Societat

Ramon Reixach: "Les confraries, que neixen al segle XVII, són uns clubs d’oració i d’agermanament per fer una comunitat espiritual més intensa"

Per Berta Ruiz

Imatge de la xerrada a càrrec de Ramon Reixach, el passat divendres al vespre, acompanyat de Fina Mestres

El passat divendres al vespre, al Centre Cultural, tenia lloc la conferència commemorativa dels 200 anys de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors titulada “Els orígens de les confraries i les congregacions de seglars a Catalunya: una vivència ‘in/actual’ afirmativa” a càrrec del mataroní Ramon Reixach i Puig, doctor en història i llicenciat en economia. La presidenta de la Confraria, Fina Mestres, va ser l’encarregada de presentar l’acte.

Segons va explicar Reixach a revistacambrils.cat, “les confraries com la de la Mare de Déu dels Dolors neixen cap al segle XVII. Alguns capellans, juntament amb els feligresos, no només volen dir missa i prou, sinó que també volen tenir una vida espiritual més intensa i d’un major acompanyament. Es creen aquestes confraries que es troben cada setmana, passen el rosari junts o quan arriba la Setmana Santa preparen la Quaresma junts. Són com uns clubs d’oració i d’agermanament per fer una comunitat espiritual més intensa, de formació, de germanor, de compartir els moments de pregària i també de les festes. A més, gairebé totes les confraries tenen la seva vessant social, com unes mútues, perquè quan algun confrare estava malalt també l’ajudaven a pagar les medicines”.

Reforme del clergat parroquial a partir del Concili de Trento

Sobre l’origen d’aquestes confraries i congregacions, al segle XVII, Reixach va comentar que sorgeixen arran del Concili de Trento. “Un concili en què, per un costat, es demanava als bisbes que fossin gent apostòlica que es preocupés pels bisbats. Per altra banda, la següent fase va ser que els mossens no fossin d’aquells que se'n deien de  ‘missa y olla’, és a dir, de fer missa, menjar i prou, sinó que es va promoure una reforma a través de Felip Neri que diu que els mossens han de tenir una vida apostòlica cada dia, estar a la parròquia, fer catequesi, anar amb la canalla, estar amb la gent gran. Aquesta reforma del clergat parroquial es va estenent i la gent comença a seguir aquest tipus de mossens que són els que hi ha darrere de les congregacions, aquells que assumeixen un compromís amb la gent.

La solidesa d’aquests grups –la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors compleix enguany dos segles d’història–, segons Reixach, es dóna per uns “fonaments molt sòlids. Aquestes confraries són molt humanes, perquè ens necessitem els uns als altres. Han durat tant perquè van en el fonament de la persona, la gent vol estar junta, la gent es necessita. Ara tenim una societat molt individualista, però això no és gaire natural. Quan més sols estem, més psiquiatres i més depressions. Les confraries tot ho entenien a la idea que havien d’estar els uns amb els altres i això ha arribat fins fa 30 o 40 anys. Ara, aquests grups estan més en crisi, perquè aquesta societat és de bojos. Per tant, són la medicina per combatre-ho. La naturalesa de la persona és social i com que són associacions catòliques són per viure la fe en comunitat i junts”.

Comenta aquest article