El cambrilenc Francisco López Jaraba, un escriptor molt prolífic als seus 86 anys d'edat
![]() |
Francisco López Jaraba amb dues de les seves novel·les "La chica de la carretera" i "El Vado del río" |
El cambrilenc Francisco López Jaraba nascut a la localitat cordovesa de Fernán Núñez lany 1927 és, als seus 86 anys dedat, un dels escriptors locals que aquest Sant Jordi ha presentat les seves darreres creacions literàries La chica de la carretera i El Vado del Río. Fa uns 10 o 12 anys, Francisco López va començar a escriure, uns anys després de jubilar-se i, des daleshores, la seva producció ha estat molt prolífica.
Durant la seva infància i adolescència, López va treballar al camp, un camp andalús on la situació dels treballadors era molt dura i complicada. De ben petit va aficionar-se pels llibres i la lectura, un interès desbordant que, al llarg de la seva vida ha fet de manera autodidacta. Amb 23 anys, segons ha explicat a revistacambrils.cat, va sortir de la seva terra després de completar el servei militar a Cadis. López va deixar Andalusia per amor i va arribar a Catalunya, on vivia la seva núvia. Quan vaig arribar a Catalunya, vaig tenir molta sort i, potser jo també vaig posar alguna cosa de part meva. Vaig entrar a treballar a Correus superant unes oposicions i vaig obtenir la categoria per dirigir una oficina. Vaig estar a Igualada i a Torelló, on vaig formar part de lelit social com a administrador de correus, ja que aleshores era un personatge de categoria, ha dit. A Cambrils va arribar lany 1970, quan es va posar en marxa lactual oficina de Correus. Va estar 14 anys a loficina cambrilenca i, posteriorment va exercir com a Cap dOperacions duna oficina bancària de Caja Postal a Reus, durant 12 anys, fins a la seva jubilació.
Una creació literària molt prolífica
Va ser a partir de la seva jubilació que, López Jaraba va començar a treballar en la seva primera novel·la El Crimen del Torreón, un relat que explica algunes de les seves vivències al medi rural, més concretament als cortijos andalusos, on va treballar de petit. Una història on lamor, els conflictes socials i el pas del temps també hi són presents. Paral·lelament, va escriure la seva segona novel·la El Vado del Río. A aquesta obra li va seguir Reencuentro en Villa Asunción, El Suplente i, la més recent, La chica de la carretera, amb l'editorial Palibrio. Aquesta darrera obra té com a protagonistes a Miguel, un agricultor, i a Andrea, una jove que exerceix la prostitució al costat duna carretera per on passen els camioners. Un dia, lagricultor la convida a dinar, li dóna el caliu duna llar i sinteressa per la seva història. A partir daquí, ambdós inicien una bonica història damor. Segons López Jaraba, en totes les seves novel·les hi ha fragments de les seves vivències de jove i les dures feines que els homes havien de fer per guanyar-se un sou miserable.
Francisco López Jaraba: "La independència de Catalunya arribarà a realitzar-se"
Sobre lactual situació política que viu Catalunya, López Jaraba també ha volgut explicar la seva experiència personal: Jo vaig treballar al camp andalús i, en aquells anys, era un sistema inhumà on les diferències socials eren molt grans. El terratinent estava al cel i el pobre treballador estava a sota. Quan vaig arribar a Catalunya vaig conèixer molt bé als empresaris, em vaig posar una mica en política, es va crear una revista la Revista de Torrelló que vaig dirigir i vaig poder comparar lempresari català amb landalús. Landalús considerava al treballador com una eina més del seu treball sense veure la part humana, mentre que el català considerava al treballador com a part del progrés de la seva indústria. La diferència social és molt gran. Sobre la independència de Catalunya, jo crec que arribarà a realitzar-se. Molta gent està capficada que si Catalunya marxa dEspanya no entrarà a la Unió Europea, però hi ha raons que diuen que serà la Unió Europea qui imposarà a Espanya que Catalunya entri, perquè serà lúnica forma de cobrar alguna cosa del gran deute que deixarà Espanya perquè Espanya senfonsarà. Aquest sistema diferencial en què els rics són més rics i els pobres més pobres, arribarà un moment que explotarà.