Els alcaldes de l'Estació Nàutica de la Costa Daurada s'adhereixen al Manifest del Turisme Nàutic Sostenible
![]() |
Foto de grup dels municipis que van adherir-se al Manifest del Turisme Sostenible, a Brussel·les |
Els municipis integrats a l'Estació Nàutica Costa Daurada van participar, la setmana passada, a l'acte d'adhesió al Manifest del Turisme Nàutic Sostenible que es va realitzar a Brussel·les, en el marc del Comitè Europeu de les Regions. Aquest acte, organitzat per la Federació Europea de Destinacions Turístiques Nàutics, creada el 2009 per l'Associació Espanyola d'Estacions Nàutiques i France Stations Nàutiques, va comptar amb la presència de més de 90 administracions locals i regionals de Croàcia, Grècia, Itàlia, Malta, Regne Unit, Irlanda, Xipre, Bèlgica, França i Espanya, entre els quals es trobaven representants de les poblacions de l'Estació Nàutica de la Costa Daurada. Hi van ser presents l'alcaldessa de Cambrils Mercè Dalmau i el regidor de Turisme Xavier Martí, així com el president de l'Estació Nàutica Costa Daurada, Joan Albert Campos.
El Manifest de Turisme Nàutic Sostenible, que va ser signat pels alcaldes de Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i Ametlla de Mar, és una declaració pública del seu compromís amb l'impuls d'un model de turisme nàutic que integri els principis del desenvolupament sostenible. Aquest compromís haurà de servir per situar l'activitat nàutica com un mitjà per preservar i posar en valor el patrimoni natural i la biodiversitat, així com per facilitar el progrés i la cohesió social de les destinacions turístiques.
Sostenibilitat econòmica, ambiental i social de les destinacions nàutiques i del litoral
Mitjançant aquest Manifest es vol promoure una acció col·lectiva en què les administracions, empreses i agents socials participin d'un esforç conjunt per impulsar la sostenibilitat econòmica, ambiental i social de les destinacions nàutiques i del litoral, en benefici de la qualitat de vida i de les oportunitats de desenvolupament dels ciutadans. D'aquesta manera, el turisme nàutic es posiciona com un aliat clau de la societat en la posada en valor dels recursos naturals i culturals existents a les zones costaneres .
En aquest acte, el president del Comitè Europeu de les Regions Luís Valcárcel va destacar que avui dia els turistes busquen experiències úniques ia mida en comptes dels típics paquets de vacances tradicionals de tipus "sol i platja". Aquests canvis de la demanda requereixen una reacció i una adaptació de part dels operadors i de les destinacions. El president creu que el sector ha de desenvolupar productes que promocionin l'atractiu i l'accessibilitat a la cultura marina, entre altres activitats innovadores.
Per la seva banda, la comissària d'Afers Marítims i Pesquers Maria Damanaki va destacar que el turisme costaner i marítim és la principal activitat marítima a Europa i dóna feina a 3,2 milions de persones, generant un total de 183.000 milions d'euros de valor afegit brut i representa més d'una tercera part de l'economia marítima. Per a això, la Comissió Europea ha dissenyat un marc de finançament específic per al turisme costaner a Europa que representa una gran oportunitat en forma de Fons Estructurals i el Fons Europeu d'Inversions. Així, Horitzó 2020, Creative Europe, Erasmus + i Live són alguns d'aquests programes que tant administracions com empreses poden aprofitar per accedir al finançament.