatius del cicle anual: la benedicció de la Palma, la Fira, les festes majors, l’estiu, Nadal, Reis… La narradora –en la veu de Montserrat Piera Fabregat– explica tots aquests moments de la vida cambrilenca per tal que els puguin identificar i comprendre les persones de fora de Cambrils i es puguin sentir motivades a visitar el municipi.  La pel·lícula ensenya de quina manera Cambrils ja estava responent a la demanda turística amb la creació d’infraestructures com el Centro de Iniciativas y Turismo o l’organització del ral·li de cotxes antics, del concurs de castells de sorra o del concurs de mestres romescaires.

El passi d’aquesta pel·lícula és possible gràcies a la digitalització que en va fer el mateix Joan Baptista Ferrando Massagué i a la seva cessió a l’Arxiu Municipal.

L’exposició fotogràfica, a la sala Àgora

A continuació, es va inaugurar l’exposició fotogràfica, produïda per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, que ofereix un tast en imatges de les diferents edicions del Concurs de Mestres Romescaires que es van organitzar a Cambrils durant la segona meitat del segle XX –en diverses etapes des de la dècada de 1960 fins al 1998– a través d’una vintena de fotografies i d’una selecció del ressò a la premsa.

Una part de les fotografies de l’exposició procedeixen del fons de l’Arxiu Municipal de Cambrils, i altres han estat cedides per particulars.

Comenta aquest article